Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Γιατί ο πρωθυπουργός στο τέλος θα επιλέξει να στήσει κάλπες;

Γιατί ο πρωθυπουργός στο τέλος  θα επιλέξει  να στήσει κάλπες;
Τα αναδρομικά  των συνταξιούχων έφεραν τα πρώτα σύννεφα στην κυβέρνηση του Κυριάκου  Μητσοτάκη
Ο COVID 19 ήρθε για να τα αλλάξει όλα. 
Από το πώς σκεπτόμαστε από το πώς  αποφασίζουμε και κυρίως το πως θα ζήσουμε από εδώ και πέρα.

 Πάντως η  πανδημία επέβαλε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας και την αναγκαιότητα να εκσυγχρονιστεί για  να αντεπεξέλθει στο ρόλο του και πλέον αποτελεί  κοινή πολιτική βάση για όλους τους ιδεολογικούς πολιτικούς χώρους.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λόγω της αναγκαιότητας έχει φέρει το ρόλο του κράτους στο προσκήνιο καθώς είναι ο μόνος μηχανισμός που μπορεί να πολεμήσει  την υγειονομική «βόμβα» που έσκασε στα χέρια της.
Ο COVID 19 τίναξε στον αέρα  τον  αρχικό οικονομικό προγραμματισμό της κυβέρνησης  δημιουργώντας  νέες ανάγκες και κυρίως νέες πολιτικές.
Η ελληνική οικονομία έχασε μία χρονιά  πολύ πιθανόν να χαθεί και η επόμενη για να υπάρξει  λίγο φώς στο τούνελ από το 2022.
Τα προβλήματα της οικονομίας  έχουν  αντίκτυπο  στην κοινωνία στους πολίτες στους ψηφοφόρους, οι οποίοι  θα κρίνουν το πόσο κοντά  ή μακριά βρίσκεται η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.
 Τα αναδρομικά  των συνταξιούχων έφεραν τα πρώτα σύννεφα στην κυβέρνηση του Κυριάκου  Μητσοτάκη  καθώς  οι  περιορισμένες δυνατότητες  του προϋπολογισμού περιόρισαν την βάση των δικαιούχων  ενώ ήταν μια  πρώτης  τάξεως ευκαιρία  για το ΣΥΡΙΖΑ  να κάνει  αντιπολίτευση.
 Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι συνταξιούχοι για όλες τις πολιτικές  δυνάμεις της χώρας είναι το «Άγιο Δισκοπότηρο» του εκλογικού σώματος  με αστείρευτες  δυνάμεις που ανεβάζει και  κατεβάζει κυβερνήσεις. Οι συνταξιούχοι των 45 και των 50  ετών έχουν δικαιώματα  που χτίστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες και δεν πρόκειται  να ανατραπούν από κανέναν πρωθυπουργό.
Η δυσαρέσκεια των συνταξιούχων  είτε  το αναδείξουν είτε όχι οι δημοσκοπήσεις  από το  Σεπτέμβριο θα είναι μια απειλή για την κυβερνητική παράταξη  και μπορεί να γίνει  ο πρώτος  ζωντανός οργανισμός ουσιαστικής  αντιπολίτευσης  και φορέας αντιδράσεων  επισκιάζοντας τις υπόλοιπες  πολιτικές.
 Ίσως  είναι η πρώτη φορά που ο κυβερνητικός πολιτικός  χρόνος  πρέπει να ταυτιστεί με τον οικονομικό χρόνο  που χάθηκε  εξαιτίας του COVID 19. Τα  ευρωπαϊκά  πακέτα  για την αντιμετώπιση της πανδημίας  και η χαλάρωση του προϋπολογισμού θα διαμορφώσουν  ασφυκτικές πιέσεις στο δημόσιο χρέος. Θα  πρόκειται για  την πρώτη μεταμνημονιακή κυβέρνηση  που θα έχει αυξήσει το  δημόσιο χρέος σε σχέση  με το ΑΕΠ το οποίο μπορεί  να παραμένει ψιλά γράμματα  για την εγχώρια πολιτική δραστηριότητα ως σημείο αντιπαράθεσης  αλλά  θα μας το θυμίσουν οι οίκοι  αξιολόγησης ως μια νάρκη έτοιμη να εκραγεί στα θεμέλια της οικονομίας.
 Έτσι η προκήρυξη εθνικών  βουλευτικών εκλογών είναι μονόδρομος  για το πρωθυπουργό  παρότι πρόσφατα χαρακτήρισε τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών  ως μία ανέντιμη πολιτική πράξη. Ο εκλογικός αιφνιδιασμός προς τα τέλη Σεπτεμβρίου  ή αρχές  Οκτωβρίου που να σημειωθεί  δεν εμπεριέχει κυβερνητικές  πληροφορίες άλλωστε  δεν χρειάζονται όπως δεν ήταν αναγκαίος ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός  που μόνη της άνοιξε  η κυβέρνηση και μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Το γεγονός  ότι η εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με απλή αναλογική δεν αποτελεί εμπόδιο  για την κυβερνητική πλειοψηφία εάν  οι δημοσκοπήσεις που μέχρι σήμερα  έχουν δει το φώς της δημοσιότητας είναι μία εικόνα της στιγμής , πιθανόν η προκήρυξη εκλογών να απασχολεί περισσότερο την Κουνδούρου και  λιγότερο την Πειραιώς.
Οψόμεθα εις Φιλίππους!    

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης