Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν τη συμφωνία για την ΑΟΖ - Δένδιας: Το τουρκολιβυκό σύμφωνο καταλήγει στον κάδο των αχρήστων - Με NAVTEX απαντά η Τουρκία

Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν τη συμφωνία για την ΑΟΖ - Δένδιας: Το τουρκολιβυκό σύμφωνο καταλήγει στον κάδο των αχρήστων - Με NAVTEX απαντά η Τουρκία
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη ενόψει και της έναρξης των διαπραγματεύσεων Ελλάδας και Τουρκίας
(upd3) Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των θαλάσσιων ζωνών, καθώς η Ελλάδα υπέγραψε με την Αίγυπτο τη συμφωνία για την ΑΟΖ, βάζοντας μπλόκο στα σχέδια της Τουρκίας και στο τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Η συμφωνία υπεγράφη σήμερα (6/8/2020) στην Αίγυπτο, όπου μετέβη εκτάκτως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για ιστορική ημέρα, τόνισε ότι βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, ενώ διεμήνυσε ότι πλέον το τουρκολιβυκό σύμφωνο καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων...

Αυτός είναι ο χάρτης της ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου - Τι προβλέπει η συμφωνία

Image


Μάλιστα, την ανακοίνωση για την υπογραφή της συμφωνίας έκανε -μέσω του twitter- ο εκπρόσωπος του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών, δημοσιεύοντας και φωτογραφικά στιγμιότυπα...
Με NAVTEX αποφάσισε να απαντήσει η Τουρκία στην υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Συγκεκριμένα η υδρογραφική και ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.
Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί 10-11 Αυγούστου.

Image

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη ενόψει και της έναρξης των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την Τουρκία καθώς ισχυροποιεί περισσότερο τη θέση της ελληνικής πλευράς στην προσπάθεια της να σταματήσει τις φιλοδοξίες της Άγκυρας στην περιοχή, ειδικά μετά τον αμφιλεγόμενο χάρτη με τη Λιβύη και την ανακοίνωση για διεξαγωγή δραστηριοτήτων για εντοπισμό φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο, ο κ. Δένδιας είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον ομόλογό του, Sameh Shoukry, με τον οποίο είχε συζητήσει  το θέμα των οικονομικών ζωνών Ελλάδας και Αιγύπτου.
«Είχα μακρές συνομιλίες με τον στενό μου φίλο, τον Αιγύπτιο υπουργό, τον Sameh Shoukry.
Συζητήσαμε για τα περιφερειακά θέματα, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα.
Τέλος, ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου» είχε δηλώσει τότε ο κ. Δένδιας.

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Erdogan: Η συμφωνία με την Αίγυπτο επαναφέρει τη νομιμότητα

Τη σημασία της υπογραφής συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Κύπρο, επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Χάλκη, δηλώνοντας ότι είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο «με την οποία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις Θαλάσσιες Ζώνες τους».
Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η συμφωνία είναι καθ' όλα νόμιμη και ικανοποιεί απόλυτα τις δύο χώρες, δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα «που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο Τουρκολιβυκό μνημόνιο».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα απέδειξε με τη συμφωνία με την Αίγυπτο αλλά και πριν λίγους μήνες με την Ιταλία ότι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εμείς σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε με όλους τους γείτονές μας. 
«Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα πράξουν και εκείνοι το ίδιο», καταλήγει ο πρωθυπουργός.
Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:
«Η επίσκεψή μου στην ακριτική Χάλκη, στη Δωδεκάνησο, πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τη χώρα μας, τη διεθνή νομιμότητα και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σήμερα, υπογράψαμε με την φίλη Αίγυπτο συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μας.
Χρειάστηκαν 15 χρόνια διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις Θαλάσσιες Ζώνες τους.
Μία συμφωνία καθ' όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες. Μία συμφωνία που δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Με την Αίγυπτο, όπως και πριν λίγους μήνες με την Ιταλία, αποδείξαμε ότι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εμείς σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε με όλους τους γείτονές μας. 
Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα πράξουν και εκείνοι το ίδιο».

Δένδιας: Στον κάλαθο των αχρήστων, το τουρκολιβυκό σύμφωνο
 
Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry.
«Η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» τόνισε ο κ. Δένδιας και έστειλε το μήνυμα ότι από σήμερα οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου περνούν σε μια νέα φάση στενότερων επαφών.
Αναδεικνύοντας τη σημασία της συμφωνίας, ο κ. Δένδιας τη χαρακτήρισε υποδειγματική και σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και αμοιβαία επωφελής, αλλά κυρίως δίκαιη.
Περαιτέρω υπογράμμισε πως η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και πως σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. «Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή μας.
Επιλύει μια χρονίζουσα εκκρεμότητα. Είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών, γειτονικών χωρών που σέβονται την ιστορία τους» προσέθεσε.
Επισήμανε πως η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης και διαμήνυσε ότι μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκει από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων.
Επίσης, διαμήνυσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίζει να κινείται με την ίδια αποφασιστικότητα, με στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες, στο πλαίσιο όμως πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Ειδικότερα, τόνισε πως η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της σημερινής συμφωνίας και της αντίστοιχης με την Ιταλία.
Shoukry (ΥΠΕΞ Αιγύπτου): Η συμφωνία με την Ελλάδα επιτρέπει τη μέγιστη αξιοποίηση των ΑΟΖ

Η Αίγυπτος και η Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry.
«Η συμφωνία αυτή επιτρέπει και στις δύο χώρες να προχωρήσουν στη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, ιδιαίτερα των ελπιδοφόρων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου», είπε ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια στο Κάιρο.

Cavusoglu (YΠΕΞ Τουρκίας): Δεν υφίστανται θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου

Δυσκολεύεται να χωνέψει το νέο status quo που διαμορφώνει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των ΑΟΖ η τουρκική κυβέρνηση, με τον υπουργό Εξωτερικών της γείτονος να πνέει τα μένεα κατά των δύο χωρών.
Δεν υφίστανται θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, είπε ο Mevlut Cavusoglu, προσθέτοντας:
«Οι αποκαλούμενες “περιοχές δικαιοδοσίας τους” δεν αναγνωρίζονται από την τουρκική κυβέρνηση».
Ειδικότερα, σε γραπτή του δήλωση, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επισημαίνει:
«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος δεν συνορεύουν από θαλάσσης.
Το ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία.
Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι περιοχές για τις οποίες συμφώνησαν Αίγυπτος και Ελλάδα ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Η τουρκική υφαλοκρηπίδα έχει 11.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όπως αναφέρει και η συμφωνία που υπογράφηκε με την Αίγυπτο το 2003.
Η συμφωνία Αιγύπτου και Ελλάδος είναι παράνομη, διότι δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης».

Διπλωματικές πηγές: Είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά την συμφωνία με την Ιταλία

Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Επίσης, επισημαίνουν πως πρόκειται για μια ισορροπημένη συμφωνία, που είναι απολύτως σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία, και υπογραμμίζουν ότι επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες, προσθέτουν.
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, αναφέρουν πως βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
Παράλληλα, οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες.
Στην κατεύθυνση αυτή, τονίζουν πως η χώρα διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ.
Αποκρυσταλλώνοντας τη σημασία της συμφωνίας με την Αίγυπτο, οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν με έμφαση ότι από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά τη συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική.
Επίσης, αναδεικνύουν ότι η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της.
Επιπλέον, τονίζουν ότι η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο.
Επισημαίνουν ακόμα ότι η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν και ότι δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο.
Καθιστούν σαφές εξάλλου πως είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.
Επισημαίνουν ιδιαίτερα ότι η σημερινή συμφωνία επιβεβαιώνει την ακυρότητά του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Τονίζουν μάλιστα πως αποτελεί αποτελεσματική ενέργεια που ενταφιάζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Περαιτέρω σημειώνουν πως η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους, καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης και προσθέτουν οως «πλέον, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα.
Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές.
Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος).
Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθετηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης.
Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας. Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή».
Στη συνέχεια, εκφράζουν την ευχή η Τουρκία και η Λιβύη να αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων.
Οι ίδιες διπλωματικές πηγές τονίζουν ακόμα πως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες και σημειώνουν ότι η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.
Καταληκτικά, παρατηρούν πως εμβαθύνθηκαν και ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο.

Άμεση απάντηση Τουρκίας στη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου -  Εξέδωσε NAVTEX για ασκήσεις ανάμεσα σε Ρόδο - Καστελόριζο

Με NAVTEX αποφάσισε να απαντήσει η Τουρκία στην υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Συγκεκριμένα η υδρογραφική και ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.
Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί 10-11 Αυγούστου.

Αναλυτικά η NAVTEX

TURNHOS N/W : 1016/20
MEDITERRANEAN SEA
1. GUNNERY EXERCISE, ON 10 - 11 AUG 20 FROM 0500Z TO 1600Z IN AREA BOUNDED BY;
36 26.11 N – 029 07.47 E
36 28.32 N – 028 46.26 E
36 19.56 N – 028 43.46 E
36 08.56 N – 029 18.56 E
36 14.52 N – 029 18.58 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 111700Z AUG 20.

Μπλόκο στα σχέδια Erdogan

Σύμφωνα με αναλυτές, η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου βάζει μπλόκο στα σχέδια της Τουρκίας και του προέδρου της Recep Tayyip Erdogan, καθώς καλύπτει την ίδια έκταση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο και κατά συνέπεια το ακυρώνει.
«Δημιουργείται εκ των πραγμάτων μία διεθνής νομική διαφορά την οποία εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να υποχρεώσουμε Τουρκία και Λιβύη να προσέλθουν στο Διεθνές Δικαστήριο.
Η συμφωνία επικαλύπτει το Κάιρο αναγνωρίζει και πιστοποιεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» έχει επισημάνει ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.
Υπενθυμίζεται ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο δεν αναγνωρίζει σε Κρήτη, Ρόδο και Καστερλόριζο, ΑΟΖ πέρα από τα χωρικά ύδατα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS