Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές, ανησυχία για αργή ανάκαμψη - Κέρδη +0,68% ο Dow Jones, σε ιστορικά υψηλά ο Nasdaq, ο DAX στο -0,54%

Νευρικότητα στις αγορές, ανησυχία για αργή ανάκαμψη - Κέρδη +0,68% ο Dow Jones, σε ιστορικά υψηλά ο Nasdaq, ο DAX στο -0,54%
Νευρικότητα στις αγορές, ανησυχία για αργή ανάκαμψη
Νευρικότητα και μεταβλητότητα επικράτησαν σήμερα 6/8 στα διεθνή  χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αξιολογογούν τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ.
Στις ΗΠΑ παραμένει το χάσμα μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, με τις δύο πλευρές να σκληραίνουν τη στάση τους.
Οι αγορές αναμένουν ενδείξεις για τη μορφή του αμερικανικού πακέτου δημοσιονομικής ανάκαμψης, που αυτή τη στιγμή αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την J.P. Morgan Asset Management.
«Οι μετοχές πράγματι πασχίζουν να βρουν κατεύθυνση έως ότου γνωρίζουμε την έκβαση αυτών των διαπραγματεύσεων.
Ο χρόνος τρέχει για να καταφέρουν κάτι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που είναι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής», σημειώνουν οι αναλυτές.
Στις αγορές κυριαρχεί η ανησυχία για την πανδημία, με τις ανακοινώσεις της Bank of England, να επισκιάζουν τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, οι οποίες σημείωσαν άλμα 27%.
H απόφαση της Bank of England να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, οδηγεί στην πτώση τον FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες.
Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε για βραδύτερη ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα εταιρικά αποτελέσματα για το β΄τρίμηνο του 2020.
Στο μέτωπο της πανδημίας στο επίκεντρο βρίσκεται η Λατινική Αμερική, η οποία μετρά τους περισσότερους νεκρούς και τις περισσότερες μολύνσεις από κάθε άλλη περιοχή του κόσμου, ενώ οι ΗΠΑ είναι η χώρα που μετρά το πιο βαρύ τίμημα, παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου Trump ότι ο ιός θα εξαφανιστεί.
Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση και στην Ινδία, η οποία εδώ και μια εβδομάδα καταγράφει τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων και κρουσμάτων, ενώ την ίδια στιγμή η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια νέα έξαρση του ιού καθώς ολοένα και περισσότερα κράτη ανακοινώνουν αυξανόμενα κρούσματα σε καθημερινή βάση.
Μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένα νέο γενικό lockdown στη Γερμανία εφόσον αυξηθούν πολύ τα κρούσματα κορωνοϊού άφησε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Jens Spahn.
Αναζωπύρωση όμως της επιδημίας καταγράφεται και σε χώρες, οι οποίες είχαν αντιμετωπίσει με μεγάλη επιτυχία το πρώτο κύμα του ιού, όπως η Αυστραλία, το Χόνγκ Κόνγκ και η Ιαπωνία.
Και ενώ ο ιός φαίνεται να μην υποχωρεί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιστά ακόμα πιο μελανές τις προοπτικές, τονίζοντας ότι ο δρόμος για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι μακρύς και ότι είναι πιθανό να μην υπάρξει ποτέ πανάκεια για τον ιό.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 708.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 19 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 11,4 εκατομμύρια.
Η Wall Street υποτιμά την πιθανότητα για ένα εμβόλιο, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, υπάρχουν 40% πιθανότητες για την παραγωγή ενός εμβολίου ευρέως διαθέσιμου έως το α' τρίμηνο του 2021 και οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs επισημαίνουν ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες ώστε ο FDA να εγκρίνει τουλάχιστον ένα εμβόλιο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2020 και θα διανεμηθεί ευρέως έως τα μέσα του 2021.
«Αυτό το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο ΑΕΠ σε σχέση με το ενδεχόμενο "μη ύπαρξης εμβολίου" κυρίως για τις ΗΠΑ, που είναι πιθανό να ηγηθούν της κούρσας του εμβολίου και πιθανό να βιώσουν χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με την Ευρώπη χωρίς ένα εμβόλιο» επισημαίνουν οι στρατηγικοί αναλυτές.
Η απότομη αύξηση των πιθανοτήτων για εμβόλιο είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο το χρηματιστήριο κατάφερε να σημειώσει νέα υψηλά ακόμη και χωρίς οριστική βελτίωση στα αποτελέσματα υγείας των ΗΠΑ, προσθέτουν οι στρατηγικοί, με τον άλλο λόγο να είναι η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων προσαρμοσμένων στον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, τα τρέχοντα επίπεδα της Wall Street συμβαδίζουν με 60% πιθανότητες για τη δημιουργία εμβολίου.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε κέρδη +0,68% στις 27.386 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε άνοδο +0,64% στις 3.349 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq κατλεγραψε κέρδη +1% κλείνοντας στις 11.108 μονάδες, που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 22,73 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά -0,54% στις 12.591 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε πτώση -1,34% στις 19.475 μονάδες.
Image

Image

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας καλύτερα των εκτιμήσεων είναι τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Αυγούστου.
Οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 249 χιλ. στα 1,186 εκατ.
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν στα 16,1 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουλίου.
Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η ADP για τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα.
Από το ξέσπασμα της πανδημίας στις ΗΠΑ, συνολικά 55,31 εκατ. Αμερικανοί έχουν υποβάλλει αίτηση για επίδομα ανεργίας.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην USA Today, εκτιμάται ότι το 47% των εν λόγω θέσεων εργασίας χάθηκαν οριστικά.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας την επιβολή προστίμου στην αμερικανική βιομηχανία παραγωγής αεροσκαφών Boeing Co,  ύψους 1,25 εκατ. δολ. προτείνει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA).
Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με την εκτίμησή της FAA, διοικητικά στελέχη της εταιρίας άσκησαν ανεπίτρεπτη πίεση ή παρενέβησαν στα καθήκοντα που είχαν ανατεθεί σε εργαζόμενους της Boeing, για λογαριασμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, στο εργοστάσιο της Νότιας Καρολίνας.
Η πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια από την FAA για την ανάθεση μέρους του έργου της, σε κατασκευαστές αεροσκαφών, βρέθηκε στο επίκεντρο της άσκησης κριτικής (από το Κογκρέσο) μετά τα δύο τραγικά αεροπορικά δυστυχήματα με αεροσκάφη 737 ΜΑΧ, με συνέπεια να διατυπωθούν ερωτηματικά για το αναφερόμενο πρόγραμμα.
Η FAA ισχυρίζεται ότι η Boeing απέτυχε να εξασφαλίσει ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοί της, ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικά τα συμφέροντά της, ενώ μερικά από τα διοικητικά στελέχη της Boeing άσκησαν υπερβολική πίεση ή παρενέβησαν στους ανθρώπους που εκτελούσαν έργο, για λογαριασμό της FAA.

Πτωτικό κλίμα στην Ευρώπη

Πτώση σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις πιέσεις να περιορίζονται μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, στις αγορές κυριαρχεί η ανησυχία για την πανδημία, με τις ανακοινώσεις της Bank of England, να επισκιάζουν τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, οι οποίες σημείωσαν άλμα 27%.
Image
Στάση αναμονής τηρεί η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο και το πρόγραμμα αγοράς assets, με τους επενδυτές να αναμένουν σημάδια για την πορεία της ανάκαμψης.
Το βασικό επιτόκιο διατηρήθηκε αμετάβλητο στο 0,1%, μετά από δύο αυξήσεις στις οποίο προχώρησε η BoE από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοίού.
Η Νομισματική Επιτροπή ψήφισε ομόφωνα να διατηρηθεί αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, μετά την αύξηση του Ιουνίου κατά 100 δισ. στερλίνες, στα 745 δισ.
Η κεντρική τράπεζα αναμένει τα στοιχεία για την αγορά εργασίας και το μέγεθος της αύξησης της ανεργίας.
Η BOE εκτιμά ότι η ανεργία θα ανέλθει στο 7,5% έως το τέλος του 2020.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, η οικονομική ανάκαμψη της Βρετανίας θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας, τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και την απόκριση των κυβερνήσεων, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε για βραδύτερη ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Η οικονομία της Βρετανίας αναμένεται να συρρικνωθεί με ρυθμό 9,5% το 2020, από την αρχική εκτίμηση για πτώση 14%.
Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα εταιρικά αποτελέσματα για το β΄τρίμηνο του 2020.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Ιούνιο του 2020, αν και οι όγκοι παραμένουν πολύ πιο κάτω από τα προ κορωνοϊού επίπεδα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρόκειται για ακόμα ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ανακάμπτει από τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
Πιο αναλυτικά, λοιπόν, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 27,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι αύξησης 10,4% που είχε παρατηρηθεί τον Μάιο και πολύ περισσότερο σε σχέση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων για αύξηση κατά 10,1%.
H ανάκαμψη, που βασίστηκε στην εγχώρια ζήτηση, παραμένει εύθραυστη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Der Spiegel, που δημοσιεύθηκε σήμερα (6/8/2020) και δείχνει ότι τέσσερα πέμπτα των Γερμανών αναμένουν νέα lockdowns για τον έλεγχο της πανδημίας, με τους μισούς εξ αυτών να αναμένουν ότι τα μελλοντικά μέτρα θα είναι πιο αυστηρά.
Αλλά ακόμη και με αυτές τις προειδοποιήσεις, ορισμένοι οικονομολόγοι ήταν ενθουσιασμένοι.
«Ο αριθμός έφτασε ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες και πλέον μπορούμε να μιλάμε για σημαντική εξέλιξη», δήλωσε ο Jens-Oliver Niklasch της τράπεζας LBBW και συμπλήρωσε «φυσικά υπάρχουν ανησυχίες για ένα δεύτερο lockdown, αλλά αυτός ο αριθμός είναι πραγματικά ενθαρρυντικός για το δεύτερο εξάμηνο».
Οι εγχώριες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 35,3%, υπερβαίνοντας τις παραγγελίες από το εξωτερικό που αυξήθηκαν κατά 22%.
Η ανάκαμψη των παραγγελιών αυτοκινήτων ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, με τις παραγγελίες να αυξάνονται κατά 66,5%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας στα 420 εκατ. ευρώ υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της Unicredit στο β΄τρίμηνο του 2020, από 1,85 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019, στα οποία είχε συμπεριληφθεί η πώληση του μεριδίου της τράπεζας στην FinecoBank SpA.
Ωστόσο, η πτώση ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά κέρδη, ύψους 335 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας υποχώρησαν 7,7% σε ετήσια βάση στα 4,17 δισ. ευρώ.
Η τράπεζα έβαλε στην άκρη  937 εκατ. ευρώ για απώλειες, έναντι 707 εκατ. ευρώ προβλέψεων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Τα έσοδα από το trading αυξήθηκαν 19% σε ετήσια βάση.
Οι χρεώσεις και οι προμήθειες υποχώρησαν 12%.
Η ιταλική τράπεζα επιβεβαίωσε το guidance για τα κέρδη του 2021 και το cost of risk στις 100 -120 μονάδες βάσης για το 2020.
Ζημιές 295 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το β' τρίμηνο του 2020 η Adidas, επικαλούμενη τις πρωτοφανείς προκλήσεις που δημιούργησαν τα lockdowns λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το αντίστοιχο διάστημα του 2019, η εταιρεία είχε σημειώσει κέρδη 531 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, οι καθαρές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 35% στα 3,58 δισ. ευρώ από 5,5 δισ. ευρώ πέρυσι, καθώς η εταιρεία έκλεισε καταστήματα λόγω της πανδημίας.
Πάντως, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι on line πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 93% το τρίμηνο.
Μείωση της τάξης του 46,2% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Siemens το γ’ τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου του 2020.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 539 εκατ. ευρώ έναντι 1,03 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Όπως διευκρίνισε η εταιρεία, το αποτέλεσμα επηρεάστηκε από τις ζημιές της Siemens Gamesa Renewable Energy και τον υψηλότερο συντελεστή φόρου εισοδήματος.
Τα έσοδα της Siemens στο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 13,49 δισ. ευρώ, από 14,24 δισ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ οι παραγγελίες της μειώθηκαν στα 14,40 δισ. ευρώ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Για το σύνολο της χρήσης, η Siemens εξακολουθεί να αναμένει μέτρια μείωση στα συγκρίσιμα έσοδα.
Κατέρρευσαν τα έσοδα της Lufthansa στο β΄τρίμηνο του 2020 λόγω του lockdown για τον κορωνοϊό, με τη γερμανική αεροπορική να καταγράφει το χειρότερο τρίμηνο στην ιστορία της.
Η κρίση του κορωνοϊού οδήγησε σε κατάρρευση της επιβατικής κίνησης κατά 96% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, με τα έσοδα να υποχωρούν 80% στα 1,9 δισ. ευρώ.
Η γερμανική αεροπορική, η οποία διασώθηκε από το κράτος, ανακοίνωσε λειτουργικές ζημιές ύψους 1,7 δισ. ευρώ, οι οποίες ωστόσο ήταν κατά 300 εκατ. ευρώ χαμηλότερες έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Οι καθαρές ζημιές ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ στο τρίμηνο και 3,6 δισ. στο α΄εξάμηνο του 2020.
Όπως ανακοίνωσε η Lufthansa, έχουν ήδη αποχωρήσει 8.000 εργαζόμενοι, ως μέρος της αναδιάρθρωσης η οποία προβλέπει την κατάργηση 22 χιλ. θέσεων εργασίας.

Mεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτά είναι τα πρόσημα στις αγορές της Ασίας, με τους εξαγωγείς της Ιαπωνίας, να υφίστανται τις συνέπειες της ανόδου της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ιαπωνικού νομίσματος, του γεν, έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Στις 09:15 (τοπική ώρα), ο δείκτης Nikkei κατέγραφε πτώση 54,66 μονάδων (–0,24%), στις 22.460,19 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, κατέγραφε αντιθέτως άνοδο 4,47 μονάδων (+0,29%), στις 1.550,24 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite έκλεισε με άνοδο 0,26% στις 3.386 μονάδες.
Ο Hang Seng υποχώρησε 0,69% στις 24.930 μονάδες.
«Βουτιά» 74% σημείωσαν τα κέρδη της Toyota στο τελευταίο τρίμηνο, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού,  οδήγησε σε κατάρρευση των πωλήσεων οχημάτων της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Η Toyota Motor ανακοίνωσε κέρδη ύψους 158,8 δισ. γιεν (1,5 δισ. δολάρια) το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου, έναντι 619 δισ. γιεν την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η Toyota πούλησε σχεδόν 1,2 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του τριμήνου έως τον Ιούνιο, έναντι 2,3 εκατ. οχημάτων πέρυσι.
Οι τριμηνιαίες πωλήσεις μειώθηκαν κατά 40% στα 4,6 τρισ. γιεν (43,6 δισεκατομμύρια δολάρια), σχεδόν εξ ολοκλήρου λόγω ζημιών από την πανδημία που οδήγησε σε lockdown, παύση της παραγωγής και μείωση των πωλήσεων, ανέφερε η εταιρεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης