Στο κόκκινο οι σχέσεις Τουρκίας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, λόγω Λιβύης

Στο κόκκινο οι σχέσεις Τουρκίας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, λόγω Λιβύης
Αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών για την υποστήριξη που παρέχουν στις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Anwar Gargash κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει να αναμειγνύεται στις υποθέσεις των αραβικών χωρών επικρίνοντας τα σχόλια στα οποία ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σχετικά με τη Λιβύη.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Τούρκος υπουργός επέκρινε τις ενέργειες των ΗΑΕ στη Λιβύη.
Τα ΗΑΕ, μαζί με την Αίγυπτο και την Ρωσία, στηρίζουν τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Khalifa Haftar, οι δυνάμεις του οποίου μάχονται εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης.
Η Τουρκία έχει αυξήσει την υποστήριξή της προς την κυβέρνηση της Τρίπολης.
«Δεν γίνεται διαχείριση των σχέσεων με απειλές και δεν χωράνε αποικιοκρατικές αυταπάτες στη σημερινή εποχή», έγραψε στο Twitter ο Gargash.
Την Παρασκευή (31/7) η Τουρκία επέκρινε έντονα τις «κακοπροαίρετες» ενέργειες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Λιβύη.
«Το Αμπού Ντάμπι κάνει κάποια πράγματα στη Λιβύη και τη Συρία. Όλα αυτά καταγράφονται. Όταν έρθει η ώρα θα γίνει ο λογαριασμός», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera.
«Πρέπει να ρωτήσουμε το Αμπού Ντάμπι από πού προέρχεται αυτή η εχθρότητα, αυτές οι κακές προθέσεις, αυτή η ζήλια», πρόσθεσε ο Akar, σύμφωνα με την τουρκική μετάφραση της συνέντευξης αυτής που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Οι δηλώσεις Akar έγιναν την ώρα που η ένταση οξύνεται ανάμεσα στις χώρες που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Λιβύη μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), την οποία αναγνωρίζει ο ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη, και του στρατάρχη Ηaftar.
«Πρέπει αυτές οι χώρες να σταματήσουν να στηρίζουν (τον Haftar ) ώστε να επανέλθει η σταθερότητα και να γίνουν διαπραγματεύσεις για εκεχειρία.
Πρέπει να ασκήσουν πιέσεις στον πραξικοπηματία Haftar να εγκαταλείψει κάποιους από τους στόχους του”, υπογράμμισε ο Akar.
Η ένταση έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με την Αίγυπτο να απειλεί να επέμβει στρατιωτικά αν η GNA προελάσει προς τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σύρτη, επόμενο δηλωμένο στόχο των δυνάμεων της Τρίπολης.
Η σύγκρουση στη Λιβύη έχει οξύνει τις σχέσεις Άγκυρας- Αμπού Ντάμπι, οι οποίες είχαν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αντιπαράθεσής τους επειδή η Τουρκία στηρίζει το Κατάρ στη διαμάχη του με τις χώρες του Κόλπου.
Αν και η Τουρκία αποφεύγει να επιτεθεί άμεσα στην ισχυρή Σαουδική Αραβία, δεν διστάζει να επικρίνει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
 

bankingnews.gr

BREAKING NEWS