Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τριπλό εκρηκτικό μέτωπο από το φθινόπωρο για την κυβέρνηση ΝΔ και Μητσοτάκη

Τριπλό εκρηκτικό μέτωπο από το φθινόπωρο για την κυβέρνηση ΝΔ και Μητσοτάκη
Με τον ανασχηματισμό τελειώνουν και τα ευχάριστα νέα…
Τα καλά νέα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται πως τελειώνουν με τον επικείμενο ανασχηματισμό – ενδεχομένως να ανακοινωθεί και εντός της ημέρας – και με το τέλος των σύντομων διακοπών του Αυγούστου.
Οι προκλήσεις που έχει μπροστά του παραμένουν τεράστιες.
Και οι απαντήσεις σε αυτές θα είναι καθοριστικής σημασίας.
Πρώτο μέτωπο η επιδημία του κορωνοϊού.
Κανείς δεν ξέρει ακόμα το πώς θα κλείσει ο Αύγουστος, ο μήνας που σχεδόν όλη η χώρα θα είναι σε κίνηση και σε διακοπές.
Αν κρίνει κανείς από το πώς κύλησε ο Ιούλιος, τα μηνύματα είναι δυσοίωνα, μια και όλη η καλή πορεία της άνοιξης και του δίμηνου Απριλίου – Μαΐου φαίνεται πλέον να κρέμεται από μια κλωστή.
Μια νέα μεγάλη έξαρση κρουσμάτων, θα φέρει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση την κυβέρνηση, η οποία μέχρι τώρα διαφήμιζε το πόσο καλά τα πήγε η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως.
Εάν η επιδημία καταστεί ανεξέλεγκτη, το πλήγμα θα είναι τεράστιο τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας.
Μόνο η έναρξη της σχολικής χρονιάς να «στραβώσει», φτάνει για να εκτιναχθεί η κοινωνική δυσαρέσκεια.
Πόσο μάλλον να αρχίσουν να καταγράφονται δεκάδες θάνατοι σε ημερήσια βάση.
Και όλα αυτά τη στιγμή που το δεύτερο μέτωπο, αυτό της οικονομίας, φαντάζει ένας τεράστιος γρίφος.
Ο τουρισμός δεν φαίνεται να κάνει το «θαύμα» και ο ερχόμενος Σεπτέμβριος βαίνει να καταστεί πραγματικά μαύρος για χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα.
Η ανεργία εκτιμάται ότι θα «απογειωθεί», η οικονομία αναμένεται να βυθιστεί σε πρωτοφανή ύφεση και όλοι θα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις κινήσεις που θα κάνει και στις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση σχετικά με το σχέδιο αξιοποίησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο όλοι περιμένουν ως «μάννα εξ ουρανού» για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Αν οι κινήσεις και οι αποφάσεις δεν αποδώσουν και δεν φέρουν ένα επαρκές και μετρήσιμο αποτέλεσμα, τότε ο κ.Μητσοτάκης ενδεχομένως για πρώτη φορά να βρεθεί αντιμέτωπος με την πραγματική δυσπιστία των πολιτών για το σχέδιο του.
Τρίτο εκρηκτικό μέτωπο, τα ελληνοτουρκικά.
Αν ο διαφαινόμενος δρόμος για διάλογο δεν οδηγήσει πουθενά και ναυαγήσει –κάτι που μάλλον φαντάζει και το πιθανότερο, τότε δεν αποκλείεται μια «βόμβα» Erdogan να σκάσει πολύ πιο ηχηρά από ότι αναμενόταν, ενδεχομένως και πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το Νοέμβριο.
Ένα θερμό επεισόδιο σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία, με τις φορολογικές υποχρεώσεις στα ύψη, με τις χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας και με τον συνεχή φόβο για την ανθρώπινη υγεία και ζωή που συνεπάγεται η επιδημία του κορωνοϊού, συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Τα καλά νέα φαίνεται να τελειώνουν τον Αύγουστο.
Ίσως ο ανασχηματισμός να πυροδοτήσει και το τέλος των κυβερνητικών πανηγυρισμών.
Το φθινόπωρο είναι γεμάτο προκλήσεις για τον κ.Μητσοτάκη.
Και οι αποφάσεις του θα είναι καταλυτικές όχι μόνο για το σύνολο της κοινωνίας αλλά και για τον ίδιο και για το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης του.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης