Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι δείκτες οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας είναι μονόπλευροι - Κίνδυνος για το β' 6μηνο του 2020

Οι δείκτες οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας είναι μονόπλευροι - Κίνδυνος για το β' 6μηνο του 2020
Αναλυτής διαβλέπει πτωτικούς κινδύνους για την κινεζική οικονομία το β' εξάμηνο του 2020
Οι δείκτες οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας είναι μονόπλευροι, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πτωτικοί κίνδυνοι για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 καθώς προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία του κορωνοϊού.
«Στη νόσο Covid, οι Κινέζοι αξίζουν τα εύσημα.
Επέβαλαν lockdown σε μεγάλο μέρος της χώρας.
Ακόμα κι αν ο ιός προέκυψε από αυτούς, ήταν αρκετά καλοί στο να τον ξεπεράσουν.
Αυτό είναι το πλεονέκτημα ενός αυταρχικού καθεστώτος» δήλωσε στο CNBC ο Andrew Collier από την Orient Capital Research.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας υποχώρησαν κατά 1,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, πολύ χειρότερα από την αύξηση 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.
Αυτό προέκυψε έπειτα από μείωση 2,8% τον Μάιο.
Αλλά -σύμφωνα με τον Collier- αυτό ήταν καλύτερο από τις μεγάλες μειώσεις που σημειώθηκαν στον υπόλοιπο κόσμο.
«Το πρόβλημα με τα μέτρα στήριξης και τους οικονομικούς δείκτες ότι είναι πολύ μονόπλευροι...
Επικεντρώνονται πολύ στις online πωλήσεις και στην κατασκευή υποδομών» δήλωσε ο ίδιος.
Η παραγωγή χάλυβα και σιδηρομεταλλεύματος υπήρξε ισχυρή στην Κίνα, «αλλά κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πού πηγαίνουν όλα αυτά τα μέταλλα», είπε, καθώς οι πωλήσεις αυτοκινήτων ήταν μάλλον αδύναμες ακόμη και αν οι πρώτες ύλες διοχετεύονται στην κατασκευή υποδομών και ακινήτων.
«Υπάρχει κάποια υποψία ότι υπάρχουν πολλά αποθέματα», είπε ο Collier.
Ο ίδιος είπε ότι οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι «ανησυχητικές» με τον πρόεδρο Donald Trump να φαίνεται ότι χρησιμοποιεί τον υπουργό Εξωτερικών, Mike Pompeo ως έναν τρόπο για να ξαναρχίσει τις εχθροπραξίες προς το Πεκίνο καθώς ο πρόεδρος πέφτει πίσω στις εκλογές.
Όμως, οι επενδυτές πιθανότατα δεν θα επηρεαστούν, είπε ο Collier, υπονοώντας ότι τελικά ο Trump θα περιοριστεί στα λόγια και δεν θα προκαλέσει σοβαρότερο πρόβλημα στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Κίνας θα αναθεωρήσουν την εφαρμογή της εμπορικής τους συμφωνίας Φάση 1 την επόμενη εβδομάδα.
Ο Collier είπε ότι θα επικεντρωθεί στην πραγματική προσφορά και ζήτηση.
«Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι αν η αποθεματοποίηση πετρελαίου και η αποθήκευση χάλυβα και σιδηρομεταλλεύματος σχετίζεται με την πραγματική ζήτηση ή εάν αυτό απλά τροφοδοτεί την αντλία για να συνεχίσει η οικονομία να λειτουργεί», είπε.
Εάν υπάρχει λιγότερη ζήτηση από την προσφορά για τέτοια προϊόντα, αυτό που θα μπορούσε να συμβεί στο υπόλοιπο του 2020 είναι ότι η ζήτηση για εμπορεύματα θα μειωθεί.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται και η ανοδική κίνηση εάν ο τομέας του λιανικού εμπορίου συνεχίσει να πηγαίνει καλύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο, είπε.
«Είναι πιθανό να υπάρχει κάποιος αρνητικός κίνδυνος στο δεύτερο εξάμηνο, αλλά από την άλλη πλευρά, η Κίνα πηγαίνει καλύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο σε ό,τι αφορά τη νόσο Covid», δήλωσε ο Collier.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης