Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στις αγορές, στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα - Κέρδη +1,39% o Dow Jones, o DAX στο +0,47%

tags :
Άνοδος στις αγορές, στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα - Κέρδη +1,39% o Dow Jones, o DAX στο +0,47%
Κέρδη στις αγορές με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα
Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα 5/8 τα διεθνή χρηματιστήρια, με τα εταιρικά αποτελέσματα και τις εξελίξεις που αφορούν τον κορωνοϊό, να παραμένουν στο επίκεντρο.
Στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής παραμένουν και οι διαπραγματεύσεις Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων στην Ουάσινγκτον για ένα νέο πακέτο τόνωσης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Στελέχη του Λευκού Οίκου δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να δουλεύουν όλο το 24ωρο μαζί με τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου προκειμένου οι συνομιλίες να προχωρήσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.  
Στα νέα της πανδημίας σαρώνει παγκοσμίως ο κορωνοϊός καθώς κάθε 15 δευτερόλεπτα καταγράφεται και ένας θάνατος από την επιδημία ενώ συνολικά οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 701.000 με τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και το Μεξικό να βρίσκονται πραγματικά στο κόκκινο.
Ενδεικτικό της έντασης της επιδημίας είναι πως κατά μέσο όρο τις τελευταίες δύο εβδομάδες χάνουν τη ζωή τους κάθε ημέρα περίπου 5.900 άνθρωποι, κάτι που αναλογεί σε 247 θανάτους την ώρα ή ένα νεκρό κάθε 15 δευτερόλεπτα.
Στο επίκεντρο της πανδημίας εξακολουθούν να βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Λατινική Αμερική ενώ χώρες που είχαν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο την επιδημία – π.χ. Αυστραλία, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Βολιβία, Βέλγιο, Ισραήλ -, είναι αντιμέτωπες ξανά με νέα έξαρση κρουσμάτων.
Στο κόκκινο πάντως βρίσκεται η Λατινική Αμερική, η οποία λίγο αφότου ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια μολύνσεις και έγινε η περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, το τελευταίο 24ωρο έγινε η περιοχή και με τα περισσότερα θύματα λόγω του κορωνοϊού καθώς ξεπέρασε την Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, η Λατινική Αμερική μετρά περισσότερους από 206.000 θανάτους, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 30% των παγκόσμιων θανάτων.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +1,39% στις 27.201 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,64% στις 3.327 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη +0,52% στις 10.998 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 22,97 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο +0,47% στις 12.660 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύθηκε +0,64% στις 19.740 μονάδες.
Image

Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροικονομίας στα 50,7 δισ. δολ. συρρικνώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, έναντι 54,8 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα.
Το έλλειμμα διαμορφώθηκε εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Άνοδο 9,5% σημείωσαν οι εξαγωγές σε μηνιαία βάση, ωστόσο σε ετήσια έχουν υποχωρήσει 16%.
Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν άνοδο 4,7% τον Ιούνιο έναντι του Μαΐου, ενώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 σημείωσαν πτώση 14,2%.
Στις 167 χιλ. διαμορφώθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP.
Ο αριθμός είναι πολύ χαμηλότερος των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές έκαναν λόγο για 1,9 εκατ. θέσεις εργασίας.
Τον Ιούνιο είχαν δημιουργηθεί 2,369 εκατ. θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Τα στοιχεία αποτελούν προάγγελο των στοιχείων για τις νέες θέσεις στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, εκτός γεωργικού τομέα, τα οποία θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.
Τον Ιούνιο οι νέες θέσεις εργασίας
Οι αναλυτές αναμένουν τη δημιουργία 1,75 εκατ. θέσεων εργασίας.
Η αεροπορική εταιρία Virgin Atlantic Airways Ltd ζητάει προστασία απέναντι στους πιστωτές της, επικαλούμενη το Κεφάλαιο 15 του Πτωχευτικού Κώδικα στις ΗΠΑ, το οποίο και επιτρέπει σε μία ξένη εταιρία που έχει χρέη να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία σε αμερικανικό έδαφος, σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν χθες στο δικαστήριο.
Η κατάθεση των εγγράφων έγινε στο αρμόδιο δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, ενώ σύμφωνα με αυτά, η αεροπορική εταιρία διαπραγματεύεται μία συμφωνία με τους μετόχους της“για μία συναινετική ανακεφαλαιοποίηση η οποία θα εξαλείψει τα χρέη από τον ισολογισμός της “και θα θέσει την εταιρία σε πορεία μακρόχρονης ανάπτυξης.
Τον Ιούλιο, η Virgin Atlantic είχε ανακοινώσει τη επίτευξη μίας συμφωνίας για τη διάσωσή της, με τους μετόχους της οικονομικού ύψους 1,57 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να διασφαλιστεί η μελλοντική πορεία της, μετά την κρίση του κορονοϊού.
Η προσφυγή στο αμερικανικό δικαστήριο είναι επικουρική στην ξεχωριστή προσφυγή σε βρετανικό δικαστήριο, όπου η Virgin Atlantic πήρε έγκριση για τη διεξαγωγή συναντήσεων με τους πιστωτές της και τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για το σχέδιο της εξυγίανσης της, στις 25 Αυγούστου.
Ο πετρελαϊκός κολοσσός που είχε ζημιές αναστέλλει τη χορήγηση της συμμετοχής του στο αποταμιευτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης των εργαζομένων, από την 1η Οκτωβρίου 2020.
Η πετρελαϊκή κοινοπραξία Exxon Mobil Corp ενημέρωσε τους εργαζόμενους της ότι θα προχωρήσει στην αναστολή χορήγησης της οικονομικής συμμετοχής της στο πρόγραμμα συνταξιοδοτικής αποζημίωσης από τις αρχές Οκτωβρίου, όπως δήλωσαν πηγές που έλαβαν χθες ένα μήνυμα της εταιρίας.
Οι εκπρόσωποι της Exxon δεν ανταποκρίθηκαν σε μηνύματα σχολιασμού των εξελίξεων.
Την Παρασκευή, η Exxon ανέφερε το πρώτο συνεχόμενο τρίμηνο οικονομικών απωλειών σε διάστημα 36 χρόνων εξαιτίας της μείωσης στη ζήτηση του πετρελαίου στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης που προκλήθηκε από το νέο κορονοϊό.
H Disney ανακοίνωσε ζημία 4,72 δισ. δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο, καθώς όλες οι δραστηριότητες της εταιρείας εκτός του Disney + δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από την πανδημία.
Ειδικότερα, ο κινηματογραφικός κολοσσός εμφάνισε ζημία 2,61 δολάρια ανά μετοχή έναντι κερδών 79 σεντς ανά μετοχή πέρυσι.
Οι πωλήσεις βούτηξαν 42% στα 11,78 δισ. δολάρια από το επίπεδο ρεκόρ των 20,25 δισ. δολαρίων στο οποίο είχαν σκαρφαλώσει ένα χρόνο πριν.

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα

Ήπια άνοδο κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα εταιρικά αποτελέσματα και τις εξελίξεις που αφορούν τον κορωνοιό, να παραμένουν στο επίκεντρο.
Η μετοχή της Commerzbank ενισχύθηκε +5,6% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το β΄τρίμηνο.
Η μετοχή της Ahold Delhaize NV, κορυφαίας εταιρίας διαχείρισης αλυσίδων σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, κατέγραψε άλμα +5% αφού αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις το 2020 καθώς τα lockdowns που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού αύξησαν την κίνηση στα καταστήματά της και τους πελάτες στις διαδικτυακές υπηρεσίες διανομής.
Ράλι +10% σημείωσε η Bank of Ireland, η οποία κάνει λόγο για τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.
Πτώση -2,5% κατέγραψε η μετοχή της BMW, η οποία ανακοίνωσε λειτουργικές ζημιές στο β΄τρίμηνο του 2020, με τις παραδόσεις πολυτελών οχημάτων να υποχωρούν κατά 25%.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ισχυρή ανάκαμψη σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2020.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 5,7% τον Ιούνιο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat και πλέον επέστρεψαν στο προ κρίσης κορωνοϊού επίπεδα.
Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,3%.
O όγκος των αγορών σημείωσε άλμα 20,3% τον Μάιο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.
Οριακή βελτίωση παρουσίασε τον Ιούλιο η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, με τον σύνθετο δείκτη PMI για τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης να κερδίζει περισσότερες από έξι μονάδες φτάνοντας τις 54,9 μονάδες από 48,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της IHS Markit.
Η τελική μέτρηση της IHS Markit είναι καλύτερη από την αρχική μέτρηση (54,8), ενώ είναι επίσης η πρώτη φορά από το Φεβρουάριο που ο δείκτης ξεπερνά το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση της συρρίκνωσης της δραστηριότητας.
Η τελευταία μέτρηση σηματοδοτεί επίσης τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Ιούνιο του 2018.
«Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών ανέκαμψε τον Ιούλιο και αναπτύχθηκε με ρυθμό που δεν έχει ξεπεραστεί εδώ και περισσότερο από δυο χρόνια», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson, ο οποίος συνέχισε λέγοντας: «Η Γαλλία και η Γερμανία είχαν ιδιαίτερα ισχυρή άνοδο αν και ανάπτυξη σημειώθηκε επίσης στην Ισπανία και στην Ιταλία καθώς συνέχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού της Covid-19».
Η συνολική ζήτηση αυξήθηκε και η αισιοδοξία βελτιώθηκε, ωστόσο, οι εταιρείες μείωσαν και πάλι τον αριθμό των εργαζομένων τους.
Ο δείκτης απασχόλησης παρέμεινε χαμηλότερα των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, στις 46,5 μονάδες, ωστόσο ήταν καλύτερος από την μέτρηση των 43,2 μονάδων του Ιουνίου.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας πτώση 21% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Commerzbank στο β΄τρίμηνο του 2020, στα 220 εκατ. ευρώ.
Οι προβλέψεις κατέγραψαν άλμα στα 469 εκατ. από 178 εκατ. επισκιάζοντας την αύξηση των εσόδων κατά 6,8Ζ% και τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, εν μέσω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία.
Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι αναμένει ζημιές το 2020.
Για το σύνολο του έτους, οι προβλέψεις αναμένεται να διαμορφωθούν σε 1,3 - 1,5 δισ. ευρώ το 2020.
Πτωτικά κινήθηκαν τα καθαρά κέρδη και τα έσοδα της Allianz το β’ τρίμηνο του 2020.
Η γερμανική ασφαλιστική ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,53 δισ. ευρώ για το β’ τρίμηνο, από 2,14 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν στα 2,57 δισ. ευρώ από 3,16 δισ. ευρώ, εν μέρει λόγω του κορωνοϊού, ενώ τα έσοδα υποχώρησαν στα 30,9 δισ. ευρώ από 33,2 δισ. ευρώ.
Η εταιρεία δεν έδωσε επικαιροποιημένη πρόβλεψη για τα λειτουργικά κέρδη του συνόλου της χρήσης, καθώς παραμένει η αβεβαιότητα ως προς την εξέλιξη της πανδημίας.
Ζημιογόνο ήταν το β’ τρίμηνο για την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW, για πρώτη φορά από το 2009, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊου, με την εταιρεία να καταγράφει τριμηνιαίες ζημιές 230 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,45 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Ανακοίνωσε επίσης προ φόρων και τόκων ζημιές ύψους 666 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 2,20 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ το περιθώριο EBIT διαμορφώθηκε στο -10,4%, από +6,5% πέρυσι.
Τα έσοδα της BMW μειώθηκαν το β’ τρίμηνο στα 19,97 δισ. ευρώ από 25,72 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Οπως μεταδίδει τη MarketWatch, η διοίκηση της εταιρείας, επιβεβαίωσε το guidance της για φέτος,  το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων πως τα προ φόρων κέρδη του ομίλου θα είναι «σημαντικά χαμηλότερα απ’ ότι το 2019», ενώ ο διευθύνων σύμβουλος Oliver Zipse δήλωσε πως η εταιρεία είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξη για το β’ εξάμηνο του έτους».

Επιφυλακτικές κινήσεις στην Ασία

Επιφυλακτικές ήταν οι κινήσεις των επενδυτών στις αγορές της Ασίας.
Με πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο, καθώς αρκετοί επενδυτές επέλεξαν να ρευστοποιήσουν κέρδη προηγούμενων ημερών.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,26%, στις 22.514,85 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με οριακή μεταβολή -0,03%, στις 1.554,71 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο 0,17% στις 3.377 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχυόταν 0,66% στις 25.116 μονάδες.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, επιβράδυνση κατέγραψε η δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών της Κίνας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Caixin/Markit.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε στις 54,1 μονάδες τον Ιούλιο, από 58,4 τον προηγούμενο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης