Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Η αστάθεια της τουρκικής λίρας είναι προσωρινή, ο κορωνοϊός φταίει

Erdogan: Η αστάθεια της τουρκικής λίρας είναι προσωρινή, ο κορωνοϊός φταίει

O Tούρκος πρόεδρος Erdogan είπε πως το κύριο πρόβλημα της οικονομίας είναι το ξέσπασμα του κορωνοϊού
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε πως οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και οι τιμές του χρυσού θα ρυθμιστούν στα σωστά επίπεδά τους και πως η αστάθεια είναι προσωρινή, μετά την πτώση της λίρας σε ιστορικό χαμηλό για δύο ημέρες στη σειρά.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Erdogan είπε πως το κύριο πρόβλημα της οικονομίας είναι το ξέσπασμα του κορωνοϊού και πρόσθεσε πως οι οικονομίες των χωρών "έκαναν ζιγκ-ζαγκ" λόγω της πανδημίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως το ΑΕΠ της Τουρκίας και άλλοι δείκτες όπως οι πωλήσεις αυτοκινήτων και οικιακών επίπλων και τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος αυξήθηκαν αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2002.
"Η Τουρκία ανεβαίνει, αλλά υπάρχουν εκείνοι που δεν θέλουν να δουν αυτήν την άνοδο", είπε και πρόσθεσε πως κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να κοροϊδέψει τον κόσμο σε ό,τι αφορά την οικονομία.

Βυθίζεται η τουρκική λίρα – Πού μπορεί να φτάσει και ο κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Στο προσκήνιο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η τουρκική λίρα, λόγω της μεγάλης διολίσθησης έναντι του ευρώ αλλά του δολαρίου.
Νέα μεγάλη υποχώρηση και νέα ιστορικά χαμηλά καταγράφει από νωρίς σήμερα η τουρκική λίρα έναντι του ευρώ.
Αυτή την ώρα η ισοτιμία ευρώ/τουρκική λίρα είναι στο 8,66 κατρακυλώντας έντονα, ενώ μεγάλη υποχώρηση καταγράφει και έναντι του δολαρίου και βρίσκεται στα 7,35.
Και μπορεί παλαιότερα ο Erdogan λόγω δραματικής συρρίκνωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων να είχε πει «αν αυτοί έχουν δολάρια, εμείς έχουμε το λαό μας, τη δικαιοσύνη και το Θεό», τώρα όμως φαίνεται πως η κρίση έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και σύμφωνα με αναλυτές μπορεί να επηρεάσει και ευρωπαϊκές τράπεζες και κατ΄επέκταση την Ευρωπαϊκή Οικονομία.
Και αυτό γιατί Ευρωπαϊκές Τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια άνω των 150 δισ. δολαρίων στην Τουρκία.
Ήδη αρκετές επιχειρήσεις με περιουσιακά στοιχεία εκτός Τουρκίας, πιέζονται από τράπεζες της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση, να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν σε χώρες της Ευρώπης.
Μεταξύ αυτών και η Dogus η οποία φαίνεται πως πιέζεται να πουλήσει τον Αστέρα Βουλιαγμένης χαμηλότερα από την τιμή αγοράς, μεταξύ άλλων.
Αναλυτές αναφέρουν πως ένας ακόμη κίνδυνος για την Τουρκία μπορεί να προέλθει και από τις συμφωνίες μέσω swap που έκανε πρόσφατα με Κίνα και Κατάρ η Τουρκία, υπενθυμίζοντας το παράδειγμα της Ελλάδος με τα δικά της swap.
Σύμφωνα με το Λουκά Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ), αν η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ δεν υποχωρήσει γρήγορα κάτω από τα 8, τότε ο διαγραμματικός στόχος πάει στην περιοχή του 9 αλλά ο μεγάλος στόχος είναι ακόμη υψηλότερα.
Image
Η τουρκική λίρα υποχώρησε πάνω από τα 8,2 ευρώ πρόσφατα καταγράφοντας νέα ιστορικά χαμηλά και σπάζοντας μία σημαντική αντίσταση και βάζει σε περιπέτειες την τουρκική οικονομία.
Σύμφωνα με τη διαγραμματική εικόνα η λίρα θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμα και μέχρι το 12 δηλαδή 12 ευρώ να αντιστοιχούν σε μία λίρα!
Η Τουρκία επιβίωσε στο παρελθόν από άλλες νομισματικές κρίσεις, αλλά τώρα η ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημία, αλλά και τα γεωπολιτικά παιχνίδια απειλούν περισσότερο από κάθε άλλη φόρα το τουρκικό νόμισμα με κατάρρευση.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης