Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές, στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα - Κέρδη +0,62% για Dow Jones, ο DAX στο -0,36%

Νευρικότητα στις αγορές, στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα - Κέρδη +0,62% για Dow Jones, ο DAX στο -0,36%
Επιφυλακτικότητα στην Wall Street νε τις συνομιλίες για νέο πακέτο τόνωσης στο επίκεντρο
Νευρικότητα και μεταβλητητα επικράτησαν σήμερα 4/8 στα κυριότερα χρηματιστήρια, με τα εταιρικά αποτελέσματα να σκορπούν απογοήτευση στους επενδυτές.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει προσηλωμένο επίσης και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ για το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας από τον αντίκτυπο του κορωνοϊού.
Στο μέτωπο της πανδημίας, θερίζει παγκοσμίως ο κορωνοϊός, ο οποίος καθημερινά πλήττει ολοένα και περισσότερες περιοχές του πλανήτη, έχοντας ήδη προκαλέσει περίπου 690 χιλιάδες θανάτου και περισσότερα από 18 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Στο κόκκινο βρίσκονται ΗΠΑ, Λατινική Αμερική και Ινδία, οι οποίες ακόμα πλήττονται από το πρώτο κύμα της επιδημίας, ενώ άλλες περιοχές – όπως η Ευρώπη, η Κίνα, η Αυστραλία -, αν και αντιμετώπισαν το πρώτο κύμα, σήμερα βρίσκονται και πάλι αντιμέτωπες με μια ακόμα αναζωπύρωση και νέα έξαρση κρουσμάτων.
Στις ΗΠΑ οι ειδικοί επισημαίνουν πως η επιδημία αρχίζει να πλήττει πλέον και τις αγροτικές περιοχές, στη Λατινική Αμερική, αυξανόμενα κρούσματα καταγράφονται και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες πέραν της Βραζιλίας και του Μεξικό (είναι χαρακτηριστικό πως στην πρώτη δεκάδα των κρατών με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, τα πέντε κράτη είναι από τη Λατινική Αμερική), στην Ευρώπη μια σειρά από χώρες αρχίζουν και κάνουν λόγο για νέα έξαρση της επιδημίας που οφείλεται ως επί το πλείστον στην χαλάρωση των νέων ως προς την τήρηση των κανόνων, στο Χόνγκ Κονγκ αναβλήθηκαν για του χρόνου οι εκλογές ενώ αποκαλύψεις του BBC δείχνουν πως το Ιράν απέκρυψε τους πραγματικούς αριθμούς θανάτων καθώς έχει αναφέρει μόλις 14.405 ενώ υπολογίζεται πως είναι σχεδόν 42.000 οι νεκροί από την επιδημία.
Και τα νέα εξακολουθούν να είναι δυσοίωνα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει με κάθε δυνατή ευκαιρία πως ο δρόμος για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι μακρύς και ότι το πολυπόθητο εμβόλιο δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τις αρχές του 2021.
Επίσης, ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι αν και υπάρχουν ισχυρές ελπίδες για εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού, είναι πιθανό να μην υπάρξει ποτέ πανάκεια για τον Covid 19 και ότι ο δρόμος προς την κανονικότητα θα είναι μακρύς.
Για «εκφοβισμό» κατηγόρησε η Κίνα τις ΗΠΑ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δήλωσε ότι το άκρως δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο TikTok, ιδιοκτησίας της κινεζικής ByteDance, θα πρέπει να έχει πουληθεί πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το AFP.
Το TikTok θα κλείσει στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 15 Σεπτεμβρίου, «εκτός αν η Microsoft ή κάποια άλλη επιχείρηση μπορέσει να το αγοράσει και να επιτύχει μια συμφωνία», ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος για την εφαρμογή που έχει περίπου ένα δισεκατομμύριο χρήστες στον κόσμο, κυρίως εφήβους.
Σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων πολιτικών και εμπορικών εντάσεων με την Κίνα, η Ουάσινγκτον κατηγορεί εδώ και μήνες την πλατφόρμα ότι χρησιμοποιείται από τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών για σκοπούς επιτήρησης.
Ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις του Donald Trump, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιτίθενται σταθερά σε ξένες επιχειρήσεις καταχρώμενες την έννοια της εθνικής ασφάλειας.
«Αυτό είναι αντίθετο με τις αρχές της οικονομίας της αγοράς και τις αρχές του ανοίγματος, της διαφάνειας και της μη διακριτικής μεταχείρισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ σε συνέντευξη Τύπου.
«Είναι σκέτος εκφοβισμός.
Η Κίνα είναι σταθερά αντίθετη».
Χωρίς να φθάσει μέχρι του σημείου να ανακοινώσει ανταποδοτικά μέτρα, ο Ουάνγκ εκτίμησε πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να ανοίξει «το κουτί της Πανδώρας» με τα μέτρα της που στοχοθετούν τις ξένες επιχειρήσεις.
«Αν όλος ο κόσμος μιμηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, οποιαδήποτε χώρα θα μπορεί να λάβει παρόμοια μέτρα σε βάρος αμερικανικών επιχειρήσεων στο όνομα της εθνικής ασφάλειας», προειδοποίησε.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη +0,62% στις 26.828 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,36% στις 3.306 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη +0,35% στις 10.941 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 23,8 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε -0,36% στις 12.600 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε κέρδη +1,21% στις 19.613 μονάδες.
Image

Image


Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη εν μέσω νέων εταιρικών αποτελεσμάτων

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τα εταιρικά αποτελέσματα να σκορπούν απογοήτευση στους επενδυτές.
Αν και παρατηρείται κάποια ανάκαμψη στην οικονομική δραστηριότητα, το επίπεδο της οικονομικής επιβράδυνσης παραμένει εξαιρετικά υψηλό και το outlook ιδιαίτερα αβέβαιο.
Αυτό επεσήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ είναι δεσμευμένη να παρέχει νομισματικά μέτρα που χρειάζονται για τη στήριξη της οικονομίας.
Ο ίδιος επεσήμανε πως το outlook του πληθωρισμού παίζει κεντρικό ρόλο στον καθορισμό της κατάλληλης πολιτικής.
Στο ταμπλό, η Diageo υποχώρησε -5,9%, καθώς η πτώση στις πωλήσεις ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, ενώ η BP σημείωσε άνοδο +5,8% μετά την περικοπή στο μέρισμα για τη χρήση του 2019.
Image
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η άνοδος στις τιμές παραγωγού της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 0,7%, την ώρα που οι αναλυτές έκαναν λόγο για άνοδο 0,5%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
«Οδηγό» αποτέλεσε η άνοδος 3,1% στις τιμές της ενέργειας.
Σε ετήσια βάση οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν τον Ιούνιο κατά 3,7%, όταν οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 3,9%.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δείχνει αρχικά σημάδια ανάκαμψης και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αναμένουν ότι οι εξαγωγές τους θα αυξηθούν, σύμφωνα με έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου Ifo.
Οι επιχειρηματικές προσδοκίες, η ζήτηση και τα βιβλία παραγγελιών βελτιώθηκαν τον περασμένο μήνα, σημείωσε το Ifo, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι ο δείκτης τρεχουσών επιχειρηματικών συνθηκών παρέμεινε αρνητικός τον Ιούλιο.
Στα εταιρκά νέα της ημέρας σε ζημίες γύρισε η Bayer στο β' τρίμηνο του 2020, καθώς έθεσε στην άκρη κεφάλαια - προβλέψεις για την οριστική διευθέτηση των υποθέσεων που σχετίζονται με το βασιζόμενο στην ουσία γλυφοσάτη ζιζανιοκτόνο Roundup στις ΗΠΑ.
Η γερμανική φαρμακευτική και χημική βιομηχανία ανακοίνωσε συγκεκριμένα καθαρές ζημίες 9,55 δισ. ευρώ (11,23 δισ. δολ.), έναντι κερδών 404 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρσι.
Οι προβλέψεις που επιβάρυναν τα αποτελέσματα της Bayer το β' τρίμηνο αφορούν και το ζιζανιοκτόνο dicamba, τόνισε η εταιρεία.
Η Bayer υπολογίζει κόστος έως και 10,9 δισ. δολ. προκειμένου να προχωρήσει σε οριστικό συμβιβασμό για τις χιλιάδες μηνύσεις που έχουν υποβληθεί για το Roundup, καθώς και για πιθανά μελλοντικά δικαστικά έξοδα.
Τα EBITDA εμφάνισαν ωστόσο αύξηση 5,6% στα 2,88 δισ. ευρώ, έναντι 2,73 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Οι πωλήσεις το β' τρίμηνο κυμάνθηκαν στα 10,05 δισ. ευρώ, έναντι 10,71 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρσι.
Η Diageo ανακοίνωσε πως τα προ φόρων κέρδη της για τη χρήση 2020 μειώθηκαν κατά περισσότερο από το ήμισυ, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι πωλήσεις, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊου, μεταδίδει το MarketWatch.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία, τα λειτουργικά της κέρδη μειώθηκαν στα 2,14 δισ. στερλίνες από 4,04 δισ., ενώ τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,04 δισ. στερλίνες από 4,24 δισ. το προηγούμενο έτος, και έναντι των 3,45 δισ. που προέβλεπαν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet.
Οι καθαρές πωλήσεις της μειώθηκαν σε 11,75 δισ. στερλίνες από 12,87 δισ. σύμφωνα με τη Diageo.
Ζημιές 16,8 δισ. δολ. ανακοίνωσε η ΒΡ για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, προχωρώντας παράλληλα σε μείωση του μερίσματος κατά ήμισυ.
Ενδεικτικό στοιχείο της όλης κατάστασης είναι το γεγονός ότι την ίδια περίοδο πέρυσι, η εταιρεία είχε κέρδη της τάξεως του 1,8 δις. δολ.
Η  τρέχουσα όμως ζημιά των 16,8 δισ. δολαρίων κατεγράφη μετά την επιβάρυνση 10,9 δισ. δολαρίων κυρίως από την απομείωση της αξίας διαφόρων projects λόγω της «βουτιάς» στις τιμές του πετρελαίου.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet ανέμεναν ζημιές 11,6 δισ. δολαρίων.
Η μετοχή της, από τις αρχές του έτους, έχει χάσει άνω του 40% της αξίας της.
Παράλληλα, αναφορικά με τις «πράσινες» επιλογές της και επενδύσεις, ανακοίνωσε πως δεν δεν θα κάνει έρευνες σε άλλες χώρες και ότι θα υπάρξει δεκαπλασιασμός των επενδύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2030.
Τέλος, η BP  ανακοίνωσε νέα μερισματική πολιτική, μετά τη μείωση του μερίσματός της στα 5,25 σεντς ανά μετοχή.
Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους EasyJet ανακοίνωσε σήμερα πως αναμένει μικρότερη ζημιά το δ’ τρίμηνο από αυτήν του γ’ τριμήνου, καθώς αυξάνεται η επιβατική κίνηση αλλά και επειδή στο τρίμηνο ξόδεψε λιγότερα μετρητά απ’ όσο ανέμενε, γράφει το MarketWatch.
Η EasyJet ανακοίνωσε πως ξόδεψε 774 εκατ. στερλίνες το γ’ τρίμηνο του έτους που έληξε στις 30 Ιουνίου, έναντι του 1 δις. στερλινών που ανέμενε, ενώ τα κόστη της ήταν 79% χαμηλότερα απ’ ότι το γ’ τρίμηνο του 2019.
Η αεροπορική είπε πως τα έσοδά της στο τρίμηνο ανήλθαν σε 7 εκατ. στερλίνες από 1,76 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και πως τώρα αναμένει να πετάει με το 40% της δυναμικότητάς της το δ’ τρίμηνο έναντι του 30% που είχε προβλέψει όταν ανακοίνωνε τα αποτελέσματα εξαμήνου.
Οι προ φόρων ζημιές της στο τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 324,5 εκατ. στερλίνες από 174,2 εκατ. πέρυσι.
Ζημιογόνο ήταν το β' τρίμηνο  του 2020 για την Hugo Boss εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο η εταιρεία αναμένει βελτίωση της κατάστασης τους τελευταίους του έτους.
Η Hugo Boss κατέγραψε ζημιές 186 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, έναντι κερδών 52 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.
Η εταιρεία εμφάνισε λειτουργικές ζημιές 250 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με λειτουργικά κέρδη 80 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Οι πωλήσεις της εταιρείας πολυτελών ενδυμάτων συρρικνώθηκαν σε ποσοστό 59% στο τρίμηνο, στα 275 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που τις τοποθετούσαν στα 305 εκατ. ευρώ.
Κοιτώντας μπροστά, η Hugo Boss αναμένει σταδιακή βελτίωση στο β' εξάμηνο του έτους, αλλά ακόμη δεν είναι σε θέση να κάνει αξιόπιστες προβλέψεις για το 2020 εξαιτίας της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης