Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κάπα Research: Το 45% των Τούρκων κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το 55% έχει αρνητική άποψη για τον Erdogan

Κάπα Research: Το 45% των Τούρκων κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το 55% έχει αρνητική άποψη για τον Erdogan
Tούρκοι και Έλληνες κλήθηκαν να απαντήσουν σε σειρά ερωτημάτων για τα ελληνοτουρκικά
Διχασμένοι εμφανίζονται οι Τούρκοι τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ, σε ό,τι αφορά τον πρόεδρό τους Recep Tayyip Erdogan, το 55% έχει αρνητική άποψη, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η ΚΑΠΑ Research σε Ελλάδα, αλλά και Τουρκία.
Το κοινό κλήθηκε να απαντήσει για το γενικό κλίμα που επικρατεί όσο αφορά την πορεία της χώρας τους, τα συναισθήματά τους για την πανδημία του κορωνοϊού, τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί, αλλά και την άποψη για τους ηγέτες του κόσμου.
Επίσης, ρωτήθηκε για τους πόρους του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και την προδιάθεση για χρήση στρατού σε περίπτωση καταπάτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Ειδικότερα, στο ερώτημα «Στο θέμα του ναού της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, εσείς με ποια από τις δύο απόψεις συμφωνείτε περισσότερο;», η συντριπτική πλειοψηφία (86%) των κατοίκων της Ελλάδας απαντά ότι η Τουρκία έπρεπε να διατηρήσει την Αγία Σοφιά ως μουσείο.
Είναι όμως αξιοσημείωτο ότι το 45% των κατοίκων στην Τουρκία θεωρεί επίσης ότι δεν έπρεπε να μετατραπεί σε τέμενος ο ιστορικός ναός.
Image
Κατά 95% οι Έλληνες έχουν αρνητική γνώμη για τον Erdogan, με τους Τούρκους να ακολουθούν με 55%.
Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαίρει αποδοχής σε ποσοστό 53% στην Ελλάδα, αλλά στην Τουρκία 9%.
Image
Ανήσυχοι είναι οι Τούρκοι για τον κορωνοϊό, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, το 77% (Πολύ: 41%, Αρκετά 36%) δηλώνει ότι ανησυχεί μήπως νοσήσουν οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, στην Ελλάδα όμως είναι κάπως πιο «ήρεμα», καθώς ανησυχεί το 54% αλλά μόνο το 15% δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ.
Στο άλλο επίμαχο θέμα των τελευταίων μηνών, στο θέμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, οι κάτοικοι της Ελλάδας θεωρούν ότι με τις έρευνες που κάνει η Τουρκία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Οι Τούρκοι, από την άλλη, σε ποσοστό 81% λένε ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και σωστά κάνει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης