Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαία αύξηση του κορωνοϊού στην Ευρώπη - Νέο Lockdown μελετά η Γερμανία, πιο αυστηρά τα μέτρα - Νέο ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων στις ΗΠΑ

Ραγδαία αύξηση του κορωνοϊού στην Ευρώπη - Νέο Lockdown μελετά η Γερμανία, πιο αυστηρά τα μέτρα - Νέο ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων στις ΗΠΑ
Σύμφωνα με νέα εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πανδημία θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια
Ασταμάτητος προελαύνει παγκοσμίως ο κορωνοϊός καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, σε κρούσματα και θανάτους, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 17,85 εκατομμύρια κρούσματα σε 188 χώρες και τους θανάτους να ξεπερνούν τους 685.000.
Σύμφωνα με νέα εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πανδημία θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια.

Αν και έχουν περάσει τουλάχιστον 7 μήνες από το ξέσπασμα της επιδημίας και το «χτύπημα» από την επιδημία είναι ήδη τεράστιο τόσο στην παγκόσμια υγεία όσο και στην παγκόσμια οικονομία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι είναι μακρύς ακόμα ο δρόμος για την αντιμετώπιση του ιού καθώς το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο από τις αρχές του 2021 και μετά.
Στις ΗΠΑ, όπου πλέον καταγράφεται κάθε λεπτό και ένας θάνατος από τον κορωνοϊό, η επιδημία πλήττει κυρίως τις νότιες και τις δυτικές Πολιτείες,  ενώ στην Ευρώπη πολλά κράτη καταγράφουν μια νέα αναζωπύρωση κρουσμάτων, η οποία εν πολλοίς αποδίδεται στην χαλάρωση των νέων ως προς την τήρηση των κανόνων.
Πάντως ο φόβος ενός δεύτερου κύματος προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς παραπέμπει στο δεύτερο κύμα της ισπανικής γρίπης του 1918 που αποδείχθηκε πολύ πιο θανατηφόρο από το πρώτο.
Η Λατινική Αμερική εξακολουθεί να δέχεται το πιο σκληρό πλήγμα με ρεκόρ θανάτων σε Μεξικό και Αργεντινή, η Κίνα καταγράφει αυξημένα κρούσματα, όπως και η Αυστραλία,  ενώ η Ινδία ανακοίνωσε νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 685.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 17,8 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, υπολογίζονται σε περισσότερους από 10,5 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 17.862.306 και οι θάνατοι σε 685.212
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 4.620.502 και σε νεκρούς με 154.449
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 93.563 και σε κρούσματα με 2.707.877
- Τρίτo σε νεκρούς το Μεξικό με 47.472 και τέταρτη η Μ. Βρετανία με 46.278 (305.572 τα κρούσματα) 
- Τρίτη σε κρούσματα η Ινδία με 1.750.723 – Στους 37.364 οι νεκροί  
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 850.870 και 14.128 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 503.290 – Στους 8.153 οι νεκροί
-Έκτο σε κρούσματα το Μεξικό με 434.193 και 47.492 νεκρούς

- Έβδομο σε κρούσματα το Περού με 407.492 και όγδοη η Χιλή με 357.658 κρούσματα
- Στα 288.522 τα κρούσματα στην Ισπανία - Στους 28.445 οι νεκροί
- Στους 35.146 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.268 οι νεκροί στη Γαλλία
Image


Βιετνάμ: Πιο μεταδοτικό το νέο στέλεχος κορονοϊού – Ένας άνθρωπος μολύνει έξι

Οι αρχές του Βιετνάμ ανακοίνωσαν ότι δυσκολεύονται να εντοπίσουν την προέλευση της νέας έξαρσης της πανδημίας κορωνοϊού που ξεκίνησε από την κεντρική πόλη Ντανάνγκ και έχει προκαλέσει περίπου 200 κρούσματα μέσα στις τελευταίες εβδομάδες.
«Στην Ντανάνγκ υπάρχουν πολλές εστίες του ιού και ακόμη πολλά κρούσματα στην κοινότητα» αναφέρει κυβερνητική ανακοίνωση για το τουριστικό αυτό θέρετρο με πληθυσμό 1,1 εκατομμύριο κατοίκους.
Η χώρα κατέγραψε 34 νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 620.
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά δύο και έφθασε τους πέντε, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.
Ο υπουργός Υγείας είπε ότι το στέλεχος του ιού που ενοπίστηκε στην έξαρση είναι περισσότερο μεταδοτικό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με το νέο στέλεχος κάθε άνθρωπος που μολύνεται με κορονοϊό μπορεί να μολύνει περίπου 5-6 άλλους σε σχέση με 1,8-2,2 που ήταν την προηγούμενη περίοδο της πανδημίας.
Οι αρχές έχουν λάβει μια σειρά από «άνευ προηγουμένου μέτρα» για να καταπολεμήσουν την έξαρση στην Ντανάνγκ, περιλαμβανομένης της κινητοποίησης πολλών εκατοντάδων φοιτητών στρατιωτικών σχολών για να βοηθήσουν με την ιχνηλάτηση των επαφών και την συγκέντρωση των δειγμάτων για διαγνωστικά τεστ, ανέφερε κυβερνητική ανακοίνωση.

ΠΟΥ:
Η πανδημία θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που συνεδρίασε το Σάββατο (1/8/2020) στη Γενεύη, προειδοποίησε πως η πανδημία του κορωνοϊού θα είναι πιθανόν «πολύ μακρά».
Η Επιτροπή Επειγουσών Καταστάσεων του οργανισμού, που συνεδριάζει για τέταρτη φορά μέσα σε λίγες προκειμένου να επανεκτιμήσει την πανδημία, προέβλεψε ότι, η θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια.
«Η διάρκειά της θα είναι οπωσδήποτε πολύ μακρά», ανέφερε σε μια ανακοίνωση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Δεύτερο κύμα στην Ευρώπη;

Η έξαρση κρουσμάτων που καταγράφεται στην Ευρώπη έχει προκαλέσει πλήθος ερωτημάτων ανάμεσα στους επιστήμονες για το εάν η Γηραιά Ήπειρος είναι αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού.
Μάλιστα, πολλοί φοβούνται καθώς ανασύρουν τα δεδομένα από την ισπανική γρίπη του 1918, όταν και το δεύτερο κύμα αποδείχθηκε πολύ πιο θανατηφόρο από το πρώτο.
Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι βλέπουμε ένα πρώτο μεγάλο κύμα, το οποίο δεν έχει ακόμα υποχωρήσει.
Πέρα από τα Βαλκάνια, όπου εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες η επιδημία είναι σε έξαρση, αναζωπύρωση καταγράφεται μεταξύ άλλων σε Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία.

Γερμανία: Ανοικτό το ενδεχόμενο νέου Lockdown

Στη Γερμανία η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοΐού τον Ιούλιο προκαλέι ανησυχία καθώς τα πρόσφατα στοιχεία κρουσμάτων Covid-19 είναι παρόμοια με εκείνα στις αρχές Μαΐου.
Το γεγονός αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown ενώ πολιτικοί ζητούν πρόστιμα και ποινές για όσους παραβιάζουν τους κανόνες προστασίας.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, από τα μέσα Ιουλίου αυξάνονται στη Γερμανία τα κρούσματα Covid-19 με το κρατικό ινστιτούτο λοιμωξιολογίας Ρόμπερτ Κοχ να καταγράφει το τελευταίο 24ωρο 955 νέα κρούσματα, τον υψηλότερο αριθμό νέων μολύνσεων από τις αρχές Μαΐου.
Ωστόσο η επιβολή ενός νέου lockdown, το οποίο είναι πιθανό θα προκαλούσε μεγαλύτερες ζημιές απ’ ότι το πρώτο το Μάρτιο, προειδοποιεί ο πρόεδρος του έγκριτου Γερμανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα της Οικονομίας (DIW) Marchell Fratzer: Πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσχέρειες, έχουν υψηλά χρέη και σχεδόν καθόλου αποθεματικό.

Ανέμελη διασκέδαση μεσούσης της πανδημίας - «Κορώνα πάρτι» σε πάρκο του Βερολίνο

Έναντι του κινδύνου ενός νέου lockdown πληθαίνουν οι φωνές πολιτικών αξιωματούχων που ζητούν την αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας. Κάθετα αντίθετος με την χαλάρωση των μέτρων, όπως το ζητούσαν πάνω από 20.000 διαδηλωτές εχθές στο Βερολίνο, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Zehnder.
Όποιος υποτίμησε το κορωνοϊό διαψεύστηκε, τονίζει σε συνέντευξη του στην κυριακάτική Bild. Όπως εκτιμά, το δεύτερο κύμα εκδηλώθηκε, ήδη στη πράξη, στη Γερμανία. Συνεπώς, επιβάλλεται μεγαλύτερη προσοχή και μια άμεση και συνεπή αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αυτό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Peter Altemeier πρόστιμα και ποινές για εκείνους που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα προστασίας από πρόθεση ή από αμέλεια. Γεγονός είναι ότι τα κρατίδια προβλέπουν πρόστιμα για παραβιάσεις των μέτρων προστασίας (φυσική απόσταση, χρήση μάσκας κ.ά.), στην πράξη όμως οι τοπικές αρχές επιδεικνύουν, μέχρι στιγμής, μεγάλη ανοχή.

Ιρλανδία: Απαγόρευση άσκοπως ταξιδιών στο εξωτερικό και καραντίνα

Η Ιρλανδία εξετάζει την επιβολή επιπλέον μέτρων για τον περιορισμό των μη απαραίτητων ταξιδιών λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες τόσο στην Ιρλανδία όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Stephen Donnelly.
Η Ιρλανδία ήδη συστήνει την αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών στο εξωτερικό και υποχρεώνει όσους προέρχονται από όλες τις χώρες του εξωτερικού, με εξαίρεση 15 χώρες, να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών, αλλά δεν απαιτεί την διενέργεια διαγνωστικών τεστ από επισκέπτες και δεν έχει απαγορεύσει τις πτήσεις από καμία χώρα.
Στο Βέλγιο, από την Τετάρτη 29/7 τέθηκαν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα ως προς τις συναθροίσεις, στη Μ. Βρετανία αποφασίστηκε να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών όσοι ταξιδιώτες επισκέπονται την Ισπανία ενώ ανακοινώθηκε ότι η περίοδος απομόνωσης για οποιονδήποτε με πιθανά συμπτώματα της COVID-19 στη Βρετανία θα αυξηθεί σε 10 ημέρες, από τις 7 ημέρες που ήταν μέχρι πρότινος.
Έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και στη Γαλλία, όπου πολλές παραθαλάσσιες περιοχές επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις συναθροίσεις ενώ καθιστούν υποχρεωτική την χρήση μάσκας.
Αύξηση ρεκόρ καταγράφηκε στην Ουκρανία τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο ενώ οι αρχές στην Πολωνία εξετάζουν να επαναφέρουν την καραντίνα για όσους εισέρχονται στο έδαφός της προερχόμενοι από ορισμένες χώρες.


Image

Βρετανία: Αυστηροποιείται το lockdown στη βόρεια Αγγλία - Ανησυχία για 2ο κύμα κρουσμάτων

Σε αυστηροποίηση του lockdown σε περιοχές της βόρειας Αγγλίας προχώρησε η Βρετανία, μετά από την αύξηση του ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού, εν μέσω ανησυχίας ότι το δεύτερο κύμα μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή.
Στο Μάντσεστερ, τη μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Αγγλίας, σε τμήματα του δυτικού Γιόρκσιρ και του ανατολικού Λάνκασιρ, περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι κλήθηκαν να μην επισκέπτονται άλλα σπίτια παρότι εξακολουθούν να μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους και στις παμπ, στην εκκλησία ή στο τζαμί μόνοι τους ή με μέλη της οικογένειάς τους, όπως μεταδίδει το Reuters.
Στις πληγείσες περιοχές οι κάτοικοι κλήθηκαν να μην συναναστρέφονται πρόσωπα από άλλα νοικοκυριά σε σπίτια ή σε κήπους, σε παμπ, σε εστιατόρια, καφέ, καταστήματα, χώρους λατρείας ή αναψυχής.
Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 111 ευρώ.
ΗΠΑ: Πάνω από 60.000 νέα κρούσματα  για έκτη συνεχή ημέρα


ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση

Περισσότερα από 60.000 νέα κρούσματα της Covid-19 για έκτη συνεχή ημέρα κατέγραψαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Ειδικότερα, καταγράφηκαν 61.262 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και οι θάνατοι ανήλθαν σε 1.051.
Συνολικά στις ΗΠΑ τα κρούσματα της πανδημίας ξεπερνούν τα 4,6 εκατομμύρια και οι θάνατοι ανέρχονται σε 154.447, γεγονός που καθιστά τις ΗΠΑ την πλέον πληγείσα χώρα στον κόσμο.
Στο μεταξύ, η Φλόριντα κατέγραψε 179 νέους θανάτους, σε νέο αριθμό ρεκόρ, επί συνόλου 6.843, με τον κυβερνήτη της να δηλώνει ότι , εκτός και αν η κατάσταση γίνει περισσότερο απειλητική, είναι προτιμότερο για τους κατοίκους να οχυρωθούν στα σπίτια τους, παρά «να στείλει τους ανθρώπους στον δρόμο δίνοντας εντολή για εκκένωση.
Image


Αυστραλία: Σε «κατάσταση καταστροφής» η πολιτεία της Βικτόρια, μετά τα 671 νέα κρούσματα

Οι αρχές της Βικτόριας κήρυξαν «κατάσταση καταστροφής» στην αυστραλιανή πολιτεία και επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας από το βράδυ της Κυριακής 2/8 για την πρωτεύουσα Μελβούρνη,  στο πλαίσιο των αυστηρότερων μέχρι στιγμής μέτρων που έχει λάβει για να περιορίσει τον κορωνοϊό.
Την Κυριακή 2/8 η Βικτόρια, η δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, ανακοίνωσε 671 νέα κρούσματα και 7 θανάτους λόγω της COVID-19.
Ήδη, στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, έχουν εκδοθεί εκ νέου οδηγίες για παραμονή των πολιτών στα σπίτια τους για διάστημα έξι εβδομάδων, όμως οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την επιδημία, με τους αριθμούς των νέων κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα να καταγράφουν ρεκόρ.
Από το βράδυ της Κυριακή 2/8 στη Μελβούρνη θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 μμ έως τις 5 πμ καθημερινά, απαγορεύοντας έτσι στους σχεδόν 5 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης να βγουν από τα σπίτια τους, εκτός εάν να θέλουν να πάνε στην εργασία τους και να λάβουν ή να προσφέρουν βοήθεια.
Ο πρωθυπουργός της Βικτόριας, Daniel Andrews, δήλωσε ότι σύμφωνα με τους νέους περιορισμούς που θα βρίσκονται σε ισχύ για έξι εβδομάδες έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, μόνο ένα μέλος κάθε νοικοκυριού θα επιτρέπεται να πηγαίνει για τις απαραίτητες αγορές μία φορά την ημέρα.
«Οι ισχύοντες κανόνες αποτρέπουν χιλιάδες και χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα και τη νοσηλεία χιλιάδων ανθρώπων και πολλές περισσότερες τραγωδίες από αυτές που έχουμε δει. Αλλά δεν λειτουργούν αρκετά γρήγορα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βικτόριας.
Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τη λειτουργία των επιχειρήσεων σε άλλες περιοχές της πολιτείας θα είναι λιγότερο αυστηροί σε σχέση με τα μέτρα στη Μελβούρνη.
Ο Daniel Andrews δήλωσε ότι τη Δευτέρα 3/8 θα ανακοινωθούν και νέοι περιορισμοί για τις επιχειρήσεις στη Βικτόρια.
Πάντως, οι νέοι περιορισμοί μειώνουν τον χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους οι κάτοικοι της Μελβούρνης για άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και την αγορά των απαραίτητων προμηθειών.
Σε όλα τα σχολεία θα εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση από την Τετάρτη 5/8, ανοιχτά θα παραμείνουν τα σούπερ μάρκετ, τα εστιατόρια θα μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες takeaway και διανομής φαγητού.
Η κήρυξη «κατάστασης καταστροφής» δίνει μεγαλύτερες εξουσίες στην αστυνομία της Βικτόριας για να διασφαλίσει ότι οι πολίτες συμμορφώνονται με τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία.
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να λάβουμε αυτές τις αποφάσεις και να προχωρήσουμε», τόνισε ο Daniel Andrews.
Στο μεταξύ, «ισχυρή» σύσταση για τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους εξέδωσαν οι αρχές στη γειτονική πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, μετά τα 12 νέα κρούσματα σήμερα.

Μεξικό: Αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων και θανάτων το τελευταίο 24ωρο

Αριθμός ρεκόρ νέων θανάτων και κρουσμάτων της Covid-19 σε ένα 24ωρο καταγράφηκε στο Μεξικό, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα των τελευταίων 24 ωρών ανέρχονται σε 9.556 και οι θάνατοι σε 784.
Συνολικά στο Μεξικό τα καταγεγραμμένα κρούσματα της πανδημίας έφθασαν τα 434.193 και οι νεκροί τους 47.472.
Πάντως, η κυβέρνηση σημειώνει ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα είναι πολύ μεγαλύτερος των καταγεγραμμένων.

Ινδία: Το τελευταίο 24ωρο 54 χιλ. κρούσματα και 853 νέοι θάνατοι

Πάνω από  1,7 εκατ. ο αριθμός των κρουσμάτων της COVID-19 στην Ινδία, φθάνοντας τα 1.750.723, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Στην Ινδία τις τέσσερις τελευταίες ημέρες έχουν εντοπιστεί πάνω από 200.000 νέα κρούσματα και την Κυριακή 2/8 είναι η τέταρτη συνεχή ημέρα με πάνω από 50.000 νέα περιστατικά.
Το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, καταγράφηκαν 853 θάνατοι λόγω της COVID-19 και 54.735 νέα κρούσματα.
Πλέον ο αριθμός των νεκρών έφτασε σε 37.364.
Πάντως, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου, έως τώρα 1.145.629 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία και «ο αριθμός των ενεργών περιστατικών αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι 567.730».

Βραζιλία: Ακόμη 1.088 νέοι θάνατοι και 45.392 νέα κρούσματα

Ακόμη 1.088 νέους θανάτους και 45.392 νέα κρούσματα της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε η Βραζιλία, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Συνολικά στην Βραζιλία έχουν καταγραφεί πάνω από 2,7 εκατομμύρια κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 93.563.
 
Κίνα: Ακόμη 49 νέα κρούσματα στο τελευταίο 24ωρο

Σε 49 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του νέο κορωνοϊού στην Κίνα το τελευταίο 24ωρο, έναντι 45 την προηγούμενη ημέρα, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή υγείας.
Από τα νέα κρούσματα, τα 30 εντοπίσθηκαν στην δυτικό περιοχή της Σιντζιάνγκ, 3 στην βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ και τα υπόλοιπα 16 είναι εισαγόμενα.
Μέχρι σήμερα, η ηπειρωτική Κίνα έχει αναφέρει 84.385 επισήμως καταγεγραμμένα κρούσματα της Covid-19 και 4.634 θανάτους.

Ρωσία: Επιπλέον 70 νέοι θάνατοι -  Σχεδιάζονται εκτεταμένοι εμβολιασμοί τον Οκτώβριο

Σε 5.427 ανήλθαν τα νέα κρούσματα της Covid-19 την Κυριακή 2/8 στη Ρωσία, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 850.870.
Το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία της Ρωσίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, καταγράφηκαν 70 νέοι θάνατοι, και ο συνολικός αριθμός των νεκρών έφτασε τους 14.128.
Στη Μόσχα καταγράφηκαν 664 κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο.
Στο μεταξύ, εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού για τον νέο κορωνοϊό για τον Οκτώβριο σχεδιάζει ο Ρώσος υπουργός Υγείας, Mikhail Murashko, αφού ολοκληρώθηκαν οι κλινικές δοκιμές εμβολίου,  όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο υπουργός Υγείας Mikhail Murashko δήλωσε ότι το Gamaleya Institute, μια κρατική ερευνητική μονάδα στη Μόσχα, ολοκλήρωσε τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου και ετοιμάζονται όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την καταχώρησή του, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Πρόσθεσε ότι γιατροί και δάσκαλοι θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν.
«Σχεδιάζουμε εκτεταμένους εμβολιασμούς για τον Οκτώβριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Mikhail Murashko.
Το πρώτο πιθανό εμβόλιο της Ρωσίας κατά της COVID-19, όπως δήλωσε πηγή στο Reuters αυτή την εβδομάδα, θα εξασφαλίσει την έγκριση των τοπικών ρυθμιστικών αρχών τον Αύγουστο και σύντομα θα διατεθεί σε εργαζομένους υγειονομικών υπηρεσιών.
Το Ινστιτούτο Gamaleya εργαζόταν επί ενός εμβολίου με βάση έναν αδενοϊό. Πάντως, η ταχύτητα με την οποία η Ρωσία προχωρά στη διάθεσή του έχει ως αποτέλεσμα κάποια δυτικά μέσα ενημέρωσης να διατυπώνουν επιφυλάξεις για το αν τελικά η Μόσχα θέτει το κύρος της ως χώρα πάνω από την επιστήμη και την ασφάλεια.

Ιαπωνία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι 15/8 η περιοχή της Οκινάουα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η τουριστική περιοχή της Ιαπωνίας Οκινάουα, μετά από την «εκρηκτική εξάπλωση» του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις αρχές, που κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους για δύο εβδομάδες.
«Βλέπουμε μια εκρηκτική εξάπλωση των κρουσμάτων.
Κηρύσσουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», έως τις 15 Αυγούστου, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από ασθενείς λόγω της μεγάλης αύξησης των περιστατικών.
Μάλιστα, ο αξιωματούχος κάλεσε τους κατοίκους να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις.
Σημειώνεται ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ιαπωνία δεν είχαν υποχρεωτικό χαρακτήρα όπως στην Ευρώπη, όμως οι πολίτες φάνηκαν να τα τηρούν σε μεγάλο βαθμό.
Η πλειοψηφία των κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.
Πάντως, η απόφαση της Οκινάουα έρχεται την ώρα που το Τόκιο ζήτησε από τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καταστήματα με καραόκε να κλείνουν στις 22:00 το βράδυ από τις 3 Αυγούστου και έως τα τέλη του μήνα, έπειτα από την ανακοίνωση ημερήσιων αριθμών-ρεκόρ νέων κρουσμάτων.
Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία έχει καταγράψει συνολικά 35.200 κρούσματα και περίπου 1.000 θανάτους από τον Ιανουάριο, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί από τη στιγμή που ήρθη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Μάιο.

Johnson & Johnson: Μια δόση του εμβολίου μας προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι του κορωνοϊού

Τη θέση ότι μια δόση του εμβολίου της προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι του κορωνοϊού διατυπώνει η Johnson & Johnson, η οποία ανακοίνωσε πως άρχισε τις δοκιμές ασφαλείας του εμβολίου για την Covid 19 σε ανθρώπους.
Η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μελέτης σε πιθήκους που έδειξε ότι ότι το υποψήφιο εμβόλιο με τις καλύτερες επιδόσεις προσφέρει ισχυρή προστασία σε μία μεμονωμένη δόση.
Όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature, όταν εκτέθηκαν στον ιό, έξι στα έξι ζώα που έλαβαν το υποψήφιο εμβόλιο είχαν απόλυτη προστασία από πνευμονική νόσο και πέντε στα έξι ήταν προστατευμένα από την μόλυνση βάσει της παρουσίας του ιού σε ρινικά επιχρίσματα.
«Αυτό μας δίνει την πεποίθηση ότι μπορούμε να δοκιμάσουμε ένα εμβόλιο με εφάπαξ δόση σε αυτή την επιδημία και να μάθουμε εάν έχει προστατευτικό αποτέλεσμα στους ανθρώπους», είπε μιλώντας στο Reuters, o Dr. Paul Stoffels, επικεφαλής επιστημονικός αξιωματούχος της J&J.
Η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει δοκιμές αρχικού σταδίου σε ανθρώπους στις ΗΠΑ και το Βέλγιο και ότι θα προχωρήσει σε δοκιμές του υποψηφίου εμβολίου σε πάνω από 1.000 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 18 έως 55 ετών, καθώς και σε ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω.
Σημειώνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει το εμβόλιο της Johnson & Johnson, χρηματοδώντας το με 456 εκατομμύρια δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης