Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κάτι δεν πάει καλά – Η ΤτΕ ετοιμάζει bad bank γιατί βλέπει ρεκόρ NPEs… και οι τράπεζες χαλαρά μειώνουν προβλέψεις για δάνεια

Κάτι δεν πάει καλά – Η ΤτΕ ετοιμάζει bad bank γιατί βλέπει ρεκόρ NPEs… και οι τράπεζες χαλαρά μειώνουν προβλέψεις για δάνεια
Η αύξηση των NPEs δεν θα δικαιολογεί την λύση της bad bank η οποία εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί στο βασικό σενάριο
Στην κυριολεξία κάτι δεν πάει καλά.
Από την μια η Τράπεζα της Ελλάδος προετοιμάζει με ταχύτατες διαδικασίες το σχέδιο της bad bank της κακής τράπεζας.
Η ΤτΕ προκρίνει την bad bank αφενός γιατί…δεν θεωρεί τον Ηρακλή βιώσιμη λύση – είναι η μόνη που το πιστεύει αυτό κανείς άλλος – αφετέρου γιατί προβλέπει έκρηξη στα νέα προβληματικά δάνεια που θα δημιουργήσει ο κορωνοιός.
Πολύ σύντομα πρέπει να αναφερθεί ότι η ΤτΕ δεν θεωρεί βέλτιστη λύση τον Ηρακλή που περιλαμβάνει τιτλοποιήσεις NPEs και έκδοση από τις τράπεζες senior bond που τα εγγυάται το ελληνικό δημόσιο.
Όλες οι τράπεζες έχουν αποδεχθεί και εφαρμόζουν το σχέδιο Ηρακλής, δηλαδή οι τράπεζες εκ των πραγμάτων δεν ασπάζονται την άποψη της ΤτΕ ότι ο Ηρακλής δεν είναι βιώσιμη λύση.
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο ακόμη πιο σπουδαίο.
Η ΤτΕ υποστηρίζει ότι θα έχουμε μεγάλη αύξηση NPEs στην Ελλάδα, εάν δεν το πίστευε δεν θα σχεδίαζε την bad bank την κακή τράπεζα.
Αν και η ΤτΕ δεν φημίζεται για τις έγκυρες προβλέψεις της, ας δεχθούμε ότι ο προβληματισμός της Κεντρικής Τράπεζας είναι εύλογος.
Εάν είναι εύλογος γιατί οι ελληνικές τράπεζες στο β΄ τρίμηνο του 2020 διενήργησαν προβλέψεις για τον κορωνοιό δηλαδή για τις επιπτώσεις που προκαλεί στην οικονομία και στα δάνεια μόλις 27 εκατ ευρώ.
Προσέξτε 27 εκατ όχι δισεκατομμύρια… μόνο 27 εκατ ευρώ δηλαδή μηδέν.
Άρα από την μια η ΤτΕ ανησυχεί για έκρηξη νέων προβληματικών δανείων και οι τράπεζες με πρόσχημα τα moratorium μειώνουν στο ελάχιστο τις προβλέψεις για προβληματικά δάνεια.
Εάν έχει δίκιο η ΤτΕ τότε οι τράπεζες παραπλανούν τους επενδυτές καθώς δεν διενεργούν τις επιβεβλημένες προβλέψεις.
Εάν όμως έχουν δίκιο οι τράπεζες τότε η πρόταση της ΤτΕ για την bad bank δεν αξίζει ούτε να πεταχθεί στον σκουπιδοτενεκέ.
Ποια είναι η αλήθεια;
Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση.
Μετά την λήξη των moratorium π.χ. ένα δάνειο δεν θεωρείται προβληματικό στις 90 ημέρες αλλά στις 180 ημέρες κ.α. θα υπάρξει αύξηση προβληματικών δανείων αλλά όχι ακρότητες.
Η αύξηση των NPEs δεν θα δικαιολογεί την λύση της bad bank η οποία εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί στο βασικό σενάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης