Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις διεθνείς αγορές, πτώση της ανεργίας στις ΗΠΑ - O DAX στο +0,3%, τα futures της Wall στο -0,2%

Νευρικότητα στις διεθνείς αγορές, πτώση της ανεργίας στις ΗΠΑ - O DAX στο +0,3%, τα futures της Wall στο -0,2%
Κλιμακώνει την πίεση στην Κίνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump
Νευρικότητα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το πλήγμα που δέχθηκαν οι αγορές στην Ασία λόγω της περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και παρά τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Στο μέτωπο της σινοαμερικανικής κόντρας, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump προχώρησε χθες σε μέτρα που θα απαγορεύουν τις αμερικανικές συναλλαγές με δημοφιλείς κινεζικές εφαρμογές, το WeChat της Tencent και το Tiktok της ByteDance's.
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, με την προθεσμία να εκπνέει σήμερα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει πτώση 0,2%, με τις μετοχές των τραπεζών, των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιριών πετρελαίου και αερίου να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Τα futures της Wall Street υποχωρούν 0,3%.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύεται στις 23,2 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύεται 0,3% στις 12.636 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει απώλειες 0,3% στις 6.006 μονάδες.
Στις 4.881 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με οριακή πτώση 0,07%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,3% στις 19.420  μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,9% στις 6.890 μονάδες.
Κλιμακώνει την πίεση στην Κίνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, με την ένταση μεταξύ των δύο χωρών να οδεύει προς κλιμάκωση, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να απαγορεύσει κάθε συναλλαγή με τη δημοφιλή υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης TikTok, καθώς και την κινεζική πλατφόρμα WeChat.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε διάταγμα που θα απαγορεύσει, σε 45 ημέρες, κάθε συναλλαγή «προσώπων που τελούν υπό αμερικανική δικαιοδοσία» με την ByteDance, την κινεζική μητρική εταιρία του TikTok.
Ο Trump επικαλέστηκε «εθνική έκτακτη ανάγκη» όσον αφορά αυτή την εφαρμογή διαμοιρασμού βίντεο την οποία κατηγορεί, χωρίς αποδείξεις, ότι κατασκοπεύει τους Αμερικανούς χρήστες της για λογαριασμό του Πεκίνου, εν μέσω εμπορικών και πολιτικών εντάσεων με την Κίνα.
«Το TikTok συλλέγει αυτόματα πολλά προσωπικά δεδομένα των χρηστών... επιτρέποντας πιθανόν στην Κίνα να εντοπίζει κρατικούς υπαλλήλους, να συγκεντρώνει προσωπικά στοιχεία με στόχο τον εκβιασμό και τη βιομηχανική κατασκοπεία», αναφέρεται στο διάταγμα.
Ο πρόεδρος υπέγραψε αντίστοιχο διάταγμα για την πλατφόρμα WeChat, που ανήκει στον κινεζικό κολοσσό Tencent.
Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, η μετοχή της Tencent σημείωνε βουτιά 10% μετά την ανακοίνωση για την υπογραφή του διατάγματος.
Το επίσημο έγγραφο αναφέρει τους ίδιους λόγους.
Οι εφαρμογές κινητών τηλεφώνων εταιρειών της Κίνας «απειλούν την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική και την οικονομία των ΗΠΑ», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Τα δίδυμα διατάγματα δεν διευκρινίζουν ποιες είναι οι πρακτικές επιπτώσεις, αλλά η απαγόρευση κάθε συναλλαγής με τις δύο εταιρίες ίσως αναγκάσει την Google και την Apple να αφαιρέσουν τα δύο δίκτυα από τις υπηρεσίες τους για αγορά εφαρμογών για κινητά (app stores) εμποδίζοντας ουσιαστικά τη χρήση τους στις ΗΠΑ.
Ο Donald Trump άφησε να εννοηθεί τη Δευτέρα ότι θα άλλαζε στάση αν κάποιος αμερικανικός όμιλος αγόραζε το TikTok, αλλά πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου, όταν η πλατφόρμα κινδυνεύει να τεθεί υπό απαγόρευση στις ΗΠΑ.
Ζήτησε επίσης «σημαντικό μερίδιο» του τιμήματος της συναλλαγής να καταβληθεί στο Κράτος, με πρόσχημα ότι η κυβέρνηση καθιστά δυνατή την εξαγορά. 

Στο 10,2% υποχώρησε η ανεργία στις ΗΠΑ τον Ιούλιο

Καλύτερα των εκτιμήσεων είναι τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ τον Ιούλιο, με τον δείκτη ανεργίας να υποχωρεί στο 10,2% από 11,1% τον Ιούνιο.
Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη πτώση στο 10,5%.
Συνολικά δημιουργήθηκαν 1,763 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, εκτός γεωργικού τομέα, εκ των οποίων 1,46 εκατ. στον ιδιωτικό τομέα.
Οι αναλυτές έκαναν λόγο για 1,48 εκατ. θέσεις εργασίας.
Tα στοιχεία του Μαϊου για τις νέες θέσεις εργασίας αναθεωρήθηκαν στα 2,73 εκατ. από 2,7 εκατ. και του Ιουνίου στα 4,79 εκατ. από 4,8 εκατ.

Ifo: Αισιοδοξία για τη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία το επόμενο 3μηνο  

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις για τη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τους επόμενους τρεις μήνες.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo, ο βιομηχανικός τομέας της Γερμανίας -που δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από το lockdown- αναμένει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί τους επόμενους τρεις μήνες.
«Ο βιομηχανικός τομέας συνεχίζει τις προσπάθειες για ανάκαμψη της παραγωγής» δήλωσε ο Klaus Wohlrabe, οικονομολόγος του Ifo, με αφορμή την έρευνα του ινστιτούτου που δείχνει το κλίμα μεταξύ των βιομηχανικών εταιρειών βελτιώθηκε για τρίτο συνεχόμενο τον Ιούλιο.

«Στο κόκκινο» η Ασία λόγω της σινοαμερικανικής έντασης - «Βουτιά» 10% για τη μετοχή της κινεζικής Tencent

«Στο κόκκινο» διαπραγματεύονται οι αγορές της Ασίας, μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να απαγορεύσει τις συναλλαγές με τα κινεζικά TikTok και WeChat.
Ο δείκτης Asia Dow υποχωρεί 1,16% στις 3.244 μονάδες.
Στο Τόκιο ο Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 0,39% στις 22.329 μονάδες.
Στις 24.455 μονάδες με πτώση 1,9% διαπραγματεύεται ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρεί 0,95% στις 3.354 μονάδες.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης