Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Οδεύουμε προς το κακό σενάριο για τον κορωνοϊό – Φόβοι για 1.000 κρούσματα ημερησίως και συνθήκες Ιταλίας - Τέλος στις λιτανείες

tags :
Οδεύουμε προς το κακό σενάριο για τον κορωνοϊό – Φόβοι για 1.000 κρούσματα ημερησίως και συνθήκες Ιταλίας - Τέλος στις λιτανείες
Σε εξαιρετικά δύσκολη καμπή η Ελλάδα – Η κατάσταση φεύγει από τον έλεγχο μας προειδοποιούν οι επιστήμονες
(upd5) Στη λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση διαπιστώνοντας νέα έξαρση της νόσου.
Ειδικότερα, μπαίνει τέλος σε λιτανείες και εμποροπανηγύρεις, ενώ οι επισκέπτες από τη Μάλτα θα εισέρχονται στην Ελλάδα μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ για τον κορωνοϊό.
Οι επιστήμονες βλέπουν την Ελλάδα να οδεύει προς το κακό σενάριο όσον αφορά στον κορωνοϊό και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Όπως προειδοποιούν εάν οι πολίτες δεν επιδείξουν μεγαλύτερη προσοχή ως προς την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας, τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε ακόμα και 1.000 κρούσματα την ημέρα και να βιώσουμε συνθήκες Ιταλίας, όπου τα νοσοκομεία δεν μπορούσαν να νοσηλεύσουν όλους τους ασθενείς.

Οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι, επισημαίνοντας ότι ο ιός τείνει να ξεφύγει από κάθε είδους έλεγχο, ζητώντας από την κυβέρνηση να εξετάσει τη λήψη ακόμα πιο αυστηρών μέτρων προκειμένου να μην μπούμε εντός του Αυγούστου σε ένα δεύτερο κύμα.
Ήδη στον Πόρο επιβλήθηκε τοπικό lockdown και μια σειρά από περιοριστικά μέτρα ύστερα από τον εντοπισμό 13 κρουσμάτων, ενώ τα 153 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες Πέμπτη 7/8 επιτείνει την αγωνία των επιστημόνων για την εξέλιξη του ιού τις επόμενες ημέρες και έως τον 15Αύγουστο.


Τέλος σε λιτανείες και εμποροπανηγύρεις

Τέλος στις λιτανείες και στις εμποροπανηγύρεις βάζει η κυβέρνηση βλέποντας την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει ότι, κατόπιν και της σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για  επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις.
Επίσης σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτικής  Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, οι επισκέπτες από την Μάλτα, από την  Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 και ώρα 00:01, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
Τέλος, αναφορικά με το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κλπ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα επεκτείνεται έως 31-08-2020.

Μητσοτάκης: Δεν έχει εξαφανιστεί ο κορωνοϊός, είναι μαζί μας – Από αμέλειες η έξαρση κρουσμάτων

Τη θέση ότι ο κορωνοϊός δεν έχει εξαφανιστεί αλλά είναι ακόμα μαζί μας διατύπωσε κατά τη διάρκεια σύσκεψης παραγωγικών φορέων στη Ρόδο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτους τους εργαζόμενους στον τουρισμό.
«Η επιτυχία στην αντιμετώπιση της πρώτης φάσης του κορωνοϊού, ήταν μία επιτυχία εθνική η οποία πιστώνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες, αλλά και σε όλους τους επαγγελματίες, ειδικά του κλάδου του τουρισμού, που πιστεύω ότι προσαρμόστηκαν με πολύ μεγάλη συνέπεια στις υποδείξεις των ειδικών.
Και πρέπει να σας πω το γεγονός ότι έχουμε τουρισμό φέτος δεν ήταν καθόλου δεδομένο, όπως κάποιοι από εσάς το είπατε, πριν από τέσσερις-πέντε μήνες.
Και σίγουρα θα υποδεχτούμε ένα μικρό ποσοστό των επισκεπτών, που θα περιμέναμε υπό άλλες συνθήκες.
Τολμώ να πω, όμως, ότι σε αυτή τη συγκυρία είμαστε μάλλον καλύτερα από πολλούς άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς τους οποίους ανταγωνιζόμαστε και έχουν υποστεί μία ολική καταστροφή.
Για να μπορέσουμε, όμως, να συνεχίσουμε και να αξιοποιήσουμε αυτή την έστω και κουτσουρεμένη τουριστική περίοδο μέχρι το τέλος -  και γιατί όχι και να μπορέσουμε να την επεκτείνουμε - απαιτείται να περιορίσουμε τώρα, εν τη γενέσει της τη νέα έξαρση την οποία έχουμε δει στα κρούσματα του κορωνοϊού, η οποία - θέλω να τονίσω - δεν είναι κατά βάση μία εισαγόμενη έξαρση.
Το λέω αυτό μετά λόγου γνώσης γιατί γνωρίζουμε τα στοιχεία.
Δυστυχώς προέκυψε από κάποιες αμέλειες και από προκλητική αδιαφορία την οποία έδειξαν πολύ λίγοι στις υποδείξεις των ειδικών εντός της χώρας.
Για αυτό και θα επιμείνουμε ότι τώρα πια που καταλάβαμε αυτό το οποίο λέγαμε από την αρχή, αλλά ίσως κάποιοι δεν ήθελαν να το ακούνε, ότι ο κορωνοϊός δεν εξαφανίστηκε, είναι ακόμα μαζί μας.
Ίσως τώρα κατάλαβαν όλοι ότι αυτά τα πολύ απλά μέτρα ατομικής προστασίας τα οποία όλοι μας σεβόμαστε - και εσείς σέβεστε σήμερα εδώ φορώντας τις μάσκες σα ς- είναι απολύτως απαραίτητα για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε το σημαντικό κεκτημένο, που είναι η εξαιρετική εικόνα της χώρας ως προς τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Και θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να συγχαρώ και όλους τους υγειονομικούς μας υπαλλήλους και τον διοικητή του νοσοκομείου, αλλά και όλα τα στελέχη τα οποία υποστηρίζουν αυτή την εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία των τεστ που κάνουμε στις πύλες εισόδου» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος επικαλέστηκε στοιχεία, βάσει των οποίων έχουν γίνει σχεδόν 40.000 μοριακοί έλεγχο στο Νότιο Αιγαίο.

Δερμιτζάκης (καθηγητής Γενετικής): Ανησυχώ πάρα πολύ, η κατάσταση ξεφεύγει

Την έντονη ανησυχία του για την πορεία που έχει προσλάβει η πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μ. Δερμιτζάκης, υποστηρίζοντας πως οδεύουμε προς το κακό σενάριο.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Δερμιτζάκης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, αλλά και στο κράτος να αυστηροποιήσει τα μέτρα.
«Πρέπει να ελέγξουμε, κι αυτή τη στιγμή ο ιός φαίνεται ότι φεύγει από  τον έλεγχο μας.
Ενώ πίστευα μέχρι χθες ότι μπορούμε σταδιακά να περάσουμε το κύμα που έρχεται και να συνεχίσουμε στο φθινόπωρο, νομίζω ότι βγήκαμε από τα όρια καλού σεναρίου που είχαμε και πάμε προς το κακό.
Τώρα χρειάζεται για μικρό διάστημα πολύ έντονη προσπάθεια για να πέσουν τα κρούσματα και μετά να μπούμε σε βιώσιμη συμπεριφορά.  
Βρισκόμαστε στα όρια ενός κακού σεναρίου και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί.
Το κακό σενάριο μπορεί να είναι πολύ χειρότερο από τις χειρότερες εικόνες που έχετε δει σε άλλες χώρες, 1.000 κρούσματα την ημέρα, παρά πολλοί σε ΜΕΘ και να μην μπορεί το ΕΣΥ να το αντέξει.
Δεν είμαστε εκεί ακόμα, αλλά είμαστε στα όρια για να ξεκινήσει το κακό σενάριο» είπε ο κ.Δερμιτζάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως χρειάζεται κάτι πολύ πιο έντονο για κάποιο διάστημα ήμερων, όλα να αρχίσουν να κόβονται.
«Είτε ο αριθμός των ατόμων σε  γάμους, είτε αν θα γίνονται γάμοι, είτε για τη χωρητικότητα των μπαρ, είτε αν θα λειτουργούν τα μπαρ, για οποιασδήποτε μορφής συγκεντρώσεις.
Μετά το χθεσινό αριθμό κρουσμάτων ανησυχώ πάρα πολύ, ενώ δεν είχα τόσο μεγάλη ανησυχία...
Είδαμε διπλασιασμό των κρουσμάτων σε τρεις μέρες και με ανησυχεί παρά πολύ.
Πριν τρεις μέρες ήταν 75 (κρούσματα), χθες ήταν 150, και φοβάμαι ότι σε λίγες μέρες θα είναι 300.
Αυτό είναι το πρόβλημα.
Όταν αυξάνονται τα κρούσματα τόσο πολύ θα αυξηθούν και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ» είπε ο κ.Δερμιτζάκης, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν μέτρα που εφαρμόζονται μισά.
«Μάσκα κάτω από τη μύτη…
Δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι φορά μάσκα όταν τη φορά κάτω από τη μύτη, στο πηγούνι στο αυτί.
Νομίζω ότι ο κόσμος λειτουργεί για το πρόστιμο παρά καταλαβαίνει περί τινός πρόκειται.
Όλη αυτή η λογική όταν συσσωρεύεται και  μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, είναι κάτι που με ανησυχεί πολύ.
Χρειάζεται οξεία εφαρμογή κάποιων πραγμάτων» υπογράμμισε ο κ.Δερμιτζάκης.

Εξαδάκτυλος (πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου): Είμαστε στις παρυφές του δεύτερου κύματος

Τη θέση ότι είμαστε στις παρυφές του λόφου του δεύτερου κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Θ. Εξαδάκτυλος, τονίζοντας ότι οι επιστήμονες ανησυχούν από τις 10 Ιουλίου και ότι το εκφράζουν διαρκώς δημοσίως.
«Ανησυχούμε από τις 10 Ιουλίου και το εκφράζουμε δημοσίως διαρκώς.
Θα πρέπει να τηρήσουμε με μεγάλη αυστηρότητα, διάρκεια και επιμέλεια τα μέτρα για να αναστρέψουμε τους αριθμούς μετά από μερικές εβδομάδες, αλλιώς θα διολισθήσουμε σε μια πολύ μεγάλη επέκταση της διάδοσης του ιού, που θα φέρει αυξημένες νοσηλείες, και βαριές νοσηλείες, γιατί μπροστά μας είναι ο χειμώνας» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Εξαδάκτυλος.
Ερωτηθείς αν έχουμε δει την κορύφωση του δεύτερου «κύματος» της πανδημίας, είπε «ούτε κατά διάνοια».
«Στις παρυφές, στα πρώτα βήματα στην ανηφόρα του λόφου είμαστε.
Δυστυχώς είναι αληθές αυτό.
Μόνο η συμπεριφορά μας μπορεί να αλλάξει την κλίση του ύψους του λόφου που έχουμε μπροστά μας» είπε ο κ.Εξαδάκτυλος αναφέροντας πως είναι λογικό να υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων ανάμεσα στους νέους γιατί «είναι εργαζόμενοι σε εργασίες που εκτίθενται περισσότερο και είναι πολύ πιο κινητικοί».
«Δεν θα πρέπει τώρα να στοχοποιούμε τις ηλικιακές ομάδες, ή ομάδες ανάλογα με την πίστη τους, ή την καταγωγή τους.
Θα πρέπει να παραμένουμε σε συνοχή γιατί μπροστά μας έχουμε δύσκολη κατάσταση.
Είναι δύσκολη η ισορροπία.
Η οικονομία και η κοινωνία ζητούν να μείνουν ανοιχτές και ο ιός διαδίδεται.
Όλα εξαρτώνται από την πιστή και διαρκή εφαρμογή των μέτρων.
Αν είχαμε αντίστοιχη εφαρμογή των μέτρων από τις 4 Μαΐου δεν θα κάναμε αυτή τη συζήτηση σε αυτόν τον δυσάρεστο τόνο.
Είδαμε τις συστάσεις μας να ακολουθούνται ως προαιρέσεις και τους συμπολίτες μας να τις ακολουθούν μόνο αν υπάρχει πρόστιμο» υποστήριξε ο κ.Εξαδάκτυλος, επισημαίνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν διπλασιαστεί οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.
«Οι άνθρωποι στις ΜΕΘ έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες, απλώς οι αριθμοί είναι μικροί και δεν μας κάνουν εντύπωση.
Αρκετές δεκάδες νοσηλεύονται στις κλινικές Covid.
Υπάρχουν κλινικές που είχαν κλείσει και άνοιξαν εκ νέου.
Όσο αυξάνεται η εξάπλωση θα αυξάνονται και άνθρωποι που νοσούν και αυτοί που νοσούν βαρύτερα.
Οι ιοί γενικώς το καλοκαίρι φέρονται λίγο πιο ήπια από τον χειμώνα.
Το καλοκαίρι είναι πίσω μας όμως.
Είναι θετικό ότι δεν έχουμε βαριές νοσήσεις, αλλά κανείς δεν μας λέει ότι αυτό θα συνεχιστεί και σε ένα μήνα.
Σήμερα έχουμε 23 μέρες καλοκαιρού ακόμα, και μετά μπαίνουμε στο φθινόπωρο.
Πηγαίνουμε σε ένα περιβάλλον δυσμενέστερο» τόνισε ο κ.Εξαδάκτυλος.
 
Έκτακτα περιοριστικά μέτρα στον Πόρο μετά την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί του Πόρου με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:
- Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).
Στο νησί μεταβαίνουν και εγκαθίστανται αύριο το πρωί κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), 10μελες ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.
Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από τις 06.00 της 07-08-2020 έως και 17-8-2020 και ώρα 06.00

Πέτσας: Αυξάνονται τα δρομολόγια στις συγκοινωνίες – Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στις χερσαίες πύλες εισόδου

Τη θέση ότι δρομολογείται η αύξηση των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών έτσι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ.Πέτσας είπε ότι σήμερα Παρασκευή 7/8 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών, Κ. Καραμανλή, κατά την οποία και θα ανακοινωθεί η αύξηση των δρομολογίων.
Παράλληλα ο κ.Πέτσας υπογράμμισε πως επεκτείνει η απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλες τις χερσαίες πύλες εισόδου από τις 23:00 το βράδυ έως τις 07:00 το πρωί.
«Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση δρομολόγησε τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων είχαμε κάνει δύο βασικές επισημάνσεις στη μάχη μας κατά του κορονοϊού:
1. Ότι ο ιός δεν έφυγε.
Είναι εδώ και τρέφεται από τον εφησυχασμό.
Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι δεν πρέπει παρά την κόπωση της κοινωνίας μετά από τόσους μήνες μάχης να αφήσουμε τον εαυτό μας να χαλαρώσει γιατί αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε.
2. Ότι το σχέδιο που δρομολογήσαμε για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα μετριέται θα αξιολογείται και θα αναπροσαρμόζεται διαρκώς με βάση τα πραγματικά δεδομένα.
Εδώ και μερικές εβδομάδες ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση χτυπάμε διαρκώς την καμπάνα του κινδύνου.
Όχι μόνο με δηλώσεις αλλά και με διαδοχικές αποφάσεις που αφορούν στην ένταση των ελέγχων και την επιβολή πρόσθετων μέτρων.
Ιδίως μάλιστα τη χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους με εξαίρεση τα καταστήματα εστίασης αλλά και τον περιορισμό των ανθρώπων που μπορεί να μετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.
Συνεχίζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στη φάση αυτή έχουν εντοπιστεί τρεις εστίες ανησυχίας:
«Η πρώτη αφορά στις συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής.
Κάποιοι εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
Και αγνοούν την έξαρση της πανδημίας στις χώρες αυτές, όπως αποδεικνύεται από τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα.
Η δεύτερη εστία ανησυχίας, αφορά τις συναθροίσεις ορθίων, κυρίως στα μπαρ, αλλά και σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.
Κάποιοι συμπολίτες μας αγνοούν τις συστάσεις των ειδικών και τις προειδοποιήσεις μας.
Δεν εννοούν να καταλάβουν ότι φέτος είναι αλλιώς και στις κοινωνικές μας εκδηλώσεις και στη διασκέδαση.
Και θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, τους ανθρώπους που αγαπούν, την κοινωνία στην οποία ζούμε.
Η τρίτη πηγή ανησυχίας, εντοπίζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Και για τις τρείς αυτές πηγές ανησυχίας παίρνουμε μέτρα.
Αναφορικά με τα χερσαία σύνορα, από χθες Τετάρτη έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση διέλευσης από την Κακαβιά, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά.
Και αυτό για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέρας, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι από μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έχει εγκατασταθεί στο συνοριακό σταθμό.
Ανακοινώνεται ότι η απαγόρευση διέλευσης, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, επεκτείνεται από αύριο (σ.σ. σήμερα Παρασκευή 8/8) το βράδυ στις χερσαίες πύλες εισόδου που παραμένουν ανοιχτές για συγκεκριμένες κατηγορίες διακινουμένων, πλην του Προμαχώνα.
Αναφορικά με τις συναθροίσεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις και σε χώρους διασκέδασης, θεσπίστηκε όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων και κηδειών, με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.
Και προειδοποιούμε, ιδίως τους επαγγελματίες που διαθέτουν τέτοιους χώρους εκδηλώσεων, να μην καταστρατηγούν το μέτρο αυτό, με διάφορα τεχνάσματα.
Παράλληλα, εντείνεται ο έλεγχος για τη σ υμμόρφωση στο μέτρο της απαγόρευσης των ορθίων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα που ισχύει μέχρι την Κυριακή 9 Αυγούστου
Αναφορικά με τα μέσα μεταφοράς, έχει καταστεί από την Τρίτη που μας πέρασε υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων.
Επιπλέον, έχουν ανακληθεί άδειες εργαζομένων στις αστικές μεταφορές, προκειμένου να πυκνώσουν τα δρομολόγια και να περιοριστεί ο συνωστισμός.
Αύριο, στη μία το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όπου θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του, προκειμένου να αποφασιστούν μέτρα για την αύξηση της πυκνότητας των δρομολογίων, που θα συμβάλλει στη μείωση του χρόνου αναμονής, αλλά και που θα περιορίσει τον συνωστισμό, στην προσπάθεια μείωσης της πιθανότητας διασποράς του κορονοϊού» είπε ο κ.Πέτσας, τονίζοντας ότι η μάχη με τον κορωνοϊό θα συνεχιστεί για μήνες και ότι αυτή θα κριθεί, μόλις βρεθεί το εμβόλιο.

ΕΟΔΥ: 153 νέα κρούσματα - 5.123 συνολικά

Στα 153 τα νέα κρούσματα κορωνοιού στη χώρα.
Τα 11 από αυτά εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Image
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.123, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες.
Σημειώνεται πως 1.370 (26,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.551 (49,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Την ίδια ώρα, 14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών.
Image
Τρεις (21,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 64,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (31,9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Ποια μέτρα είναι σε ισχύ

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια σειρά από περιοριστικά μέτρα, όπως είναι μεταξύ άλλων η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών.
Συγκεκριμένα, έχει αποφασιστεί:
Από τις 4/8 έως τις 18/8 είναι η υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων.
Από 1/8 έως και 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών.
Επίσης, έως τις 15/8 ισχύει η αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, π.χ. γηροκομεία, σε δομές ευάλωτων ομάδων -άστεγοι, πρόσφυγες- και σε νοσοκομεία.
Επιπλέον, όσον αφορά τα νοσοκομεία, όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός για τον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια.
Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού, πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγυαλγία, ρινική καταρροή.
Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας.
Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.
Ακόμα, από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδειών, με τήρηση όλων των υφισταμένων υγειονομικών κανόνων.
Επίσης, από Δευτέρα 3/8 έως Κυριακή 9/8, για μία εβδομάδα, υπάρχει ρητή απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοιχτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.
Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης των αποστάσεων στις παραλίες έως τις 31/8, παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.
Έως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων.
Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Έως τις 15/8 παρατείνεται επίσης η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις σε συνοριακά σημεία εισόδου αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα, καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών για τους προερχομένους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τέλος, από 1/8 έως 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης