Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζικές πιέσεις έως -5% και Coca Cola -2% επέδρασαν στο ΧΑ -1,24% στις 632 μον. – Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικές εντάσεις Ελλάδας - Τουρκίας

tags :
Τραπεζικές πιέσεις έως -5% και Coca Cola -2% επέδρασαν στο ΧΑ -1,24% στις 632 μον. – Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικές εντάσεις Ελλάδας - Τουρκίας
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 632 μονάδες κρατώντας την πρώτη στήριξη των 630 μονάδων και με εμφανή την δυσκολία να προσεγγίσει τις 650 μονάδες
(upd14)Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 632 μονάδες, με επίκεντρο τις πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα τις απώλειες -5,03% της Πειραιώς  - με εξαίρεση την Eurobank που έκλεισε αμετάβλητη - αλλά και τις απώλειες -2,37% της Coca Cola και με κύριο χαρακτηριστικό την ιδιαίτερα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Εν τω μεταξύ, το επίκεντρο βρίσκεται η ελληνοτουρκική κρίση μετά την υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας και Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, εμφανίστηκε έντονα δυσαρεστημένος από την υπογραφή συμφωνίας - λίγες ημέρες πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα - και ανακοίνωσε τη συνέχιση των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ - Κίνας μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να απαγορεύσει τις συναλλαγές με τα κινεζικά TikTok και WeChat...ενώ καλύτερα των εκτιμήσεων είναι τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ τον Ιούλιο, με τον δείκτη ανεργίας να υποχωρεί στο 10,2% από 11,1% τον Ιούνιο.
Ειδικότερα, δημιουργήθηκαν 1,763 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, εκτός γεωργικού τομέα ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 1,48 εκατ. θέσεις εργασίας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 632 μονάδες κρατώντας την πρώτη στήριξη των 630 μονάδων και με εμφανή την δυσκολία να προσεγγίσει τις 650 μονάδες ..
Στις τράπεζες, με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές, οι μεγαλύτερες πιέσεις   ασκήθηκαν στην Πειραιώς στο -5,03% και ακολούθησαν Εθνική -4,36%, Alpha Bank -3,06% ενώ η Eurobank κατάφερε να κλείσει αμετάβλητη.
Το Oceanwood μείωσε τις short  θέσεις στις ελληνικές τράπεζες κάτω από την ελάχιστη ανακοινώσιμη ποσότητα που είναι το 0,50%.
Ειδικότερα, η τελευταία ανοικτή θέση στην Πειραιώς ήταν 0,58% στις 24 Ιουλίου και πλέον δεν εμφανίζεται στις short θέσεις
Τα συμπεράσματα που διεξάγονται από τα αποτελέσματα α΄εξαμήνου του 2020 είναι τόσο η Πειραιώς όσο και η Εθνική μείωσαν τις προβλέψεις τους για νέα προβληματικά δάνεια λόγω κορωνοιού σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές που τις έχουν αυξήσει σημαντικά
Η διοίκηση Παύλου Μυλωνά έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει την Εθνική και με τα έκτακτα κέρδη να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι ώστε να προχωρήσει η τιτλοποίηση προβληματικών δανείων διαμορφώνοντας τα NPEs το καλοκαίρι του 2021 στα 3 δισεκ. ευρώ τα λιγότερα μεταξύ των τραπεζών στην Ελλάδα.
Με όρους εξυγίανσης τα πάει καλά η διοίκηση Μυλωνά αλλά ο ισολογισμός ειδικά τα αποτελέσματα αλλά και τα κεφάλαια είναι γεμάτα ερωτηματικά για το μέλλον της Εθνικής τράπεζας.
Εν τω μεταξύ ενώ όλες οι τράπεζες έχουν αποδεχθεί και εφαρμόζουν το σχέδιο Ηρακλής, η ΤτΕ  προκρίνει την bad bank αφενός γιατί…δεν θεωρεί τον Ηρακλή βιώσιμη λύση – είναι η μόνη που το πιστεύει αυτό κανείς άλλος – αφετέρου γιατί προβλέπει έκρηξη στα νέα προβληματικά δάνεια που θα δημιουργήσει ο κορωνοιός.
Άρα υπάρχει το εξής παράδοξο από την μια η ΤτΕ ανησυχεί για έκρηξη νέων προβληματικών δανείων και οι τράπεζες με πρόσχημα τα moratorium μειώνουν στο ελάχιστο τις προβλέψεις για προβληματικά δάνεια.
Συνεχίζονται οι σαγορές στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,00% -  επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020  - και το ιταλικό 10ετές βελτιώνεται στο 0,93% και με το μεταξύ τους spread στις 7 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 151 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακά κέρδη ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,29% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,11%.
Λίγο μετά τις 15:00 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες -4% ειδικότερα στην Πειραιώς -4,83%, αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips με Coca Cola -3% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,17% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,48%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,24% στις 632 μονάδες έχοντας υψηλό στις 641,47 μονάδες και χαμηλό 631,14 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 25,8 εκατ. ευρώ, εκ αυτών τα 3,8 σε πακέτα, ο όγκος 17,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11,9 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,8 εκατ. ευρώ και όγκου 1,5 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα,η Eurobank διακίνησε 800 χιλ. τεμάχια αξίας 300 χιλ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 110 χιλ. τεμάχια αξίας 880 χιλ. ευρώ και ο ΟΤΕ 38,4 χιλ. τεμάχια αξάις 497 χιλ. ευρώ.
Ο Ελλάκτωρας 300 χιλ. τεμάχια αξίας 242 χιλ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ 200 χιλ.τεμάχια αξίας 1,32 εκατ. ευρώ και η Lamda 85 χιλ. τεμάχια αξάις 485 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 632 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 630 μονάδες και ακολουθούν οι 610-620 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι  660 και οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 311 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 300 μονάδες και ακολουθούν οι 295-285 και ακολουθούν οι 275-265  
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 330-335 μονάδες και ακολουθούν οι 350 μονάδες.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης η χρηματοδότηση Credit Bureau για τον Ηρακλή

Κύκλοι της αγοράς αυτής θεωρούν πως είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός Credit Bureau που θα δίδει στους ενδιαφερόμενους και όσους έχουν συμφέρον από την αγορά που δημιουργείται αλλά και από τους τίτλους του Ηρακλή,  πληροφορίες σχετικές με το status των συναλλαγών, το status των δανείων,τις προμήθειες  κλπ
Πρόκειται για ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε μια αγορά η οποία τώρα δημιουργείται και δανείζεται αντίστοιχη τεχνογνωσία όπως αυτή που έχει υπάρξει στην Ιταλία όπου ακολουθήθηκαν ίδιες ή περίπου ίδιες πρακτικές.
Οπως αναφέρουν στο BankingΝews καλά ενημερωμένες πηγές πρόκειται για ένα Credit Registration Bureau που δεν θα κάνει την ίδια δουλειά με αυτήν του Τειρεσία αλλά θα  επιχειρεί μια σοβαρή εμβάθυνση στην αγορά αυτήν, ώστε ο κύκλος εμπιστοσύνης να αυξάνει συγχρόνως με το βάθος της αγοράς αυτής που είναι και το ζητούμενο.  
Άλλωστε το ύψος των συναλλαγών, μιας και οι τίτλοι των κόκκινων δανείων απευθύνονται σε επαγγελματίες της αγοράς είναι μεγάλο και  η διαφάνεια λειτουργίας της αγοράς καθίσταται απολύτως απαραίτητη.
Αξιολογείται ως σημαντική ευκαιρία να χρηματοδοτηθεί αυτό το επίτευγμα από το Ταμείο Ανάκαμψης τώρα που υπάρχουν οι πόροι ώστε να επιτευχθεί μια σε βάθος αναβάθμιση του όλου project που δεν είναι μόνον οι τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους αλλά και να δημιουργηθεί μια μεγάλη και σύγχρονη αγορά κόκκινων δανείων.
Είναι απολύτως προφανές πως και οι δράσεις που σχετίζονται με την Ελληνική Κεφαλαιαγορά και το Χρηματιστήριο με στόχο να υπάρξει προτροπή σε εταιρίες να αναζητήσουν χρηματοδότηση από την Ελληνική Κεφαλαιαγορά και όχι μόνον από τις τράπεζες, επίσης μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Άξιο λόγου είναι πως και η φιλοσοφία του σχεδίου Πισσαρίδη κατατείνει προς την ίδια κατεύθυνση.

Η επικαιρότητα

Αναζωπυρώσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού καθώς σε όλες τις ηπείρους αναφέρονται αυξημένα κρούσματα και θάνατοι σε καθημερινή βάση.
Στις ΗΠΑ, όπου για πρώτη φορά από τις αρχές Μαΐου αναφέρθηκαν και πάλι περισσότεροι από 2.000 νεκροί σε διάστημα 24 ωρών, οι τελευταίες προβλέψεις κάνουν λόγο για 300.000 νεκρούς έως την 1η Δεκεμβρίου, τη στιγμή που η Βραζιλία είναι μια «ανάσα» από τους 100.000 νεκρούς και το Μεξικό ξεπέρασε τα 50.000 θύματα.
Στην Ασία η Ινδία, η οποία εξελίσσεται σε μια τεράστια «εστία» της επιδημίας, ανακοίνωσε πως ξεπέρασε και επίσημα τα 2 εκατομμύρια κρούσματα ενώ έξαρση καταγράφεται και στην Ευρώπη, με τη Γερμανία μάλιστα να εξετάζει το σενάριο ενός νέου γενικού lockdown σε περίπτωση που αυξηθούν πολύ τα κρούσματα.
Και ενώ η Γερμανία μελετά το ενδεχόμενο, οι αρχές της Πολιτείας της Βικτόρια στην Αυστραλία ανακοίνωσαν νέο lockdown κλείνοντας επιχειρήσεις και καταστήματα και ζητώντας από τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους και να περιορίσουν στις αναγκαίες τις μετακινήσεις τους.
Στην Αφρική, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, αν και τα περισσότερα από τα μισά έχουν καταγραφεί στη Νότια Αφρική.
Όλα αυτά τα στοιχεία και τα δεδομένα, έρχονται να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πως ο δρόμος για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι μακρύς και δύσκολος.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 715.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 19 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 11,6 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, οι  επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι αν δεν ληφθούν άμεσα αυστηρότερα μέτρα και εάν οι πολίτες δεν επιδείξουν μεγαλύτερη προσοχή ως προς την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας, τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε ακόμα και 1.000 κρούσματα την ημέρα και να βιώσουμε συνθήκες Ιταλίας, όπου τα νοσοκομεία δεν μπορούσαν να νοσηλεύσουν όλους τους ασθενείς.
Οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι, επισημαίνοντας ότι ο ιός τείνει να ξεφύγει από κάθε είδους έλεγχο, ζητώντας από την κυβέρνηση να εξετάσει τη λήψη ακόμα πιο αυστηρών μέτρων προκειμένου να μην μπούμε εντός του Αυγούστου σε ένα δεύτερο κύμα.
Ήδη στον Πόρο επιβλήθηκε τοπικό lockdown και μια σειρά από περιοριστικά μέτρα ύστερα από τον εντοπισμό 13 κρουσμάτων, ενώ τα 153 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες Πέμπτη 7/8 επιτείνει την αγωνία των επιστημόνων για την εξέλιξη του ιού τις επόμενες ημέρες και έως τον 15Αύγουστο.
Υπό αυτά τα δεδομένα και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, δεν αποκλείεται κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου  Υγείας και την αρμόδια ομάδα των λοιμωξιολόγων να εξεταστεί η πιθανότητα λήψης νέων περιοριστικών μέτρων (π.χ. για λιτανείες, γάμους, πάρτι, beach bar, κα) που ενδεχομένως να τεθούν σε ισχύ από τα επόμενα 24ωρα σε μια ύστατη προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 5.123 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 210 θάνατοι..

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Παρασκευή 7/8 οι περισσότερες ασιατικές αγορές μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να απαγορεύσει τις συναλλαγές με τα κινεζικά TikTok και WeChat..
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε διάταγμα που θα απαγορεύσει, σε 45 ημέρες, κάθε συναλλαγή «προσώπων που τελούν υπό αμερικανική δικαιοδοσία» με την ByteDance, την κινεζική μητρική εταιρία του TikTok.
Ο Trump επικαλέστηκε «εθνική έκτακτη ανάγκη» όσον αφορά αυτή την εφαρμογή διαμοιρασμού βίντεο την οποία κατηγορεί, χωρίς αποδείξεις, ότι κατασκοπεύει τους Αμερικανούς χρήστες της για λογαριασμό του Πεκίνου, εν μέσω εμπορικών και πολιτικών εντάσεων με την Κίνα.
Ο πρόεδρος υπέγραψε αντίστοιχο διάταγμα για την πλατφόρμα WeChat, που ανήκει στον κινεζικό κολοσσό Tencent.
Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, η μετοχή της Tencent σημείωνε βουτιά 10% μετά την ανακοίνωση για την υπογραφή του διατάγματος.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,39%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,96%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,6% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,39%

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα Παρασκευή 7/8 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το πλήγμα που δέχθηκαν οι αγορές στην Ασία λόγω της περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
Εν τω μεταξύ, καλύτερα των εκτιμήσεων είναι τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ τον Ιούλιο, με τον δείκτη ανεργίας να υποχωρεί στο 10,2% από 11,1% τον Ιούνιο.
Ειδικότερα, δημιουργήθηκαν 1,763 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, εκτός γεωργικού τομέα ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 1,48 εκατ. θέσεις εργασίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +0,40%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,15% , ο MIB στο Μιλάνο στο -0,05%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,45% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -0,05%..  
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,40%, ο S&P στο -0,30% και ο Nasdaq στο -0,30% ενώ το ETF GREC καταγράφει απώλειες -1,69% (20,39 δολ.)

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες και με χαμηλές συναλλαγές

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές ενώ συνεχίστηκε η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1510 ευρώ, με πτώση -4,36% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5190 ευρώ, με πτώση -3,06%, με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 801 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,19 ευρώ, με πτώση -5,03% με όγκο 622 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 520 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3750 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 5 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,5350 ευρώ, με πτώση -2,73% και με κεφαλαιοποίηση 238 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1806 ευρώ, με πτώση -2,90% και όγκο 622 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 83 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,06 ευρώ, με πτώση -0,31% και κεφαλαιοποίηση 259 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Mε απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Sarantis, Viohalco, Coca Cola, Φουρλής....
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν μόνο Ελλάκτωρας, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.
H Coca Cola έκλεισε στα 23,49 ευρώ με πτώση -2,37% και κεφαλαιοποίηση στα 8,70 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,00 ευρώ, με άνοδο +0,78% και αποτίμηση 6,11 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,88 ευρώ, με πτώση -1,27% και αποτίμηση 900 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,2350 ευρώ, με πτώση -1,76% και κεφαλαιοποίηση 519 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,00 ευρώ, με πτώση -0,50% και αποτίμηση 2,68 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,24 ευρώ, με πτώση -1,4% και κεφαλαιοποίηση 927 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,35 ευρώ, με πτώση -1,11% και κεφαλαιοποίηση 1,64 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,40 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,09 ευρώ με πτώση -0,74% και κεφαλαιοποίηση 1,16 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,30 ευρώ, με πτώση -0,12% και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,56 ευρώ, με πτώση -0,91% και κεφαλαιοποίηση 699 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,91 ευρώ, με πτώση -2,01% και κεφαλαιοποίηση 203 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0529 ευρώ, με πτώση -1,31% και κεφαλαιοποίηση 50 εκατ. ευρώ

Βλτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές ομόλογο 1,01%, το 5ετές 0,21%  

Βελτίωση καταγράφονται και σήμερα 7 Αυγούστου 2020 στα ελληνικά ομόλογα ενώ ανάλογο κλίμα επικρατεί και στα Ιταλικά ομόλογα απόρροια κυρίως των συνεχιζόμενων επιλεκτικών αγορών από την ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι χθες 6 Αυγούστου το 5ετές ομόλογο κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,184%
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 10,6 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ.
Να σημειωθεί ότι θα υπάρξει έκδοση 3ετούς ή 5ετούς ομολόγου μετά τις 10 Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα με επιτόκιο 0,35% με 0,55% αντίστοιχα.
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread να παραμένει στις 7 μονάδες βάσης.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,00% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,93%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,01% με το αμερικανικό 10ετές 0,53% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 7 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,50 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,07% με απόδοση αγοράς 0,09% και απόδοση πώλησης 0,05%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,29 μονάδες βάσης και απόδοση 0,14%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,76 μονάδες βάσης και απόδοση 0,21% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 5 Αυγούστου 2020 στο 0,184%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,38 μονάδες βάσης και απόδοση 0,38% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,76 μονάδες βάσης και απόδοση 0,55%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 108,27 μονάδες βάσης και απόδοση 0,73%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 121,28 μονάδες βάσης και απόδοση 0,80% με απόδοση αγοράς 0,81% και απόδοση πώλησης 0,79%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 124,54 μονάδες βάσης και απόδοση 0,89% με απόδοση αγοράς 0,90% και απόδοση πώλησης 0,88%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 104,56 και μέση απόδοση 0,99% με απόδοση αγοράς 1,00% και απόδοση πώλησης 0,98%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 132,10 μονάδες βάσης και απόδοση 1,13%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 109,53 μονάδες βάσης και 1,16% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 138,96 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 150,13 μονάδες βάσης και απόδοση 1,46%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 154 μονάδες βάσης από 155 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 151 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,51% ή 151 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφεται και σήμερα 7 Αυγούστου στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων όπως και στις υπόλοιπες αγορές με τις αγορές από την ΕΚΤ να συνεχίζονται....
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 7 Ιουλίου 2020 στο 0,93%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 6/8/2020 στο -0,54% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,17% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,28% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,26% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,93% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,85%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης