Η Ελλάκτωρ στο +6,31% – Σπάει ανοδικά τη συσσώρευση, ενισχύεται το ενδιαφέρον

Η Ελλάκτωρ στο +6,31% – Σπάει ανοδικά τη συσσώρευση, ενισχύεται το ενδιαφέρον
Εξαιρετική η συμπεριφορά της μετοχής το τελευταίο διάστημα καθώς μετά από μία περίοδο συσσώρευσης, η μετοχή παρά τις πιέσεις που δέχθηκε το ΧΑ είχε δυνατούς αγοραστές 
Μετά το χθεσινό +3,74% η μετοχή της Ελλάκτωρ δοκίμασε την ανοδική διαφυγή από τον εκθετικό κινητό μέσο των 100 ημερών βάζοντας ως πρώτο στόχο την αντίσταση των 1,20 ευρώ περίπου.
Εξαιρετική είναι η συμπεριφορά της μετοχής το τελευταίο διάστημα καθώς μετά από μία περίοδο συσσώρευσης, η μετοχή παρά τις πιέσεις που δέχθηκε το ΧΑ είχε δυνατούς αγοραστές, οι οποίοι απορροφούσαν την προσφορά πέριξ των 1,08 ευρώ.
Ειδικότερα, η μετοχή έκλεισε στα 1,18 ευρώ με άνοδο +6,31% με υψηλό ημέρας +7,03% και με όγκο στα 986 χιλ. τεμάχια.
Η κεφαλοποίηση ανήλθε στα 253 εκατ. ευρώ.

Τι έγραφε το ΒΝ χθες (3/8)

Η εταιρία Ελλάκτωρ βασικός μέτοχος της οποίας είναι η οικογένεια Καλλιτσάντση με ποσοστό 25,58% βρίσκεται σε μια φάση κρίσιμων στρατηγικών κινήσεων που ως στόχο έχουν να ισχυροποιήσουν τον ισολογισμό της εταιρίας και να ενισχύσουν τον ρόλο της στην οικονομία.
Με πολυσχιδείς δραστηριότητες σε κατασκευές, ενέργεια, οδικά έργα, παραχωρήσεις και άλλα η Ελλάκτωρ μετά την επιτυχημένη έκδοση ομολογιακού δανείου 500 εκατ. κατάφερε να αναδιαρθρώσει μεγάλο μέρος του δανεισμού – ο καθαρός δανεισμός ανέρχεται σε 1,07 δισ. ευρώ – ικανοποιώντας τις τράπεζες.
Για το 2020 και παρά την μεγάλη ύφεση σοκ στην εθνική οικονομία -8% και την καραντίνα η Ελλάκτωρ ποντάρει σε EBITDA 200 εκατ. και 900 εκατ. ευρώ έσοδα.
Τα κεφάλαια ανέρχονται σε 523 εκατ. και το ταμείο διαμορφώνεται σε 370 εκατ. ευρώ.
Η Ελλάκτωρ με την κίνηση της έκδοσης του ομολογιακού έδωσε πολύ καθαρές απαντήσεις ειδικά στο τραπεζικό σύστημα που δεν αισθανόταν πολύ καλά με την μεγάλη δανειακή έκθεση της εταιρίας.

Δύο κινήσεις που θα αλλάξουν τα δεδομένα στη Ελλάκτωρ

Η Ελλάκτωρ αποτελεί μετοχικά τουλάχιστον την εταιρία όπου νίκησε η δημοκρατία των μετόχων, μέσω διαδικασιών και γενικών συνελεύσεων η οικογένεια Καλιτσάντση που κατέχει το 25,58% των μετοχών ενώ ο Μπόμπολας διατηρεί ποσοστό 12,55%.
1.Η μια κίνηση που συμβαίνει στο παρασκήνιο αλλά ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί μετοχικά σχετίζεται με τον ολλανδικό όμιλο Regeborgh Invest που ελέγχει το 8% του Ελλάκτωρα.
Μέχρι τώρα δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του καθώς φαίνεται ότι αγοράζουν funds για λογαριασμό των ολλανδών.
Όμως η Regeborgh Invest είναι βασικός μέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 30,26% ενώ ο Γιώργος Περιστέρης ελέγχει το 15,98%.
Θα μπορούσε κανείς συνειρμικά να υποθέσει ότι η Regeborgh άπαξ και είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 30,26% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και κατέχει έως 8% στον Ελλάκτωρα… ο στόχος είναι η συγχώνευση των δύο εταιριών.
Μάλλον δεν θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα.
Η Regeborgh Invest θα μπορούσε να προσεγγίσει τον Μπόμπολα και να αγοράσει τις μετοχές που κατέχει στον Ελλάκτωρα δηλαδή 12,55%, εξέλιξη που ίσως και να έχει πραγματοποιηθεί.
Όμως δεν είναι σαφές εάν ο Μπόμπολας θα ήθελε να πουλήσει σε τιμές 1,07 ευρώ ή να περιμένει ανάκαμψη της μετοχής του Ελλάκτωρα στο χρηματιστήριο.
Όμως ακόμη και εάν κατάφερνε η Regeborgh Invest να ελέγξει το 20% του Ελλάκτωρα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το σχέδιο των Ολλανδών είναι η συγχώνευση.
Ο στόχος των Ολλανδών είναι να έχουν δύο ισχυρές εταιρίες σε κατασκευές και ενέργεια, να έχουν πλήρως εξυγιανθεί και να αναλαμβάνουν διάφορα μεγάλα έργα υποδομής στην Ελλάδα.
Υπολογίζεται ότι ΓΕΚΤ και Ελλάκτωρας ελέγχουν σχεδόν το 50% της αγοράς.
Δεν φαίνεται πιθανό το μοντέλο συγχώνευσης.
2.Η δεύτερη κίνηση που σχετίζεται με τον Ελλάκτωρα αφορά τον νέο δανεισμό από τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Alpha bank.
Μια εκ των τριών τραπεζών δήλωσε ανεπίσημα ότι θα υπάρξει νέα χρηματοδότηση για τις κατασκευές, γιατί «η εταιρία έχει παρουσιάσει επαρκές και πειστικό σχέδιο ανάπτυξης, έργων και εγγυήσεων».
Εφόσον αυτές οι δύο κινήσεις υλοποιηθούν θα πρόκειται να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα με επίκεντρο τον Ελλάκτωρα θα πρόκειται για μια ριζική ισχυροποίηση του ομίλου.
Εντός των προσεχών 5-6 εβδομάδων θα πρέπει να αναμένονται θετικές εξελίξεις στον Ελλάκτωρα.

www.bankingnews.gr

BREAKING NEWS