Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στους 60 υπολογίζονται οι αγνοούμενοι στα ερείπια της Βηρυτού - Οργή και πίεση για πολιτική αλλαγή μετά τη βιβλική καταστροφή

Στους 60 υπολογίζονται οι αγνοούμενοι στα ερείπια της Βηρυτού - Οργή και πίεση για πολιτική αλλαγή μετά τη βιβλική καταστροφή
Σήμερα 8/8 μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση - Στα 15 δις δολάρια το οικονομικό κόστος της καταστροφής

(upd9) Στους 60 υπολογίζονται οι αγνοούμενοι που παραμένουν θαμένοι στα ερείπια των κτιρίων της Βηρυτού μετά τις τεράστιες εκρήξεις των 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας που ισοπέδωσαν τη μισή πόλη και επέφεραν - κατά πολλούς – το τελειωτικό «χτύπημα» στο Λίβανο που μαστίζεται από οικονομική και πολιτική κρίση.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο έχουν ήδη καταγραφεί 60 αγνοούμενοι οι οποίοι αναζητούνται ακόμη από τα σωστικά συνεργεία αν και θεωρείται αβέβεβαιο εάν θα εντοπιστούν λόγω του μεγέυους της καταστροφής.
Στο μεταξύ σήμερα (8/8) αναμένονται νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πόλη, πιθανότατα με την ίδια οργη και βία των προηγούμενων ημερών όταν δεκάδες Λιβανέζοι συγκρούστηκαν με δυνάμεις ασφαλείας στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Οι διαδηλωτές προχώρησαν σε συγκέντρωση κοντά στο Κοινοβούλιο κατά της κυβέρνησης διαμαρτυρόμενοι για τα λάθη και τις εγκληματικές παραλείψεις που οδήγησαν στις καταστροφικές εκρήξεις της περασμένης Τρίτης 5/8, αν και σύντομα η διαδήλωση μετατράπηκε σε πεδίο μάχης ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος.
Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος του Λιβάνου, Michel Aoun άφησε σε σημερινές του δηλώσεις ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρξε και θέμα «εξωγενούς» παρέμβασης για την πρόκληση της έκρηξης.
Την ίδια στιγμή, απορρίπτει τη διενέργεια διεθνούς έρευνας, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις Macron
«Η αιτία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.
Υπάρχει πιθανότητα εξωγενούς παρέμβασης μέσω πυραύλου ή βόμβας ή άλλης πράξης», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο Aoun.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η έρευνα για την έκρηξη της Τρίτης (11/8/2020) σε αποθήκη με πολύ εκρηκτικό υλικό διεξάγεται σε τρία επίπεδα.
«Πρώτον, πώς εισήλθε και αποθηκεύτηκε το εκρηκτικό υλικό...
Δεύτερο, αν η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα αμέλειας ή ατυχήματος...
Και τρίτον η πιθανότητα να υπάρξει εξωγενής παρέμβαση» επεσήμανε.

Πολιτική αλλαγή ζητά ο λαός του Λιβάνου

Η πρωτοφανής καταστροφή που έπληξε τη Βηρυτό έχει μετατραπεί σε σύμβολο της ανικανότητας και της διαφθοράς των αρχών και των πολιτικών δυνάμεων, με τους πολίτες να έχουν ήδη προγραμματίσει για αύριο Σάββατο 8/8 μια μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση.
Ήδη στο Λίβανο συζητείται έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή, κάτι που άλλωστε φάνηκε και από την χθεσινή επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron στη Βηρυτό, τη συνδρομή του οποίου ζητούσαν δεκάδες πολίτες προκειμένου να πέσει η σημερινή κυβέρνηση.
Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοιχτό και ο ίδιος ο Macron, ο οποίος διεμήνυσε στο πλήθος των πολιτών που προπηλάκιζαν τον πρόεδρο του Λιβάνου Michel Aoun πως «δεν θα υπογράψει λευκή επιταγή στο καθεστώς» και πως «αν δεν δρομολογηθούν αλλαγές, ο Λίβανος θα συνεχίσει να βυθίζεται».
Μέχρι στιγμής, δύο αξιωματούχοι έχουν επιβάλλει την παραίτηση τους, πρόκειται για τον βουλευτή Marwan Hamadeh και για την πρέσβη του Λιβάνου στην Ιορδανία, Tracy Chamoun, οι οποίοι υποστήριξαν πως η καταστροφή δείχνει την ανάγκη για αλλαγή στην ηγεσία της χώρας.
Image
Η κυβέρνηση του Λιβάνου έχει δώσει προθεσμία 4 ημερών προκειμένου να υπάρξει πόρισμα για τα αίτια της καταστροφής και για το ποιοι φέρουν την ευθύνη, αν και όλοι οι αρμόδιοι - λιμενικές αρχές, τελωνεία, υπηρεσίες ασφαλείας, δικαστικές αρχές,  κυβέρνηση - γνώριζαν τον κίνδυνο που συνεπαγόταν η αποθήκευση της τεράστιας ποσότητας νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι της Βηρυτού.
Κατά την χθεσινή του επίσκεψη ο πρόεδρος Macron ζήτησε να διεξαχθεί μια διαφανής διεθνής έρευνα για το ποιος φταίει για αυτή την τεράστια καταστροφή.
Οι πρώτες εκτιμήσεις αποδίδουν τις τεράστιες εκρήξεις σε «αδράνεια και αμέλεια» ενώ αναφέρεται πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού.
Image
Ολοένα και περισσότεροι Λιβανέζοι υποστηρίζουν πως μετά και από αυτήν την καταστροφή, είναι αδύνατο να μείνουν στην χώρα, να βρουν δουλειά και να καταφέρουν να στήσουν τη ζωή τους.
Αλλώστε είναι προφανές πως η χώρα δεν μπορεί να πληρώσει το "λογαριασμό" των 15 δις δολάρια - τόσο αποτιμάται το κόστος της καταστροφής - τη στιγμή που το δημόσιο χρέος της ξεπερνά κατά πολύ το 150% του ΑΕΠ της.

Η καταστροφή με μια ματιά:

- Σχεδόν η μισή πόλη έχει ισοπεδωθεί.

- Οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 154 ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 5.000.
- Από τους 5.000 τραυματίες, οι 1.000 χρειάστηκαν νοσηλεία.
- 120 τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

- Νεκρή είναι και μια Ελληνίδα, ενώ πέντε Έλληνες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
- Οι αγνοούμενοι και οι εγκλωβισμένοι εκτιμάται ότι είναι δεκάδες, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους.
- Οι άστεγοι υπολογίζονται σε 250.000 με 300.000.
- Το συνολικό οικονομικό κόστος της καταστροφής εκτιμάται σε 15 δις δολάρια.
Image
Image
Image
Image
Image
Macron: H βοήθεια δεν θα καταλήξει σε διεφθαρμένα χέρια


Λιβανέζοι που είχαν συγκεντρωθεί στη διάρκεια περιοδείας του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron σε μια κατεστραμμένη συνοικία της Βηρυτού προπηλάκισαν τον αρχηγό του κράτους Michel Aoun, ζητώντας τη βοήθεια της Γαλλίας για την εκδίωξη των κυβερνώντων από την εξουσία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επί τόπου.
«Βοηθήστε μας! Επανάσταση!» φώναζε το οργισμένο πλήθος αποδοκιμάζοντας τον πρόεδρο Aoun και επαναλαμβάνοντας «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», ενώ ο Μacron πραγματοποιούσε περιοδεία στη χριστιανική συνοικία Γκεμαϊζέ, που καταστράφηκε από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν προχθές στο λιμάνι της Βηρυτού προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 137 ανθρώπων.
Ο Macron είπε στο οργισμένο πλήθος στο κέντρο της Βηρυτού πως η γαλλική βοήθεια δεν θα πάει σε «διεφθαρμένα χέρια» και ότι θα επιδιώξει μια νέα συμφωνία με τις πολιτικές αρχές.
«Σας εγγυώμαι αυτό -- η βοήθεια δεν θα πάει σε διεφθαρμένα χέρια», είπε ο Μacron στους διαδηλωτές στο κέντρο της Βηρυτού.
Image
«Θα μιλήσω με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και θα τους ζητήσω μια νέα συμφωνία.
Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να τους προτείνω μια νέα πολιτική συμφωνία», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Νωρίτερα, είχε εκφράσει την πρόθεση του να οργανώσει την ευρωπαϊκή και ευρύτερα τη διεθνή συνεργασία για την ανασυγκρότηση του Λιβάνου.
«Θα βοηθήσουμε να οργανωθεί τις προσεχείς ημέρες επιπλέον υποστήριξη σε γαλλικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Θέλω να οργανώσω την ευρωπαϊκή συνεργασία και ευρύτερα τη διεθνή συνεργασία» είπε ο Macron, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τους κυριότερους Λιβανέζους ηγέτες στη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του, τους κάλεσε να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η διεθνής κοινότητα.
«Σήμερα, η προτεραιότητα είναι η βοήθεια, η υποστήριξη στον πληθυσμό χωρίς όρους.
Όμως υπάρχει η απαίτηση την οποία κομίζει η Γαλλία εδώ και μήνες, χρόνια, για απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε ορισμένους τομείς.
Αν οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν γίνουν, ο Λίβανος θα συνεχίσει να βυθίζεται» τόνισε ο Macron, επισημαίνοντας ότι θέλει να έχει «έναν διάλογο αλήθειας» με τους Λιβανέζους αξιωματούχους, «καθώς πέρα από την έκρηξη, γνωρίζουμε πως η κρίση εδώ είναι σοβαρή, ενέχει μια ιστορική ευθύνη των ηγετών που βρίσκονται εδώ».


Ο πρόεδρος του Λιβάνου Michel Aoun απέρριψε σήμερα κάθε περίπτωση για διενέργεια διεθνούς έρευνας

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Michel Aoun απέρριψε σήμερα κάθε περίπτωση για διενέργεια διεθνούς έρευνας σχετικά με την τεράστια έκρηξη που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της Βηρυτού, σκοτώνοντας περισσότερους από 150 ανθρώπους.
Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο αν πιστεύει ότι μια διεθνής έρευνα θα «απέκρυπτε την αλήθεια», ο Aoun απάντησε «ασφαλώς».
Η δήλωση αυτή έγινε μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εmmanuel Macron, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Βηρυτό, ζήτησε να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για το θέμα.
Η έκρηξη, όπως παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, προκλήθηκε από εκατοντάδες τόνους νιτρικής αμμωνίας που ήταν αποθηκευμένοι επί χρόνια σε μια αποθήκη στο λιμάνι, χωρίς να έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα.
Ο Aoun διαβεβαίωσε σήμερα ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη αυτού του επικίνδυνου υλικού στις 20 Ιουλίου και ότι επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Άμυνας για να πράξει τα δέοντα.
Από δικαστική πηγή έγινε γνωστό ότι σήμερα συνελήφθησαν άλλοι πέντε εργαζόμενοι στο τελωνείο και το λιμάνι, στην πλειονότητά τους μηχανικοί. Συνολικά 21 ύποπτοι έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Υπό κράτηση 16 ύποπτοι για την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού


Τουλάχιστον 16 στελέχη και εργαζόμενοι στο λιμάνι της Βηρυτού και στην υπηρεσία των Τελωνείων έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη και ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας του Λιβάνου, μετέδωσε απόψε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο NNA.
Πρόκειται για «στελέχη του διοικητικού συμβουλίου του λιμανιού και της διοίκησης των Τελωνείων, καθώς και για υπευθύνους των εργασιών συντήρησης και (εργάτες) που εκτελούσαν αυτές τις εργασίες στην αποθήκη νούμερο 12», όπου φυλάσσονταν τόνοι νιτρικής αμμωνίας, ανέφερε ο στρατιωτικός εισαγγελέας Fadi Akiki σε μια ανακοίνωσή του.
Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν πάρει καταθέσεις από τουλάχιστον 18 λιμενικούς και τελωνειακούς υπαλλήλους αλλά και από εργάτες που συμμετείχαν στη συντήρηση της αποθήκης.
Ο Fadi Akiki δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των υπόπτων που κρατούνται, σημειώνοντας μόνο ότι η έρευνα συνεχίζεται.

Παγώνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί νυν και πρώην αξιωματούχων του λιμένα και των τελωνείων Βηρυτού

Η Κεντρική Τράπεζα του Λιβάνου αποφάσισε να παγώσει τους λογαριασμούς των επικεφαλής του λιμένα της Βηρυτού και των τελωνείων, καθώς και άλλων πέντε προσώπων, μετά τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στην πρωτεύουσα την περασμένη Τρίτη.
Η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζα, που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, φέρει ημερομηνία 6ης Αυγούστου και προέρχεται από την ειδική ερευνητική επιτροπή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η απόφαση αυτή θα σταλεί σε όλες τις τράπεζες και τα οικονομικά ιδρύματα του Λιβάνου, καθώς επίσης και στον Εφέτη Γενικό Εισαγγελέα.
Το πάγωμα και η άρση του τραπεζικού απορρήτου θα ισχύσουν για τους λογαριασμούς που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τον γενικό διευθυντή του λιμένος της Βηρυτού Χασάν Κοραϊτέμ, τον γενικό διευθυντή των τελωνείων Μπάντρι Ντάχερ και άλλους νυν και πρώην αξιωματούχους αυτών των δύο υπηρεσιών.
Ο Κοραϊτέμ και ο Ντάχερ έχουν πει σε λιβανέζικα τηλεοπτικά κανάλια ότι τα τελευταία χρόνια είχαν σταλεί πολλές επιστολές στις δικαστικές αρχές, με αίτημα να απομακρυνθεί από το λιμάνι η νιτρική αμμωνία που φυλασσόταν σε μια αποθήκη και εξερράγη την Τρίτη καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της πόλης.
Image
Image
Δραματικές ώρες


Αν και μέχρι στιγμής γίνονται μόνο εικασίες για το τι ήταν αυτό που πυροδότησε την έκρηξη, τα τοπικά ΜΜΕ επικαλούνται πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας που δήλωσε πως αυτές είναι πιθανό να προκλήθηκαν από ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.
Image
Image
Image

Εν τω μεταξύ, για τρίτο 24ωρο τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να εντοπίσουν και να απεγκλωβίσουν από τα ερείπια και τα συντρίμμια των κτηρίων, τυχόν εγκλωβισμένους.
Οι ώρες είναι πραγματικά δραματικές, με τον χρόνο να πιέζει και ενώ κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσοι είναι οι αγνοούμενοι.
Πάντως, μέχρι στιγμής, τα νέα είναι δυσάρεστα, καθώς τις τελευταίες ώρες οι διασώστες ανασύρου μόνο πτώματα από τα ερείπια.
Lebanese soldiers search for survivors after a massive explosion in Beirut, Lebanon, on Wednesday, August 5.
Image
Ήδη προς συνδρομή του Λιβάνου, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με μια τεράστια οικονομική κρίση, έχουν σπεύσει ήδη αρκετά κράτη.
Τα αραβικά κράτη του Κόλπου που μέχρι πρότινος ήταν βασικοί χρηματοδότες του Λιβάνου αλλά που αποσύρθηκαν λόγω της ανάμειξης του Ιράν, έστειλαν αεροπλάνα με ιατρικό εξοπλισμό και προμήθειες, η Τουρκία απέστειλε 20 γιατρούς και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό ενώ το Ιράν πρόσφερε φαγητό και ένα πρόχειρο νοσοκομείο.
Image
Βοήθεια έστειλαν οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και πολλά δυτικά κράτη – ανάμεσα τους η Ελλάδα και η Κύπρος –, στο Λίβανο βρέθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τους εταίρους του Λιβάνου προκειμένου να κινητοποιηθούν δημόσιοι και ιδιωτικοί πόροι για την ανοικοδόμηση και την ανάκαμψη της Βηρυτού.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν να παράσχουν πάνω από 17 εκατομμύρια δολάρια αρχική βοήθεια για τον Λιβανο, μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού ανέφερε σήμερα Παρασκευή 7/8 η πρεσβεία των ΗΠΑ.
Σε ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό αναφέρει πως η αρωγή περιλαμβάνει διατροφική βοήθεια, ιατρικό εξοπλισμό και οικονομική βοήθεια για τον λιβανέζικο Ερυθρό Σταυρό.
«Ανακοινώσεις για επιπλέον βοήθεια και αρωγή θα ακολουθήσουν προσεχώς», προστίθεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ.
Επιπλέον, έγινε γνωστό πως αύριο Σάββατο 8/8 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel θα μεταβεί στη Βηρυτό για να εκφράσει την αλληλεγγύη της ΕΕ προς το λαό του Λιβάνου.
«Είμαστε σοκαρισμένοι και λυπημένοι, είμαστε στο πλευρό όλων εκείνων που έχουν πληγεί και θα παρέχουμε βοήθεια» υποστήριξε ο Michel.
Αυτό πάντως που δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα είναι τι είδους επίδραση θα υπάρξει στις διαπραγματεύσεις του Λιβάνου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λόγω της πρόσφατης καταστροφής.
Ο υπουργός Οικονομίας του Λιβάνου δήλωσε ότι ο Λίβανος, με το τραπεζικό του σύστημα να βρίσκεται σε κρίση και το νόμισμά του υπό κατάρρευση και έχοντας ένα από τα υψηλότερα χρέη στον κόσμο, έχει «πολύ περιορισμένους» πόρους για να αντιμετωπίσει την καταστροφή.
Image
Η έκρηξη σφραγίζει την κατάρρευση του Λιβάνου – Στα 15 δις δολάρια το κόστος


Οι εκρήξεις προκάλεσαν, όπως είναι αναμενόμενο, την οργή των πολιτών, οι οποίοι αφού βιώνουν μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση με τεράστια ποσοστά ανεργίας, επιρρίπτουν την ευθύνη για το τι συνέβη στους πολιτικούς κατηγορώντας τους για χρόνια διαφθορά και κακή διαχείριση της εξουσίας.
Πολλοί Λιβανέζοι υποστηρίζουν ότι η έκρηξη αυτή «σφραγίζει την κατάρρευση του Λιβάνου» ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως αυτό ήταν «το τελειωτικό χτύπημα για τη Βηρυτό», η οποία έχει μετατραπεί σε μια ζώνη καταστροφής.
«Πρόκειται για μια καταστροφή για τη Βηρυτό και το Λίβανο» ανέφερε ο δήμαρχος της Βηρυτού, Jamal Itani την ώρα που ο κυβερνήτης της Βηρυτού, Marwan Abboud εκτίμησε ότι το συνολικό κόστος των εκρήξεων είναι πολύ πιθανό να φτάσει στα 15 δις δολάρια, συμπεριλαμβανομένων και των έμμεσων απωλειών της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Image
Image
Τα μαζεύει ο Trump για τη Βηρυτό: Ίσως ήταν δυστύχημα


Σε μερική αναδίπλωση των δηλώσεων του ότι οι εκρήξεις στη Βηρυτό του Λιβάνου που ισοπέδωσαν τη μισή πόλη οφείλονταν σε «φρικτή επίθεση», τοποθέτηση που παρέπεμπε σε τρομοκρατική επίθεση προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος είπε ότι θα μπορούσαν να οφείλονται σε δυστύχημα.
«Μπορώ να σας πω πως ό,τι κι αν συνέβη, ήταν φρικτό, αλλά κανένας δεν γνωρίζει στ’ αλήθεια τι ήταν αυτό.
Κανένας δεν ξέρει ακόμα.
Άκουσα και τα δύο πράγματα.
Άκουσα δυστύχημα.
Άκουσα, ξέρετε, εκρηκτικά.
Προφανώς, οφειλόταν σε κάποιο είδος εκρηκτικού, είτε πυροδοτήθηκε βόμβα εσκεμμένα είτε όχι, κατέληξε να είναι βόμβα.
Κάποιος ίσως παράτησε φρικτούς εκρηκτικούς μηχανισμούς κι άλλα πράματα, ίσως.
Μπορεί να ήταν αυτό.
Ίσως ήταν βομβιστική επίθεση.
Δεν νομίζω πως μπορεί να το πει οποιοσδήποτε αυτή τη στιγμή» υπογράμμισε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο Λευκό Οίκο για την επιδημία του κορωνοϊού ο Trump.
«Είμαστε αλληλέγγυοι προς τη χώρα αυτή.
Έχουμε πολύ καλή σχέση με τη χώρα αυτή, αλλά είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει κρίση κι έχει πολλά προβλήματα» ανέφερε ο Trump.
Σημειώνεται πως χθες Τετάρτη 5/8 ο Trump είχε αναφέρει – σε πλήρη αναντιστοιχία με ότι μετέδιδαν τα διεθνή ΜΜΕ και με ότι υποστήριζε η κυβέρνηση του Λιβάνου – πως οι εκρήξεις έμοιαζαν με «φρικτή επίθεση», διευκρινίζοντας αργότερα ότι «αξιωματούχοι» και «στρατηγοί» του είπαν πως «δεν επρόκειτο για βιομηχανικό δυστύχημα», αλλά «για επίθεση, για βόμβα».
Πάντως και ο υπ.Άμυνας των ΗΠΑ, M. Esper είχε κάνει λόγο για δυστύχημα.

Διεξοδική έρευνα - 
Αμέλεια δείχνουν τα πρώτα στοιχεία 

Διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει διεξοδική έρευνα για να εντοπιστούν οι υπαίτιοι για την έκρηξη σε αυτή την «επικίνδυνη» αποθήκη και να «πληρώσουν το τίμημα» για τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους παρείχε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Hassan Diab.
«Σας υπόσχομαι ότι αυτή η καταστροφή δεν θα περάσει χωρίς να αποδοθούν ευθύνες.
Όσοι ευθύνονται θα πληρώσουν το τίμημα», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Diab, τονίζοντας ότι «τα δεδομένα γύρω από αυτήν την επικίνδυνη αποθήκη, που βρισκόταν εκεί από το 2014, θα γίνουν γνωστά και δεν θα προκαταλάβω τις έρευνες».
Image
Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στις «φίλες χώρες» να βοηθήσουν τον Λίβανο.
«Απευθύνω κατεπείγουσα έκκληση σε όλες τις φίλες και αδελφές χώρες που αγαπούν τον Λίβανο να σταθούν στο πλευρό του και να μας βοηθήσουν να γιατρέψουμε τις βαθιές πληγές μας», είπε χαρακτηριστικά.
Οι εκρήξεις προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές ενώ ταρακουνήθηκε όλη η πόλη.
Οι βιτρίνες πολλών καταστημάτων και τα τζάμια κατοικιών έσπασαν ενώ πολλά κτήρια κατέρρευσαν.
Οι αρχικές έρευνες δείχνουν πως χρόνια αδράνειας και αμέλειας σχετικά με την αποθήκευση εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι τις Βηρυτού προκάλεσαν την καταστροφή που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων την Τρίτη, δήλωσε επίσημη πηγή με γνώση των ευρημάτων.

Ο πρωθυπουργός και η προεδρία δήλωσαν πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.
«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού.
Η πηγή δήλωσε πως μια πυρκαγιά ξεκίνησε από την αποθήκη 9 του λιμανιού και επεκτάθηκε στην αποθήκη 12, όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.
Image
Image
Το χρονικό


Οι εκρήξεις σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 4/8 σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού όπου βρίσκονταν επικίνδυνα υλικά.
Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε μια αποθήκη όπου βρίσκονταν 2750 τόνοι νιτρικής αμμωνίας, κοντά στην οποία βρισκόταν μια άλλη όπου φυλάσσονταν φιάλες υγραερίου.
Ο πρόεδρος του Λιβάνου Michel Aoun υποστήριξε ότι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή βομβών, είχαν αφεθεί για «χρόνια» σε αποθήκη στο λιμάνι χωρίς να εφαρμόζεται κανένα μέτρο ασφαλείας, γεγονός που χαρακτήρισε «απαράδεκτο».
To σοκ της έκρηξης ήταν τόσο ισχυρό ώστε σπίτια και αυτοκίνητα υπέστησαν μεγάλες ζημίες έως και 14 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο των εκρήξεων.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/beirutblast1.png?itok=LP7M1f4X
Ώρες μετά τις εκρήξεις, που σημειώθηκαν περί τις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) το απόγευμα της Τρίτης 5/8, συνέχιζε να καίει πυρκαγιά στην περιοχή του λιμανιού, γεμίζοντας πορτοκαλί καπνό τον ουρανό της Βηρυτού, ενώ ο ήχος των κινητήρων ελικοπτέρων του στρατού και των σειρήνων των ασθενοφόρων συνεχιζόταν σχεδόν ασταμάτητα.
Τα νοσοκομεία μέσα σε λίγα λεπτά κατακλύστηκαν από τραυματίες και θύματα.
Οι κάτοικοι στην αρχή νόμισαν ότι δέχθηκαν πυραυλική επίθεση ή επίθεση με βόμβες, καθώς το περιστατικό ανακάλεσε στους μεγαλύτερους μνήμες από τον εμφύλιο πόλεμο (1975-1990), όταν και η Βηρυτός ήταν θέατρο σφοδρών βομβαρδισμών, εκρήξεων με εκρηκτικά, επιδρομές  κοκ.
Άλλοι κάτοικοι νόμισαν ότι είχε γίνει σεισμός, ενώ σεισμολόγοι χαρακτήρισαν την ισχυρότερη έκρηξη ισοδύναμη με σεισμό 3,3 βαθμών.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο κυβερνήτης της Βηρυτού χαρακτήρισε την έκρηξη «εθνική καταστροφή παρόμοια με τη Χιροσίμα».
Image
Image
Φραγκογιάννης (υφ.Εξωτερικών): Βομβαρδισμένο τοπίο η Βηρυτός – Θα κάνουμε ότι μπορούμε για το Λίβανο


Θα κάνουμε ότι είναι αναγκαίο είπε ο κ.Φραγκογιάννης ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επαναπατρισμού Ελλήνων
Για βομβαρδισμένο τοπίο έκανε λόγο ο υφυπουργό Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννης, ο οποίος βρίσκεται στη Βηρυτό ως επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΜΑΚ που θα συμβάλλει στο έργο του εντοπισμού επιζώντων στα ερείπια των κτηρίων.
«Εμείς σαν Πολιτεία κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τον Λίβανο.
Η Βηρυτός είναι ένα βομβαρδισμένο τοπίο, η εικόνα είναι καταστροφική» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Φραγκογιάννης, ο οποίος είχε συναντήσεις τόσο με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Αμύνης Zeina Adra Akar, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Charbel Wehbi.
Σχετικά με τους Έλληνες της Βηρυτού ο κ. Φραγκογιάννης είπε ότι σύμφωνα με τις διπλωματικές μας αρχές μέχρι στιγμής υπάρχουν πέντε τραυματίες εκ των οποίων οι δύο είναι σοβαρά, ενώ μία γυναίκα έχει χάσει τη ζωή της.
«Παρακολουθούμε την κατάσταση και θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο» τόνισε ο κ.Φραγκογιάννης, ερωτηθείς αν τίθεται θέμα επαναπατρισμού των Ελλήνων.
Η ελληνική αποστολή βοηθείας με τους 13 διασώστες, τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, ήταν η πρώτη που έφθασε στη Βηρυτό με στρατιωτικό αεροπλάνο C130.
«Θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια, είναι δραματική η κατάσταση, ζητάνε ιατρικό εξοπλισμό, νοσοκομειακή φροντίδα και βοήθεια από την ΕΕ.
Άρα θα χρειαστεί να συνδράμουμε όλοι και να στηρίξουμε την άποψη ότι η Ελλάδα παραμένει να είναι ο μεγάλος πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο κ.Φραγκογιάννης, ο οποίος αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην πόλη περιέγραψε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε στις πολιτικές του συναντήσεις τέσσερα από τα νοσοκομεία είναι κατεστραμμένα, ενώ αυτά που λειτουργούν δεν μπορούν να αντέξουν τον τεράστιο όγκο των τραυματιών.
«Είναι δύσκολα τα πράγματα.
Πρέπει να σταθούμε δίπλα στο Λίβανο για να μην έχουμε καταστάσεις που θα μπορούσαν να είναι ανεξέλεγκτες στην περιοχή» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Εν τω μεταξύ, οδηγίες για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την πρεσβεία της Ελλάδος στα τηλέφωνα 00961 78990315 και 00961 81507061, καθώς και με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +30210368 1730 και στο e-mail: kt@mfa.gr.

Δημοσιογράφος αποκαλύπτει ισραηλινή εμπλοκή στις εκρήξεις που ισοπέδωσαν τη Βηρυτό

Σε αποκαλύψεις για τις διαδοχικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, οι οποίες ισοπέδωσαν τα πάντα σε ακτίνα 7 χλμ., προβαίνει ο γνωστός Ισραηλινός δημοσιογράφος Richard Silverstein.
Σύμφωνα με απόρρητες πληροφορίες που ήλθαν εις γνώσιν του, οι εκρήξεις στη Βηρυτό δεν οφείλονται σε αμέλεια, αλλά σε καλά σχεδιασμένη δολοφονική επίθεση των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ.
Όπως αναφέρει ο Richard Silverstein, το Ισραήλ είχε από καιρό εντοπίσει αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ στο λιμάνι και σχεδίαζε να την καταστρέψει κάνοντας χρήση εκρηκτικού μηχανισμού.
Δυστυχώς, όμως, οι Ισραηλινοί έπεσαν έξω στους υπολογισμούς τους, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν μια άνευ προηγουμένου καταστροφή που εξαΰλωσε τη μισή πόλη.
Δεν ήξεραν, βλέπετε, ότι υπήρχαν 2.700 τόνοι νιτρικής αμμωνίας σε διπλανή αποθήκη.
Αν μη τι άλλο, οι ισραηλινοί πράκτορες αποδείχθηκαν εγκληματικά επιπόλαιοι, υποστηρίζει ο Richard Silverstein.
Οι Ισραηλινοί δεν συνηθίζουν να δείχνουν τόση αμέλεια.
Αν και επιχειρούν τακτικά κατά της Χεζμπολάχ και του Ιράν, σπάνια πραγματοποιούν τέτοιες ανόητες επιθέσεις στον Λίβανο.
Ένα τέτοιο σχέδιο οφείλεται σε εσωτερική πολιτική δυσλειτουργία.
Ο πρωθυπουργός τους Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, τελεί σε πανικό.
Όταν η Μοσάντ του πήγε το σχέδιο, πιθανότατα έτριψε από χαρά τα χέρια του, ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν τουλάχιστον τραγικό.
Ο ισραηλινός βομβαρδισμός θυμίζει παρόμοιες επιθέσεις από τους πράκτορές της Μοσάντ στη Βηρυτό την περίοδο πριν και μετά την εισβολή του 1982.
Το βιβλίο του Ronen Bergman πολλούς Ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που προκάλεσαν εκατοντάδες θανάτους με θύματα γυναίκες και παιδιά.
Σε αυτήν την περίπτωση, η ζημιά που έγινε οφείλεται σε αμέλεια.
«Με πονάει που αναγκάζομαι να παραδεχτώ πως ο Πρόεδρος Trump είχε δίκιο όταν έλεγε πως οι εκρήξεις οφείλονται σε βομβιστική επίθεση» αναφέρει ο Silverstein.
Ο δε προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Mark Meadows, υπερασπίστηκε την Τετάρτη 5 Αυγούστου τη δήλωση Trump.
Προφανώς ήλθαν εις γνώσιν τους διαβαθμισμένες πληροφορίες.
Αν μη τι άλλο, θα έπρεπε να υπάρχουν επιπτώσεις για την κατάληξη που είχε η επιχείρηση στη Βηρυτό.
Ωστόσο, ο Netanyahu σπάνια αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεών του, επιμένει ο ισραηλινός δημοσιογράφος.
Εν προκειμένω υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά, ο «Bibi» τελεί υπό πίεση.
Υπάρχουν πολλοί που τον περιμένουν στη γωνία για να τον εκδιώξουν, παρότι το Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει κανένα αίσθημα ντροπής ή αυτοσυγκράτησης όταν πρόκειται να προκαλέσει πόνο στους γείτονές του.
Φυσικά, οι αμφιβολίες είναι πολλές.
Κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος.
Όμως ο Silverstein παραθέτει ενδείξεις.
Συνήθως, εάν το Ισραήλ διεξαγάγει μια τρομοκρατική επίθεση (όπως εκείνη κατά του Ιράν) είτε θα αρνηθεί να σχολιάσει είτε μια ανώτερη στρατιωτική ή πολιτική προσωπικότητα θα πει κάτι σαν:
Αρνούμαστε να σχολιάσουμε, αλλά όποιος το έκανε έκανε χάρη στην ανθρωπότητα.
Σε αυτήν την περίπτωση, το Ισραήλ αρνήθηκε αμέσως την ευθύνη.
Άλλη μία ένδειξη ενοχής είναι ότι το Ισραήλ δεν προσφέρει ποτέ ανθρωπιστική βοήθεια στους Άραβες γείτονές του.
Το Ισραήλ δεν έχει προσφέρει ποτέ τέτοια βοήθεια στον Λίβανο, μέχρι σήμερα.
Ο Λίβανος θεωρείται εχθρικό κράτος προς το Ισραήλ.
Όμως τώρα... έτεινε χείρα βοηθείας.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη υποκρισία από τον φωτισμό του δημαρχείου του Τελ Αβίβ με τα χρώματα της σημαίας του Λιβάνου, καταλήγει ο Ισραηλινός δημοσιογράφος.

Υποσημείωση Bankignews

Ο 62χρονος Silverstein θεωρείται ειδήμων σε θέματα για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.
Είναι γνωστός επίσης για τα φιλοπαλαιστινιακά του αισθήματα.
Ο Silverstein βασίζεται για τα αποκλειστικά του σε μία περίφημη πηγή του εντός του Ισραήλ, το όνομα της οποίας δεν έχει αποκαλύψει ποτέ.
Γι’ αυτόν τον λόγο, πολλοί τον έχουν κατηγορήσει για fake news και έχει αρκετούς εχθρούς στο Ισραήλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης