Κόκκινος συναγερμός για τη διασπορά του κορωνοϊού - Νέο άλμα με 153 κρούσματα, σε επιφυλακή οι αρχές - Έκτακτα περιοριστικά μέτρα στον Πόρο

Κόκκινος συναγερμός για τη διασπορά του κορωνοϊού - Νέο άλμα με 153 κρούσματα, σε επιφυλακή οι αρχές -  Έκτακτα περιοριστικά μέτρα στον Πόρο
Αυξάνονται τα δρομολόγια στα μέσα μεταφοράς από αύριο Παρασκευή 7/8 - Επεκτείνεται σε όλες τις χερσαίες πύλες εισόδου η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 έως τις 07:00 το πρωί
(upd5) Παραμένει έντονη η ανησυχία των επιστημόνων για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς εξακολουθούν να καταγράφονται καθημερινά αυξανόμενα νέα κρούσματα όχι μόνο στα αστικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης αλλά σε πολλές περιοχές της χώρας.
Οι ειδικοί επιμένουν και προειδοποιούν πως είναι αναγκαίο τις επόμενες ημέρες και ενόψει του 15Αύγουστου οι πολίτες να δείξουν τη δέουσα προσοχή ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας, κρατώντας αποστάσεις και φορώντας τη μάσκα όπου είναι απαραίτητο και αναγκαίο.
Κύριο πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει το ζήτημα του συγχρωτισμού των νέων, οι γάμοι, καθώς τουλάχιστον 64 κρούσματα των τελευταίων ημερών προέρχονται από τους γάμους σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη ενώ ανησυχία προκαλεί και ο νέος κύκλος μολύνσεων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ καθώς τις τελευταίες ώρες καταγράφηκαν τρεις ενδονοσοκομειακές εστίες σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα.
Ενδεικτικό της χαλαρότητας των πολιτών είναι η αύξηση μέσα σε μια εβδομάδα των εισαγωγών στα νοσοκομεία αναφοράς καθώς από 93 που ήταν την περασμένη εβδομάδα, πλέον ανέρχονται σε 118, εκ των οποίων τα μισά είναι στην Αττική.
Υπό αυτά τα δεδομένα, τα οποία δείχνουν μια έξαρση και ένα ντόμινο κρουσμάτων ανά την Ελλάδα, κυβέρνηση και επιστήμονες διατυπώνουν ανοιχτά την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η κατάσταση να ξεφύγει ιδιαίτερα ενόψει και του εορτασμού του 15Αύγουστου και για αυτό το λόγο επισημαίνουν πως θα αξιολογούν καθημερινά την πορεία της επιδημίας και εάν χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω νέα περιοριστικά μέτρα, όπως για παράδειγμα το να μη γίνουν λιτανείες το 15Αύγουστο για να αποφευχθούν νέα φαινόμενα συνωστισμού.

Έκτακτα περιοριστικά μέτρα στον Πόρο μετά την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί του Πόρου με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:
-Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
-Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
-Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
-Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).
Στο νησί μεταβαίνουν και εγκαθίστανται αύριο το πρωί κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), 10μελες ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.
Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από τις 06.00 της 07-08-2020 έως και 17-8-2020 και ώρα 06.00

Πέτσας: Αυξάνονται τα δρομολόγια στις συγκοινωνίες – Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στις χερσαίες πύλες εισόδου

Τη θέση ότι δρομολογείται η αύξηση των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών έτσι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ.Πέτσας είπε ότι αύριο Παρασκευή 7/8 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών, Κ. Καραμανλή, κατά την οποία και θα ανακοινωθεί η αύξηση των δρομολογίων.
Παράλληλα ο κ.Πέτσας υπογράμμισε πως επεκτείνει η απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλες τις χερσαίες πύλες εισόδου από τις 23:00 το βράδυ έως τις 07:00 το πρωί.
«Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση δρομολόγησε τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων είχαμε κάνει δύο βασικές επισημάνσεις στη μάχη μας κατά του κορονοϊού:
1. Ότι ο ιός δεν έφυγε.
Είναι εδώ και τρέφεται από τον εφησυχασμό.
Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι δεν πρέπει παρά την κόπωση της κοινωνίας μετά από τόσους μήνες μάχης να αφήσουμε τον εαυτό μας να χαλαρώσει γιατί αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε.
2. Ότι το σχέδιο που δρομολογήσαμε για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα μετριέται θα αξιολογείται και θα αναπροσαρμόζεται διαρκώς με βάση τα πραγματικά δεδομένα.
Εδώ και μερικές εβδομάδες ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση χτυπάμε διαρκώς την καμπάνα του κινδύνου.
Όχι μόνο με δηλώσεις αλλά και με διαδοχικές αποφάσεις που αφορούν στην ένταση των ελέγχων και την επιβολή πρόσθετων μέτρων.
Ιδίως μάλιστα τη χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους με εξαίρεση τα καταστήματα εστίασης αλλά και τον περιορισμό των ανθρώπων που μπορεί να μετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.
Συνεχίζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στη φάση αυτή έχουν εντοπιστεί τρεις εστίες ανησυχίας:
«Η πρώτη αφορά στις συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής.
Κάποιοι εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
Και αγνοούν την έξαρση της πανδημίας στις χώρες αυτές, όπως αποδεικνύεται από τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα.
Η δεύτερη εστία ανησυχίας, αφορά τις συναθροίσεις ορθίων, κυρίως στα μπαρ, αλλά και σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.
Κάποιοι συμπολίτες μας αγνοούν τις συστάσεις των ειδικών και τις προειδοποιήσεις μας.
Δεν εννοούν να καταλάβουν ότι φέτος είναι αλλιώς και στις κοινωνικές μας εκδηλώσεις και στη διασκέδαση.
Και θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, τους ανθρώπους που αγαπούν, την κοινωνία στην οποία ζούμε.
Η τρίτη πηγή ανησυχίας, εντοπίζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Και για τις τρείς αυτές πηγές ανησυχίας παίρνουμε μέτρα.
Αναφορικά με τα χερσαία σύνορα, από χθες Τετάρτη έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση διέλευσης από την Κακαβιά, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά.
Και αυτό για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέρας, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι από μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έχει εγκατασταθεί στο συνοριακό σταθμό.
Ανακοινώνεται ότι η απαγόρευση διέλευσης, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, επεκτείνεται από αύριο το βράδυ στις χερσαίες πύλες εισόδου που παραμένουν ανοιχτές για συγκεκριμένες κατηγορίες διακινουμένων, πλην του Προμαχώνα.
Αναφορικά με τις συναθροίσεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις και σε χώρους διασκέδασης, θεσπίστηκε όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων και κηδειών, με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.
Και προειδοποιούμε, ιδίως τους επαγγελματίες που διαθέτουν τέτοιους χώρους εκδηλώσεων, να μην καταστρατηγούν το μέτρο αυτό, με διάφορα τεχνάσματα.
Παράλληλα, εντείνεται ο έλεγχος για τη συμμόρφωση στο μέτρο της απαγόρευσης των ορθίων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα που ισχύει μέχρι την Κυριακή 9 Αυγούστου
Αναφορικά με τα μέσα μεταφοράς, έχει καταστεί από την Τρίτη που μας πέρασε υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων.
Επιπλέον, έχουν ανακληθεί άδειες εργαζομένων στις αστικές μεταφορές, προκειμένου να πυκνώσουν τα δρομολόγια και να περιοριστεί ο συνωστισμός.
Αύριο, στη μία το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όπου θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του, προκειμένου να αποφασιστούν μέτρα για την αύξηση της πυκνότητας των δρομολογίων, που θα συμβάλλει στη μείωση του χρόνου αναμονής, αλλά και που θα περιορίσει τον συνωστισμό, στην προσπάθεια μείωσης της πιθανότητας διασποράς του κορονοϊού» είπε ο κ.Πέτσας, τονίζοντας ότι η μάχη με τον κορωνοϊό θα συνεχιστεί για μήνες και ότι αυτή θα κριθεί, μόλις βρεθεί το εμβόλιο.

Βατόπουλος (λοιμωξιολόγος): Έχουμε τοπικές συρροές κρουσμάτων – Αν επεκταθούν, θα έχουμε ανεξέλεγκτη διασπορά

Τη θέση πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε τοπικές συρροές κρουσμάτων, οι οποίες αν επεκταθούν, θα φέρουν ανεξέλεγκτη διασπορά του κορωνοϊού και δεύτερο κύμα διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωξιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος είπε πως αυτό που πρέπει να προσεχθεί για τον 15Αύγουστο είναι να μην έχουμε μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων.
«Ο ιός ήρθε για να μείνει.
Η μάσκα είναι απαραίτητο εργαλείο» είπε ο κ.Βατόπουλος, τονίζοντας ότι και στους εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να φοράμε μάσκα όταν υπάρχει συνωστισμός ενώ για τις ασπίδες προσώπου είπε ότι πρέπει να μην χρησιμοποιούνται, καθώς δεν προστατεύουν.
Όσον αφορά τα σχολεία είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θέμα για να μην ανοίξουν ενώ σχετικά με την αύξηση πληρότητας στα πλοία, ο κ.Βατόπουλος υποστήριξε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε να παραμείνουν οι μισές θέσεις στα αεροπορικού τύπου καθίσματα.

ΕΟΔΥ: 153 νέα κρούσματα - 5.123 συνολικά

Στα 153 τα νέα κρούσματα κορωνοιού στη χώρα.
Τα 11 από αυτά εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Image
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.123, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες.
Σημειώνεται πως 1.370 (26,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.551 (49,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Την ίδια ώρα, 14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών.
Image
Τρεις (21,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 64,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (31,9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image


Ποια μέτρα είναι σε ισχύ

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια σειρά από περιοριστικά μέτρα, όπως είναι μεταξύ άλλων η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών.
Συγκεκριμένα, έχει αποφασιστεί:
Από τις 4/8 έως τις 18/8 είναι η υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων.
Από 1/8 έως και 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών.
Επίσης, έως τις 15/8 ισχύει η αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, π.χ. γηροκομεία, σε δομές ευάλωτων ομάδων -άστεγοι, πρόσφυγες- και σε νοσοκομεία.
Επιπλέον, όσον αφορά τα νοσοκομεία, όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός για τον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια.
Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού, πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγυαλγία, ρινική καταρροή.
Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας.
Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.
Ακόμα, από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδειών, με τήρηση όλων των υφισταμένων υγειονομικών κανόνων.
Επίσης, από Δευτέρα 3/8 έως Κυριακή 9/8, για μία εβδομάδα, υπάρχει ρητή απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοιχτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.
Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης των αποστάσεων στις παραλίες έως τις 31/8, παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.
Έως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων.
Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Έως τις 15/8 παρατείνεται επίσης η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις σε συνοριακά σημεία εισόδου αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα, καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών για τους προερχομένους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τέλος, από 1/8 έως 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS