Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dombrovskis: «Καμπανάκι» για την ΕΕ τo σκάνδαλο Wirecard – Αναβάθμιση των χρηματοοικονομικών ελεγκτικών αρχών

Dombrovskis: «Καμπανάκι» για την ΕΕ τo σκάνδαλο Wirecard – Αναβάθμιση των χρηματοοικονομικών ελεγκτικών αρχών
Είναι απαραίτητη άλλη μία προσπάθεια ενδυνάμωσης των χρηματοοικονομικών ελεγκτικών αρχών της ΕΕ, σημείωσε ο Dombrovskis
To σκάνδαλο της Wirecard αποτέλεσε τη «θρυαλλίδα» για την αναβάθμιση της οικονομικής εποπτείας σε επίπεδο ΕΕ, σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την οικονομική πολιτική, Valdis Dobrovskis.  
Η κατάρρευση του γερμανικού ομίλου πληρωμών ενισχύει την πεποίθησή μας, πως είναι απαραίτητη άλλη μία προσπάθεια ενδυνάμωσης των χρηματοοικονομικών ελεγκτικών αρχών της ΕΕ, σημείωσε ο Dombrovskis μιλώντας στους Financial Times.
«Εξετάζουμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το σύστημα για να αποφύγουμε στο μέλλον τέτοιες καταστάσεις», τόνισε.
«Είναι σαφές ότι αντιμετωπίζουμε μια υπόθεση όπου δεν δόθηκαν στους επενδυτές οι αληθινές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της εταιρείας», πρόσθεσε.
«Πρέπει να διερευνηθεί και να εξαχθούν συμπεράσματα από τη συγκεκριμένη υπόθεση», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Δήλωσε επίσης ότι οι Βρυξέλλες διερευνούν τον τρόπο ενίσχυσης του ρόλου των ελεγκτικών επιτροπών στις εισηγμένες εταιρείες.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), ένας οργανισμός της ΕΕ που εδρεύει στο Παρίσι, ανακοίνωσε τον Ιούλιο 2020 ότι θα διερευνήσει το έργο της BaFin, της γερμανικής χρηματοοικονομικής ρυθμιστικής αρχής, και της FREP, ενός ιδιωτικού τομέα που παρακολουθεί τους λογαριασμούς των εταιρειών.
Η έρευνα, που ζήτησε ο Dombrovskis, θα εξετάσει εάν οι γερμανικές αρχές ήταν «χαλαρές» στην επιβολή των κανόνων της ΕΕ σχετικά με την ορθή χρηματοοικονομική πληροφόρηση για τις εισηγμένες εταιρείες.
Οι Βρυξέλλες θεωρούν την υπόθεση Wirecard ιδιαίτερα ανησυχητική, διότι παραβίασε τρεις γραμμές άμυνας που θα έπρεπε κανονικά να προστατεύουν τους επενδυτές της ΕΕ: κανόνες και απαιτήσεις εταιρικής διακυβέρνησης για να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες παρουσιάζουν υγιείς ισολογισμούς, το έργο των ελεγκτών που ρυθμίζεται από την ΕΕ  και την ύπαρξη ορθής εποπτείας από τις δημόσιες αρχές.
«Η αποτυχία της Wirecard εγείρει ζητήματα και στα τρία επίπεδα άμυνας και γι 'αυτό εξετάζουμε τώρα αυτά τα θέματα συνολικά για να αντλήσουμε όλα τα μαθήματα που πρέπει να ξεκινήσουν και να λάβουμε τις απαραίτητες ενέργειες», δήλωσε ο κ. Dombrovskis.
Οι Βρυξέλλες «εξετάζουν επίσης το ρόλο των επιτροπών ελέγχου» για να δουν εάν χρειάζονται ισχυρότεροι κανόνες της ΕΕ εκεί, είπε, προσθέτοντας ότι ήταν μέρος μιας «συνολικής αξιολόγησης».
Το 2017, ο Dombrovskis ηγήθηκε μιας προσπάθειας των Βρυξελλών να μεταρρυθμίσει την ESMA, μια αρχή που είναι επιφορτισμένη με την  βελτίωση της προστασίας των επενδυτών και την προώθηση της σταθερής και εύρυθμης λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Η Wirecard ανακοίνωσε τον Ιούνιο 2020 ότι ποσό 1,9 δισ. ευρώ, που είχε εγγράψει στους ισολογισμούς της, πιθανόν να μην υπήρξε ποτέ –μια «μαύρη τρύπα» που οδήγησε στη σύλληψη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της, εξέλιξη που προκάλεσε τριγμούς όχι μόνο στη Γερμανία αλλά σε ολόκληρη την ΕΕ.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης