Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Σε ακραία νομισματική κρίση η Τουρκία, θα χρειαστεί τη βοήθεια του ΔΝΤ

Rabobank: Σε ακραία νομισματική κρίση η Τουρκία, θα χρειαστεί τη βοήθεια του ΔΝΤ
Η Τουρκία βρίσκεται στο χείλος μιας μεγάλης νομισματικής κρίσης, επισημαίνει η Rabobank
Σε ακραία νομισματική κρίση βρίσκεται η Τουρκία και δεν αποκλείεται να χρειαστεί άμεσα τη βοήθεια των τεχνοκρατών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υποστηρίζει με ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Πιο συγκεκριμένα, εάν θέλει κανείς να κοιτάξει μόνο τις αγορές, ας ρίξει μια ματιά στην Τουρκία.
Η χώρα έχει αναδειχθεί ως μια μεγάλη παγκόσμια οικονομία γεωστρατηγικής σημασίας που δεν διστάζει να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο σε επίπεδο εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.
Ωστόσο, βρίσκεται στο χείλος μιας μεγάλης νομισματικής κρίσης, δεδομένου ότι έχει εξαντλήσει τα αποθέματά της σε δολάριο ΗΠΑ μέσω μιας στρατηγικής «go-for-break».
Το πρωί της 7ης Αυγούστου ένα δολάριο ισοδυναμούσε με 7,27 λίρες, αφού οι κρατικές τράπεζες απέφυγαν να παρέμβουν για λογαριασμό της κεντρικές τράπεζες, όπως κάνουν για μήνες.
Προς το παρόν, είναι δύσκολο να διαπιστωθεί πού θα σταματήσει η πτώση του νομίσματος.
Σύμφωνα με τη Rabobank, απαιτούνται σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και πολύ υψηλότερα επιτόκια (προς το παρόν είναι στο 8,25%), καθώς με τον πληθωρισμό στο 11,1% σε ετήσια βάση τα πράγματα είναι δυσοίωνα.
Πιθανόν να χρειαστεί η βοήθεια του ΔΝΤ.
Ωστόσο, το ΔΝΤ εξακολουθεί να έχει «αφεντικό» τις ΗΠΑ, καθώς είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός του
Ισχυρό μέλος του είναι και η ΕΕ.
Επομένως, η συμβολή του Ταμείου δεν είναι σίγουρη, είτε πρόκειται να παρέχει κεφάλαια σε δολάρια ΗΠΑ χωρίς αλλαγές σε μια δαπανηρή εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία συγκρούεται με τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κύπρο για τα κοιτάσματα πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με τις ΗΠΑ για τη Συρία και την πυραυλική άμυνα.
Οι μεγάλες δυνάμεις πρέπει να ισχυρές σε όλα τα επίπεδα, όπως διαπίστωσε η Σοβιετική Ένωση, όπως μπορεί να ανακαλύψει και η Κίνα μέσω του νομίσματός της, αλλά και η ΕΕ λόγω της έλλειψης στρατιωτικής.
Στο μεταξύ, από τα τέλη του 2017 οι ΗΠΑ και η Κίνα όδευαν ολοταχώς προς έναν Ψυχρό Πόλεμο.
Οι σχέσεις των δύο χωρών σταδιακά διακόπτονται σε όλα τα επίπεδα:
Από τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, έπειτα στην τεχνολογία και, τέλος, στις κεφαλαιακές κινήσεις.
Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ από τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, ενώ η Κίνα έχει απαγορεύσει πολλές δυτικές εφαρμογές.
Οι ΗΠΑ προωθούν επίσης μια πολιτική «Clean Network» για να διασφαλιστεί ότι κανένας κινεζικός επικοινωνιακός όμιλος δεν θα συνδέεται με δίκτυα τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ.
«Καθαρίστε τις εφαρμογέςγια να αποτρέψετε την προεγκατάσταση των μη αξιόπιστων κατασκευαστών smartphone από την Κίνα».
Αυτό είναι το μότο των «Clean Stores», ενώ υπάρχει και το Clean Cloud» για την προστασία των πιο ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών των πολιτών των ΗΠΑ και της πολύτιμης πνευματικής ιδιοκτησίας των αμερικανικών επιχειρήσεων.
Εν ολίγοις, τόσο από τη μεριά της Κίνας όσο και εκ μέρους των ΗΠΑ έχει οικοδομηθεί ένα μεγάλο τείχος προστασίας και απομόνωσης.
Μοιραία, αυτή η ακραία διχοστασία θα οδηγήσει σε χωρισμό της ανθρωπότητας, αυξάνοντας τις εντάσεις.
Αυτά συμβαίνουν στον κόσμο της τεχνολογίας, σε ό,τι αφορά τη σινοαμερικανική διαμάχη.
Σε σχέση με το εμπόριο, η επόμενη εβδομάδα είναι η κρίσιμη για τις συμφωνίες που βρίσκονται στην πρώτη τους φάση.
Ο πρόεδρος Trump υπέγραψε άλλο ένα εκτελεστικό διάταγμα για τον επαναπατρισμό της αμερικανικής φαρμακευτικής παραγωγής (κυρίως από την Ινδία και την Κίνα), που προφανώς είχε καθυστερήσει λόγω νομοπροπαρασκευαστικών ελέγχων.
Από την άλλη, τα εμπορικά δεδομένα της Κίνας έδειξαν ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν στο 7,2% ετησίως, ωστόσο οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά -1,4%.
Αυτά τα νούμερα δηλώνουν εμπορικό πλεόνασμα 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Εν ολίγοις, η Κίνα έδωσε ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς αγόρασε λιγότερα από όλους και πούλησε πολύ περισσότερα.
Υπενθυμίζεται πως σε εκκρεμότητα είναι το θέμα του Χονγκ Κονγκ, για το οποίο η αμερικανική νομοθεσία έχει δώσει προθεσμία έως το τέλος του 2022 για να πρόσβαση σε δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης