Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Βυθίζεται η τουρκική λίρα – Που μπορεί να φτάσει και ο κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

tags :
Βυθίζεται η τουρκική λίρα – Που μπορεί να φτάσει και ο κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Aρκετές επιχειρήσεις με περιουσιακά στοιχεία εκτός Τουρκίας, πιέζονται από τράπεζες της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, να προβούν σε ρευστοποιήσεις
Στο προσκήνιο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η τουρκική λίρα, λόγω της μεγάλης διολίσθησης έναντι του ευρώ αλλά του δολαρίου.
Νέα μεγάλη υποχώρηση και νέα ιστορικά χαμηλά καταγράφει από νωρίς σήμερα η τουρκική λίρα έναντι του ευρώ.
Αυτή την ώρα η ισοτιμία ευρώ/τουρκική λίρα είναι στο 8,66 κατρακυλώντας έντονα, ενώ μεγάλη υποχώρηση καταγράφει και έναντι του δολαρίου και βρίσκεται στα 7,35.
Και μπορεί παλαιότερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λόγω δραματικής συρρίκνωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων να είχε πει «αν αυτοί έχουν δολάρια, εμείς έχουμε το λαό μας, τη δικαιοσύνη και το Θεό», τώρα όμως φαίνεται πως η κρίση έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και σύμφωνα με αναλυτές μπορεί να επηρεάσει και ευρωπαϊκές τράπεζες και κατ΄επέκταση την Ευρωπαϊκή Οικονομία.
Και αυτό γιατί Ευρωπαϊκές Τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια άνω των 150 δισ. δολαρίων στην Τουρκία.
Ήδη αρκετές επιχειρήσεις με περιουσιακά στοιχεία εκτός Τουρκίας, πιέζονται από τράπεζες της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση, να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν σε χώρες της Ευρώπης.
Μεταξύ αυτών και η Dogus η οποία φαίνεται πως πιέζεται να πουλήσει τον Αστέρα Βουλιαγμένης χαμηλότερα από την τιμή αγοράς, μεταξύ άλλων.
Αναλυτές αναφέρουν πως ένας ακόμη κίνδυνος για την Τουρκία μπορεί να προέλθει και από τις συμφωνίες μέσω swap που έκανε πρόσφατα με Κίνα και Κατάρ η Τουρκία, υπενθυμίζοντας το παράδειγμα της Ελλάδος με τα δικά της swap.
Σύμφωνα με το Λουκά Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ), αν η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ δεν υποχωρήσει γρήγορα κάτω από τα 8, τότε ο διαγραμματικός στόχος πάει στην περιοχή του 9 αλλά ο μεγάλος στόχος είναι ακόμη υψηλότερα.
Image
Η τουρκική λίρα υποχώρησε πάνω από τα 8,2 ευρώ πρόσφατα καταγράφοντας νέα ιστορικά χαμηλά και σπάζοντας μία σημαντική αντίσταση και βάζει σε περιπέτειες την τουρκική οικονομία.
Σύμφωνα με τη διαγραμματική εικόνα η λίρα θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμα και μέχρι το 12 δηλαδή 12 ευρώ να αντιστοιχούν σε μία λίρα!
Η Τουρκία επιβίωσε στο παρελθόν από άλλες νομισματικές κρίσεις, αλλά τώρα η ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημία, αλλά και τα γεωπολιτικά παιχνίδια απειλούν περισσότερο από κάθε άλλη φόρα το τουρκικό νόμισμα με κατάρρευση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης