Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Fed και Biden ωθούν το ασήμι στα 50 δολ. ανά ουγγιά σε μεσοπρόθεσμη βάση

BofA: Fed και Biden ωθούν το ασήμι στα 50 δολ. ανά ουγγιά σε μεσοπρόθεσμη βάση
Στα 50 δολάρια ανά ουγγιά αναμένεται να φτάσει το ασήμι, σύμφωνα με έκθεση της Bank of America Merrill Lynch
Στα 50 δολάρια ανά ουγγιά αναμένεται να φτάσει το ασήμι σε μεσοπρόθεσμη βάση, καθώς τόσο η Fed όσο και η επικείμενη εκλογή Biden στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ θα ευνοήσουν το πολύτιμο μέταλλο, σύμφωνα με έκθεση της Bank of America Merrill Lynch.
Υπενθυμίζεται πως η αμερικανική τράπεζα είχε εκτιμήσει προ μηνός πως η τιμή του χρυσού θα έφτανε τα 3.000 δολ. ανά ουγγιά εντός περίπου 18 μηνών, λόγω της επεκτατικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται τόσο από τη Federal Reserves όσο και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και λόγω των επερχόμενων προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο.
Ως εκ τούτου, το τρέχον μακροοικονομικό σκηνικό είναι bullish για τα πολύτιμα μέταλλα, με τον χρυσό να επωφελείται από τα πραγματικά επιτόκια, την ίδια στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν συνεχώς ομόλογα.
Αλλά δεν είναι μόνο ο χρυσός που θα αυξηθεί κατά περίπου 50%, σύμφωνα με την BofA.
Το ασήμι θα επωφεληθεί επίσης εφόσον υπάρξουν νέες μεταβιβαστικές πληρωμές και ένα γενναίο πακέτο ενίσχυσης εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Με λίγα λόγια, η BofA εκτιμά πως το πολύτιμο μέταλλο θα μπορούσε να φτάσει τα 50 δολάρια ανά ουγγιά μεσοπρόθεσμα, αφού πρώτα το 2021 αγγίξει τα 35 δολάρια ανά ουγγιά.
Όπως εξηγεί η τράπεζα, οι επενδυτές έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στο λευκό μέταλλο, καθώς ανησυχούν για την τρέχουσα πολιτικοοικονομική κατάσταση.
Σημειώνεται πως ο δείκτης χρυσού προς ασήμι, κατά τη διάρκεια του lockdown, έδειχνε… 124, απέχοντας πολύ από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του συντελεστή 59x.
Από τότε, όμως, το ασήμι έχει υπεραποδώσει σε σχέση με το κίτρινο μέταλλο, καθώς η οικονομία πήρε μπρος και επανήλθε η χρήση του στη βιομηχανία.
Η προοπτική περαιτέρω δημοσιονομικής χαλάρωσης είναι επίσης υποστηρικτική.
Αλλά και η προοπτική ανόδου στον προεδρικό θώκο του Joe Biden συνδέεται με την άνοδο του αργύρου.
Ίσως ο πιο φιλόδοξος στόχος στα σχέδιά του είναι το 2050 οι ΗΠΑ να έχουν μηδενικούς ρύπους.
Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, οι εκπομπές ρύπων στη χώρα έχουν μειωθεί περισσότερο από 15%, όμως η πτώση οφείλεται εν μέρει στη μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας.
Η πράσινη πολιτική του Biden και ειδικότερα η προώθηση παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά θα ενισχύσουν το ασήμι, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή ηλιακών συλλεκτών.
Πράγματι, η απανθρακοποίηση του κλάδου ενέργειας στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει την ετήσια παγκόσμια ζήτηση αργύρου από τους 2.285 τόνους το 2020 στους 4.272 τόνους τα επόμενα 15 χρόνια.
Εν προκειμένω πρέπει να σημειωθεί πως το ισοζύγιο της αγοράς αργύρου κυμαίνεται + 1.100 τόνους τα τελευταία πέντε χρόνια, με την προσφορά να μην έχει αυξηθεί ιδιαίτερα.
Και γιατί είναι σημαντικό αυτό;
Διότι, όπως επισημαίνει η BofA, την τελευταία φορά που συνέβη αυτό, μεταξύ 2006 και 2011, το πολύτιμο μέταλλο έφτασε στα 50 δολάρια ανά ουγγιά.






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης