Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στα 75 τα νέα κρούσματα κορωνοιού στην Ελλάδα και 2 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο - Οι νεκροί συνολικά 208 με 4.662 κρούσματα

Στα 75 τα νέα κρούσματα κορωνοιού στην Ελλάδα και 2 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο - Οι νεκροί συνολικά 208 με 4.662 κρούσματα
Συνολικά, τον Ιούλιο καταγράφηκαν 1.096 κρούσματα, που σημαίνει πως μέσα σε ένα μήνα καταγράφηκε το ένα τέταρτο των κρουσμάτων
(UPD2) Δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον Covid -19 στην Ελλάδα την Κυριακή (2/8/2020) με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών  να ανέρχεται σε 208.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε  75 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.662, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.
Τα 1.290 (27.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.308 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στους 12 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 ετών. 2 (16.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 66.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, υπάρχουν  ακόμα δύο καταγεγραμμένοι θάνατοι και 208 νεκροί συνολικά στη χώρα. 67 (32.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


Image


Που εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα:

– Τέσσερα (4) κρούσματα  κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– Πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
– Δεκαεννέα (19) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, τρία (3) εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή στην εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης.
- Δεκαπέντε (15) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, *τέσσερα (4) από τα οποία σχετίζονται με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης*.
-Δεκατρία (13) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, *έντεκα (11) από τα οποία σχετίζονται με συρροή στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος*.
-Τέσσερα (4) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.
-Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης.
-Δύο (2) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.
-Δύο (2) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας.

Τέσσερις στρατιώτες θετικοί στον κορωνοϊό

Τέσσερις στρατιώτες βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό στο στρατόπεδο της αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Βόλου, αν και στις ένοπλες δυνάμεις λαμβάνονται σχολαστικά μέτρα προστασίας.
Την Πέμπτη (30/7/2020) βρέθηκε θετικός ο πρώτος στρατιώτης, ο οποίος έκανε τεστ μετά από έντονο βήχα ημερών και μεταφέρθηκε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Αμέσως σήμανε συναγερμός στο στρατόπεδο και 24 ώρες μετά, υποβλήθηκαν όλοι οι στρατιώτες σε τεστ κορωνοϊού, σύμφωνα με το onalert.
Έτσι προέκυψαν τα τρία νέα κρούσματα, που αφορούν σε ασυμπτωματικούς στρατιώτες.
Και οι τρεις, που είναι ηλικίας από 25 έως 29 ετών, μεταφέρονται στην Θεσσαλονίκη στο στρατιωτικό νοσοκομείο.

Καβάλα: Αναστέλλεται η λειτουργία της βιομηχανικής μονάδας με τα 23 κρούσματα


Την προσωρινή αναστολή των εργασιών της, γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα όπου βρέθηκαν τα 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού.
Στην ανακοίνωση που υπογράφει η διευθύνουσα σύμβουλος της επιχείρησης Μαριάννα Δημέλη τονίζεται μεταξύ άλλων:
«H βιομηχανική μονάδα της εταιρίας Θεμιστοκλής Χατζηγαβριηλίδης ΑΕ, με 40 χρόνια στον κλάδο της επεξεργασίας κρέατος, έδρα την Καβάλα και 130 άτομα προσωπικό, πίστη στις αρχές της, έναντι των εργαζομένων και των πελατών, λόγω εμφάνισης κρουσμάτων Covid-19 ανέστειλε την λειτουργία της».
«Με τη γνωστοποίηση των 2 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η εταιρία διενέργησε με πρωτοβουλία της, ελέγχους σε όλο το προσωπικό σε ιδιωτικό εργαστήριο.
Συμμορφούμενη δε με της οδηγίες της Δ/νης Υγείας Καβάλας, εκτέλεσε απολύμανση όλων των χώρων και τμημάτων των εγκαταστάσεων, τόσο διοικητικών όσο και παραγωγικών καθώς και των μονάδων κλιματισμού στα αντίστοιχα τμήματα».
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης της επιχείρησης τονίζεται ότι «γνωρίζοντος πως η αναστολή της λειτουργίας δημιούργησε μεγάλη αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα που λόγω των συνθηκών, έχει πληγεί και ο Νομός Καβάλας, αλλά η βασική προτεραιότητα παραμένει η υγεία των ανθρώπων της.
Επισημαίνουμε ότι ο ιός SARS-CoV-2 δεν μεταδίδεται από τα τρόφιμα προς τους καταναλωτές.
Επίσης, ο έλεγχος του προσωπικού συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού στην κοινότητα».
«Η επαναλειτουργία της εταιρείας», καταλήγει η ανακοίνωση, «θα πραγματοποιηθεί με απόλυτη ασφάλεια μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Ανησυχία στην κυβέρνηση


Το ανησυχητικό άλμα των κρουσμάτων της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα τον Ιούλιο έχει θέσει σε εγρήγορση επιστήμονες και υγειονομικές αρχές, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη και νέων μέτρων, μεταξύ των οποίων, την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.
Συνολικά, τον Ιούλιο καταγράφηκαν 1.096 κρούσματα, που σημαίνει πως μέσα σε ένα μήνα καταγράφηκε το ένα τέταρτο των κρουσμάτων, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής έχουν διπλασιαστεί μέσα σε δύο εβδομάδες.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη έδωσε λευκή επιταγή στους ειδικούς επιστήμονες και λοιμωξιολόγους να σημάνουν όποτε κρίνουν απαραίτητο, συναγερμό προκειμένου να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού.
Ήδη έχει αποφασιστεί να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί το εάν οι πολίτες τηρούν τα τελευταία μέτρα σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, αλλά και να ενισχυθούν τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και άλλα περιοριστικά μέτρα, εφόσον η επιδημία συνεχίσει τη δυναμική ανοδική της πορεία.
Την ίδια ώρα, προβληματίζει τους ειδικούς η συμπεριφορά των νέων στη χώρα μας, οι οποίοι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «δεν είναι άτρωτοι» απέναντι στην Covid-19 και πρέπει να τηρούν τις ίδιες προφυλάξεις με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Στο μεταξύ, εντατικούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό διενεργούν  η αστυνομία, η τροχαία και το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή.

Image

Τοπικά Lockdown και περιορισμοί στις μετακινήσεις

Αναμένεται να γίνει αξιολόγησης της κατάστασης ενώ όλα τα μέτρα, όπως τοπικά και κλαδικά lockdowns αλλά και νέοι περιορισμοί σε μετακινήσεις βρίσκονται στο τραπέζι.
Εξάλλου οι έλεγχοι αναπροσαρμόζονται καθημερινά.  
Τη Δευτέρα (3/8) είναι προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον Σωτήρη Τσιόδρα, το Νίκο Χαρδαλιά, τον Βασίλη Κικίλια και τα στελέχη που συμμετείχαν και στην προηγούμενη διάσκεψη.
Θεωρείται πιθανό μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να στείλει ένα νέο μήνυμα στους πολίτες.
Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Image

Image


Θεοδωρικάκος: Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο

Προβληματισμένος εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σχετικά με τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού.
«Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού είναι εδώ, το πρόβλημα με τον αόρατο εχθρό είναι εδώ και το γνωρίζουμε, υπάρχει τεράστια επιφυλακή και εγρήγορση»  είπε ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «104.6».
«Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο για το επόμενο διάστημα, ώστε η αυτοδιοίκηση να είναι και πάλι σε θέση να συνδράμει όλους τους πολίτες που έχουν ανάγκη», πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε πως «δεν μπορεί να υπάρχει κανενός είδους εφησυχασμός», καθώς «υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, η οποία μας προβληματίζει πάρα πολύ».
Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κλιμάκωση των μέτρων προστασίας, αναφέροντας πως «ανακοινώθηκαν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας εκ νέου πολύ σημαντικά μέτρα, τα οποία είναι η συνολική κυβερνητική πολιτική».
Παρότι ένα «δεύτερο lockdown δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης» σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, ο ίδιος εστίασε στη συμβολή της νεολαίας για τον περιορισμό της διασποράς του ιού στην παρούσα φάση.
Απευθυνόμενος στην νέα γενιά, «θέλω να απευθυνθώ στους νέους ανθρώπους, όπως ήταν πάρα πολύ προσεκτικοί, πειθαρχημένοι και έδειξαν αλληλεγγύη στους γονείς και τους παππούδες την περίοδο της καραντίνας, πρέπει και τώρα να είναι προσεκτικοί, να αποφεύγουν τον συνωστισμό, τις πολύ κοντινές αποστάσεις και στους κλειστούς χώρους, όπως όλοι μας, να χρησιμοποιούμε τη μάσκα.
Οφείλουμε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας για να μην βρεθούμε σε δυσκολότερη κατάσταση» υπογράμμισε ο υπουργός.

Γώγος: Είμαστε σε επικίνδυνη φάση με τον ιό

Είμαστε σε μία φάση μεγάλης έξαρσης τόνισε για τα αυξανόμενα κρούσματα Covid -19 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.
Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια σημαντική αύξηση, στα επίπεδα του Μαρτίου, αλλά τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται και στο γεγονός ότι γίνονται τριπλάσια τεστ, σημείωσε ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Αν το δούμε δυναμικά, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και μπορούν να οδηγήσουν και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις αν δεν πάρουμε εγκαίρως τα μέτρα μας.
Αν το δούμε ποιοτικά, μεγάλος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από τα clusters, δηλαδή συσσωρεύσεις κόσμου, όπου μεταδίδεται πολύ γρήγορα ο ιός.
Όλα αυτά έχουν αρχίσει και δημιουργούν τις “κόκκινες” γραμμές», σημείωσε.
Όπως, μάλιστα, εξήγησε, αν συνεχίσουμε έτσι ο δείκτης R θα φτάσει το 1.
«Είμαστε σε μια φάση μεγάλης έξαρσης. Είμαστε στο προηγούμενο κύμα ακόμα που ανεβοκατεβαίνει.
Είμαστε αυτή τη στιγμή σε μια πραγματικά επικίνδυνη φάση, η οποία πρέπει να ελεγχθεί, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολες καταστάσεις.», επεσήμανε.
Στη συνέχεια ο κ. Γώγος είπε πως δεν φτάνει μόνο το μέτρο της μάσκας. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το δεδομένο των αποστάσεων.
Αν κρατήσουμε την απόσταση ελαττώνεται κατά πολύ η δυνατότητα μετάδοσης του ιού. Μην επαναπαυόμαστε στη χρήση της μάσκας.»
«Αν τηρήσουμε τα μέτρα είναι ένα είδος πιο “αθώου” lockdown, χωρίς να κάνουμε lockdown. Είναι σα να κλεινόμαστε σπίτια μας», είπε ο καθηγητής.
Οι ειδικοί έχουν ανησυχήσει, επίσης, με τα κρούσματα σε στρατό και αστυνομία, επεσήμανε ο κ. Γώγος, ενώ προσέθεσε πως αυτό που τον προβληματίζει είναι η χαλάρωση των νέων που είναι ασυμπτωματικοί φορείς, καθώς μεταδίδουν το ιό.
«Πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή τη στιγμή στην πανδημία ότι είναι κεντρικός μοχλός στη διαχείριση.
Έρχεται ο χειμώνας. Ο,τιδήποτε συμβεί αυτή τη στιγμή θα το βρούμε μπροστά μας.»
Για το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, είπε ότι επιθυμία όλων είναι να λειτουργήσουν πλήρως.
Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στην περίπτωση που συνεχιστεί η αυξητική τάση της πανδημίας.

Σύψας: Είμαστε ένα βήμα πριν από το δεύτερο κύμα

«Βρισκόμαστε σε αυτό που λέμε κόκκινο συναγερμό. Είμαστε ένα βήμα πριν ονομάσουμε την κατάσταση ως δεύτερο κύμα επιδημίας στην Ελλάδα» τονίζει για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.
«Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα για μεγάλη συναίνεση.
Δεν επιτρέπεται χαλάρωση, συνωστισμοί και δεν επιτρέπεται να νομίζουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε», σημείωσε ο κ. Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στο δεύτερο κύμα θα έχουμε εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά.
Για τις τοπικές εστίες κορωνοϊού ο κ. Σύψας εστίασε στη σημασία της χρήσης μάσκας και τήρησης αποστάσεων.
«Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται. Αν δεν τηρούμε το μέτρο της απόστασης θα έχουμε προβλήματα.
Η μάσκα είναι συμπληρωματικό στοιχείο της απόστασης.
Αν σήμερα προσπαθήσουμε όλοι οι Έλληνες και κρατάμε τις αποστάσεις και φοράμε τη μάσκα, θα αναστραφεί ταχύτατα αυτή η άνοδος της επιδημίας.
Θα έχουμε ένα πολύ καλό Αύγουστο. Δεν είναι αργά», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τα μέτρα,  που εξετάζει η κυβέρνηση ήταν αποκαλυπτικός.
«Δε θέλω ούτε να τα συζητήσω. Δεν είναι σωστό μέσα στον Αύγουστο να λάβουμε μέτρα που θα έχουν πολύ κακό αντίκτυπο στην οικονομία της Ελλάδας.»
Τα μέτρα θα ληφθούν αν συνεχιστεί η καθημερινή αύξηση κρουμάτων και η αυξητική τάση της καμπύλης της επιδημίας.
Υπάρχει ενδεχόμενο τοπικών lockdown και «λουκέτων» σε καταστήματα.
Όπως εκτιμά όμως ο καθηγητής, δεν θα χρειαστεί να ληφθούν, εφόσον όλοι κατανοήσουμε τον κίνδυνο.
Ο κ. Σύψας είπε ότι παρατηρείται αύξηση της διασποράς στους νέους ανθρώπους.
Σχετικά με τα ορφανά κρούσματα, ανέφερε ότι ο ιός μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε μέσα στην κοινότητα.

www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης