Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συναγερμός στο Μαξίμου για τον κορωνοϊό - Στο τραπέζι lockdowns και SMS, τηλεδιάσκεψη στις 3/8 - Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Συναγερμός στο Μαξίμου για τον κορωνοϊό - Στο τραπέζι lockdowns και SMS, τηλεδιάσκεψη στις 3/8 - Κρίσιμες οι επόμενες μέρες
Τη Δευτέρα (3/8) είναι προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον Σωτήρη Τσιόδρα, το Νίκο Χαρδαλιά, τον Βασίλη Κικίλια
(upd) Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην  Ελλάδα, καθώς το Σαββατοκύριακο 1-2 Αυγούστου 2020 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε συνολικά 185 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μόλυνσης και δύο θανάτους   
Αναμένεται να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης ενώ όλα τα μέτρα, όπως τοπικά και κλαδικά lockdowns αλλά και νέοι περιορισμοί σε μετακινήσεις βρίσκονται στο τραπέζι. Εξάλλου προβληματισμός επικρατεί στα κυβερνητικά στελέχη, που θεωρούν ως ιδιαίτερα κρίσιμο το διάστημα έως τις 15 Αυγούστου. 
Στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης της κατάστασης και λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τη Δευτέρα 3 Αυγούστου και ώρα 09:30, τηλεδιάσκεψη με τους Σωτήρη Τσιόδρα, Βασίλη Κικίλια, Βασίλη Κοντοζαμάνη και Νίκο Χαρδαλιά.
Όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι τηλεδιασκέψεις τον Αύγουστο θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή.
Αναμένεται ο πρωθυπουργός να στείλει αυστηρό μήνυμα για την τήρηση των μέτρων και την αυστηροποίηση των ελέγχων καθώς η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι η χαλάρωση που έχει επέλθει είναι επικίνδυνη.
Η κυβέρνηση, όπως έχει επισημάνει, παρακολουθεί την κατάσταση, ακούει τις εισηγήσεις των ειδικών και είναι αποφασισμένη να λάβει όποια μέτρα χρειαστούν για να περιορίσει την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.
Αυξάνεται ο αριθμός επιβατών στα πλοία

Αυξάνεται το πρωτόκολλο των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας στο 80%,  από το 60% μέχρι σήμερα, αλλά και στο 85% από το 65% στα πλοία που διαθέτουν καμπίνες, ενώ διατηρείται η τήρηση ελάχιστης απόστασης του 1,5 μέτρου μεταξύ των επιβατών.
Σε ό,τι αφορά τα ταχύπλοα υδροπτέρυγα που το πρωτόκολλο επιβατών ήταν στο 50%,  μπορεί να αυξηθεί στο 80%, μόνο στην περίπτωση που αυτά διαθέτουν φίλτρα HEPA (High Efficiency Particulate Air) και εφόσον βεβαιώνεται, με ευθύνη του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων, αλλά και των φορέων κυβερνητικής πιστοποίησης αυτών, η τοποθέτηση και η λειτουργία τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Στα πλοία που διαθέτουν καμπίνες δύνανται να ενδιαιτώνται μέχρι τέσσερα άτομα εφόσον είναι συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού, είτε άτομα με αναπηρία μετά του συνοδού τους.
Ακόμη, καταρτίζεται σχέδιο κάλυψης των καθισμάτων αεροπορικού τύπου για κάθε πλοίο,  με μέριμνα του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων.
Μάλιστα, υποχρεούνται οι επιβάτες, οι πλοίαρχοι και τα μέλη του πληρώματος, πριν από την επιβίβαση, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αλλά και κατά την αποβίβαση των επιβατών, να συμμορφώνονται προς τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνοϊού στα επιβατηγά και επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (https://www.ynanp.gr/el/).

Πρόστιμα     

Για κάθε παράβαση των διατάξεων και των μέτρων,  επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, κατά περίπτωση: α) στους επιβάτες, τους ναυτικούς πράκτορες και τα μέλη του πληρώματος διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ και β) στον πλοιοκτήτη, τον διαχειριστή, τους πλοιάρχους και τους φορείς κυβερνητικής πιστοποίησης διοικητικό 1.000 ευρώ.
Στο μεταξύ, ρητή εντολή προς όλα τα λιμεναρχεία της χώρας να διεξάγουν πρόσθετους ελέγχους στην ακτοπλοΐα, τόσο κατά την επιβίβαση και αποβίβαση, όσο και πάνω στα πλοία, έχει ζητήσει ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης.

Θεοδωρικάκος: Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο

Προβληματισμένος εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σχετικά με τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού.
«Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού είναι εδώ, το πρόβλημα με τον αόρατο εχθρό είναι εδώ και το γνωρίζουμε, υπάρχει τεράστια επιφυλακή και εγρήγορση»  είπε ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «104.6».
«Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο για το επόμενο διάστημα, ώστε η αυτοδιοίκηση να είναι και πάλι σε θέση να συνδράμει όλους τους πολίτες που έχουν ανάγκη», πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε πως «δεν μπορεί να υπάρχει κανενός είδους εφησυχασμός», καθώς «υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, η οποία μας προβληματίζει πάρα πολύ».
Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κλιμάκωση των μέτρων προστασίας, αναφέροντας πως «ανακοινώθηκαν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας εκ νέου πολύ σημαντικά μέτρα, τα οποία είναι η συνολική κυβερνητική πολιτική».
Παρότι ένα «δεύτερο lockdown δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης» σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, ο ίδιος εστίασε στη συμβολή της νεολαίας για τον περιορισμό της διασποράς του ιού στην παρούσα φάση.
Απευθυνόμενος στην νέα γενιά, «θέλω να απευθυνθώ στους νέους ανθρώπους, όπως ήταν πάρα πολύ προσεκτικοί, πειθαρχημένοι και έδειξαν αλληλεγγύη στους γονείς και τους παππούδες την περίοδο της καραντίνας, πρέπει και τώρα να είναι προσεκτικοί, να αποφεύγουν τον συνωστισμό, τις πολύ κοντινές αποστάσεις και στους κλειστούς χώρους, όπως όλοι μας, να χρησιμοποιούμε τη μάσκα.
Οφείλουμε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας για να μην βρεθούμε σε δυσκολότερη κατάσταση» υπογράμμισε ο υπουργός.

Σύψας: Είμαστε ένα βήμα πριν από το δεύτερο κύμα

«Βρισκόμαστε σε αυτό που λέμε κόκκινο συναγερμό. Είμαστε ένα βήμα πριν ονομάσουμε την κατάσταση ως δεύτερο κύμα επιδημίας στην Ελλάδα» τονίζει για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.
«Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα για μεγάλη συναίνεση.
Δεν επιτρέπεται χαλάρωση, συνωστισμοί και δεν επιτρέπεται να νομίζουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε», σημείωσε ο κ. Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στο δεύτερο κύμα θα έχουμε εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά.
Για τις τοπικές εστίες κορωνοϊού ο κ. Σύψας εστίασε στη σημασία της χρήσης μάσκας και τήρησης αποστάσεων.
«Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται. Αν δεν τηρούμε το μέτρο της απόστασης θα έχουμε προβλήματα.
Η μάσκα είναι συμπληρωματικό στοιχείο της απόστασης.
Αν σήμερα προσπαθήσουμε όλοι οι Έλληνες και κρατάμε τις αποστάσεις και φοράμε τη μάσκα, θα αναστραφεί ταχύτατα αυτή η άνοδος της επιδημίας.
Θα έχουμε ένα πολύ καλό Αύγουστο. Δεν είναι αργά», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τα μέτρα,  που εξετάζει η κυβέρνηση ήταν αποκαλυπτικός.
«Δε θέλω ούτε να τα συζητήσω. Δεν είναι σωστό μέσα στον Αύγουστο να λάβουμε μέτρα που θα έχουν πολύ κακό αντίκτυπο στην οικονομία της Ελλάδας.»
Τα μέτρα θα ληφθούν αν συνεχιστεί η καθημερινή αύξηση κρουμάτων και η αυξητική τάση της καμπύλης της επιδημίας.
Υπάρχει ενδεχόμενο τοπικών lockdown και «λουκέτων» σε καταστήματα.
Όπως εκτιμά όμως ο καθηγητής, δεν θα χρειαστεί να ληφθούν, εφόσον όλοι κατανοήσουμε τον κίνδυνο.
Ο κ. Σύψας είπε ότι παρατηρείται αύξηση της διασποράς στους νέους ανθρώπους.
Σχετικά με τα ορφανά κρούσματα, ανέφερε ότι ο ιός μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε μέσα στην κοινότητα.

ΕΟΔΥ: Δύο νεκροί και 75 νέα κρούσματα την Κυριακή 2/8/2020 

Δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον Covid -19 στην Ελλάδα την Κυριακή (2/8/2020) με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών  να ανέρχεται σε 208.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε  75 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.662, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.
Τα 1.290 (27.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.308 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στους 12 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 ετών. 2 (16.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 66.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, υπάρχουν  ακόμα δύο καταγεγραμμένοι θάνατοι και 208 νεκροί συνολικά στη χώρα. 67 (32.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Που εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα:

– Τέσσερα (4) κρούσματα  κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– Πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
– Δεκαεννέα (19) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, τρία (3) εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή στην εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης.
- Δεκαπέντε (15) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, *τέσσερα (4) από τα οποία σχετίζονται με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης*.
-Δεκατρία (13) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, *έντεκα (11) από τα οποία σχετίζονται με συρροή στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος*.
-Τέσσερα (4) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.
-Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης.
-Δύο (2) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.
-Δύο (2) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας.

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης