Τελευταία Νέα
Διεθνή

Oργή στον Λίβανο κατά της κυβέρνησης - Macron: H βοήθεια δεν θα καταλήξει σε διεφθαρμένα χέρια

Oργή στον Λίβανο κατά της κυβέρνησης - Macron: H βοήθεια δεν θα καταλήξει σε διεφθαρμένα χέρια
Να αρχίσουν οι μεταρρυθμίσεις χωρίς καθυστερήσεις κάλεσε τους Λιβανέζους ηγέτες ο Macron
(Upd) Λιβανέζοι που είχαν συγκεντρωθεί στη διάρκεια περιοδείας του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron σε μια κατεστραμμένη συνοικία της Βηρυτού προπηλάκισαν τον αρχηγό του κράτους Michel Aoun, ζητώντας τη βοήθεια της Γαλλίας για την εκδίωξη των κυβερνώντων από την εξουσία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επί τόπου.
«Βοηθήστε μας! Επανάσταση!» φώναζε το οργισμένο πλήθος αποδοκιμάζοντας τον πρόεδρο Aoun και επαναλαμβάνοντας «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», ενώ ο Μacron πραγματοποιούσε περιοδεία στη χριστιανική συνοικία Γκεμαϊζέ, που καταστράφηκε από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν προχθές στο λιμάνι της Βηρυτού προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 137 ανθρώπων. Σύμφωνα με πηγή των δυνάμεων ασφαλείας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι νεκροί έχουν φθάσει τουλάχιστον τους 145.
Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γάλλος πρόεδρος είπε στο οργισμένο πλήθος στο κέντρο της Βηρυτού πως η γαλλική βοήθεια δεν θα πάει σε «διεφθαρμένα χέρια» και ότι θα επιδιώξει μια νέα συμφωνία με τις πολιτικές αρχές.
«Σας εγγυώμαι αυτό -- η βοήθεια δεν θα πάει σε διεφθαρμένα χέρια», είπε ο Μacron στους διαδηλωτές στο κέντρο της Βηρυτού.
«Θα μιλήσω με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και θα τους ζητήσω μια νέα συμφωνία.
Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να τους προτείνω μια νέα πολιτική συμφωνία», είπε.
Νωρίτερα, την πρόθεση του να οργανώσει την ευρωπαϊκή και ευρύτερα τη διεθνή συνεργασία για την ανασυγκρότηση του Λιβάνου εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
«Θα βοηθήσουμε να οργανωθεί τις προσεχείς ημέρες επιπλέον υποστήριξη σε γαλλικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Θέλω να οργανώσω την ευρωπαϊκή συνεργασία και ευρύτερα τη διεθνή συνεργασία» είπε ο Macron, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τους κυριότερους Λιβανέζους ηγέτες στη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του, τους κάλεσε να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η διεθνής κοινότητα.
«Σήμερα, η προτεραιότητα είναι η βοήθεια, η υποστήριξη στον πληθυσμό χωρίς όρους.
Όμως υπάρχει η απαίτηση την οποία κομίζει η Γαλλία εδώ και μήνες, χρόνια, για απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε ορισμένους τομείς.
Αν οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν γίνουν, ο Λίβανος θα συνεχίσει να βυθίζεται» τόνισε ο Macron, επισημαίνοντας ότι θέλει να έχει «έναν διάλογο αλήθειας» με τους Λιβανέζους αξιωματούχους, «καθώς πέρα από την έκρηξη, γνωρίζουμε πως η κρίση εδώ είναι σοβαρή, ενέχει μια ιστορική ευθύνη των ηγετών που βρίσκονται εδώ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης