Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η τραγική εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου υποδηλώνει αβεβαιότητα για την ανάκαμψη του 2021 και ανησυχία για τις τράπεζες

Η τραγική εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου υποδηλώνει αβεβαιότητα για την ανάκαμψη του 2021 και ανησυχία για τις τράπεζες
Αφού είναι όλα τόσο ιδανικά, τόσο ειδυλλιακά και αφού το 2021 θα έχουμε ισχυρή ανάπτυξη όπως προβλέπουν κυβέρνηση και ΤτΕ γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να ανακάμψει και γιατί δεν σπεύδει να προεξοφλήσει την ανάκαμψη;
Η Ελληνική κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις προσδοκίες της για ανάκαμψη στην οικονομία το 2021 και ποντάρει προφανώς και στην οικονομική βοήθεια που θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης, στα 16,6 δισεκ. επιδοτήσεις και 13 δισεκ. δάνεια.
Ως προς τον προϋπολογισμό 2021 με 2027 η Ελλάδα θα λάβει 40 δισεκ. ευρώ δηλαδή 15 δισεκ. ευρώ περισσότερα από την περίοδο 2014 με 2020 όπου είχε πάρει 25 δισεκ. ευρώ 20 δισεκ. από ευρωπαϊκούς πόρους και 5 δισεκ. από εθνικούς πόρους.  
Άρα αυτά που θα πάρει η Ελλάδα δεν είναι 70 δισεκ. που αναφέρει η κυβέρνηση αλλά 16,6 δισεκ. επιδοτήσεις και 13 δισεκ. τα επιπλέον κεφάλαια της περιόδου 2021 με 2027, πέραν δηλαδή αυτών που θα ελάμβανε και χωρίς τον κορωνοιό και την ύφεση.
Τα 13 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης είναι δάνεια που πρέπει να επιστραφούν.
Άρα τα νέα κεφάλαια που θα πάρει η Ελλάδα τα οποία θα είναι καθαρά και δεν θα χρειαστεί να επιστραφούν στην περίοδο 2021 με 2027 είναι 31 δισεκ. ευρώ δηλαδή 4,4 δισεκ. ετησίως.
Γιατί δεν συμμερίζεται το ελληνικό χρηματιστήριο την αισιοδοξία κυβέρνησης και ΤτΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης και τις προοπτικές του 2021;
Η Κυβέρνηση έχει αναφέρει εμφατικά ότι το 2021 θα καταγραφεί μια σημαντική ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία μεταξύ 5% με 6%.
Η ΤτΕ και ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας που έχει κάνει πολλές εύστοχες προβλέψεις (για προληπτική πιστωτική γραμμή στο παρελθόν και εσχάτως, για την έξοδο στις αγορές ομολόγων, για την λήξη των μνημονίων, για τις τράπεζες, για το ΑΕΠ;) έχει την μαντική ικανότητα να κάνει προβλέψεις έως το 2027.
Παρ΄ όλα αυτά δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη πόσο θα είναι η ζημία στις τράπεζες από τα νέα NPEs στα επόμενα 3 τρίμηνα αλλά μπορεί επιτυχώς να κάνει πρόβλεψη για το 2027.
Την ίδια στιγμή λόγω της χειραγώγησης της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ το ελληνικό 10ετές έχει υποχωρήσει στο 1,02% καθώς η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος Πανδημίας.
Η ΕΚΤ προσεγγίζει τα 9 δισεκ. ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν έχουν υποβαθμίσει την οικονομία, υπάρχει ένα moratorium αναμονής, ενώ και οι τράπεζες έχουν δώσει moratorium στους δανειολήπτες και οι εποπτικές αρχές στις τράπεζες.
Επικρατεί χαλάρωση, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στο εγγύς μέλλον.
Αφού είναι όλα τόσο ιδανικά, τόσο ειδυλλιακά και αφού το 2021 θα έχουμε ισχυρή ανάπτυξη όπως προβλέπουν κυβέρνηση και ΤτΕ γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να ανακάμψει και γιατί δεν σπεύδει να προεξοφλήσει την ανάκαμψη;

Υπάρχει απάντηση;

Γιατί κανείς σώφρων επενδυτής δεν πιστεύει ότι η ανάκαμψη θα είναι της κλίμακας που έχει εκτιμηθεί.
Κανείς επενδυτής δεν πιστεύει ότι η αδύναμη ελληνική οικονομία δεν θα καταφέρει να ανακτήσει το χαμένος έδαφος και θα απαιτηθούν 2 ή 3 χρόνια έως ότου φθάσει στα επίπεδα του 2019.
Κανείς επενδυτής – τουλάχιστον ξένος – δεν θεωρεί το ελληνικό χρηματιστήριο επενδύσιμο ή τις τράπεζες επενδύσιμες.  
Το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεάζεται από την οικονομία, την Τουρκία και άλλους παράγοντες.
Όμως η οικονομία θα ανακάμψει το 2021 όπως υποστηρίζουν κυβέρνηση και ΤτΕ και μάλιστα πολύ και με την Τουρκία υπάρχει moratorium έστω και για ένα μήνα.
Η Τουρκία είναι προσχηματικός λόγος, πόλεμος με την Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει οπότε η ένταση έχει άλλες σκοπιμότητες.
Η βαθειά ανησυχία είναι ότι ο κορωνοιός θα συνεχίσει να αποτελεί πρόβλημα και θα πλήξει την οικονομία της Ελλάδος και το 2021, τουλάχιστον για το α΄ 6μηνο.
Η ανησυχία είναι ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδος δεν βγαίνει, έχει χαθεί σχεδόν ο έλεγχος και αυτό το γνωρίζουν καλά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Η ανησυχία είναι ότι ο τουρισμός ειδικά της αλλοδαπής που κατέρρευσε το 2020, δεν θα ανακάμψει ουσιωδώς το 2021 επιδρώντας αρνητικά στο ΑΕΠ.
Η ανησυχία είναι ότι το χρέος επιδεινώνεται και προσεγγίζει το 194% με προοπτική το 200%.
Η ανησυχία είναι ότι η κυβέρνηση τρώει από τα έτοιμα και θα πρέπει να ξαναβγεί στις αγορές από Σεπτέμβριο καθώς τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έρθουν στα μέσα του 2021.
Η ανησυχία είναι ότι τα moratorium στις τράπεζες μεταθέτουν δεν επιλύουν το πρόβλημα.
Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί όταν τα moratorium λήξουν στα δάνεια, ποια από αυτά θα μετατραπούν σε προβληματικά.
Η ανησυχία είναι ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια και αυτό το έχει πλήρως αντιληφθεί η χρηματιστηριακή αγορά.
Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το κατά πόσο μετά τον τερματισμό των αυτόματων σταθεροποιητών π.χ. η μετάθεση ΕΦΚΑ και εφορίας λήγει τέλη Αυγούστου και οι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν.
Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τα φορολογικά έσοδα το 2021 καθώς το 2021 πολλοί κλάδοι της οικονομίας καταγράφουν τεράστια πτώση.
To ελληνικό χρηματιστήριο για τους λόγους αυτούς έχει κωλύσει στις 630 μονάδες ενώ το 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 1,02% το χάσμα μεταξύ των δύο αγορών αυξάνεται υπερβολικά με την διαφορά ότι η στρέβλωση… αφορά τα χειραγωγούμενα ομόλογα.

Ποιος θα επενδύσει τα κεφάλαια στις τράπεζες;

Η έκθεση Πισσαρίδη ανέδειξε αυτό που διαχρονικά υποστηρίζει το bankingnews ότι και το 2015 μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου οι ελληνικές τράπεζες ήταν κεφαλαιακά ανεπαρκείς.
Το 2015 υλοποιήθηκαν αυξήσεις κεφαλαίου με γνώμονα τι μπορούν να σηκώσουν οι τράπεζες από τις αγορές και όχι πόσα κεφάλαια πραγματικά χρειάζονταν.
Φθάνοντας στο 2020 έχει καταστεί ξεκάθαρο ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να εξυγιανθούν και να διαθέτουν NPEs ratio στο 5% χωρίς να απαιτηθούν νέα κεφάλαια.
Η έκθεση Πισσαρίδη μάλιστα ανέφερε την λύση της bad bank ή τις εμπροσθοβαρείς επιθετικές τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων ώστε στο τέλος του 2021 τα προβληματικά ανοίγματα να βρίσκονται κάτω του 5%.
Στην περίπτωση αυτή μέσα στο 2021 θα χρειαστούν κεφάλαια.
Η μόνη πηγή κεφαλαίων με βάση τις σημερινές παραδοχές είναι το ελληνικό κράτος.
Μόνο το ελληνικό δημόσιο μπορεί να επενδύσει κεφάλαια, προφανώς οι τράπεζες στην Ελλάδα θα κρατικοποιηθούν αλλά θα έχουν κεφάλαια να εξυγιανθούν.
Η λύση της bad bank… ουσιαστικά δεν είναι λύση.
Έχουμε αναφέρει ότι οι τράπεζες για να μεταφέρουν 55 δισεκ. NPEs δεν είναι δυνατό να μην μεταφερθούν στην bad bank σε αγοραίες τιμές.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες κατά την διαδικασία της μεταφοράς προβληματικών δανείων θα εγγράψουν μεγάλες ζημίες πλήττοντας κεφάλαια, αποτελέσματα και ενεργοποιώντας το DTC.
H λύση της bad bank απαιτεί χρόνο τουλάχιστον μια 2ετία αναφέρει η έκθεση Πισσαρίδη.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η έκθεση Πισσαρίδη κατέληξε στα εξής συμπέρασμα
1)Οι ελληνικές τράπεζες είναι μη επενδύσιμες όσο τα NPEs ναρκοθετούν κεφάλαια και ισολογισμούς.
2)Οι ελληνικές τράπεζες κάτω από οποιαδήποτε σενάριο χρειάζονται κεφάλαια
3)Η λύση της bad bank θεωρητικά λύνει το πρόβλημα, δεν απαντάει στο ερώτημα ποιος θα επενδύσει τα απαραίτητα κεφάλαια που απαιτούνται και βεβαίως για να υλοποιηθεί θα απαιτηθούν 2 χρόνια.
Οπότε η bad bank έχει χάσει και το πλεονέκτημα της εμπροσθοβαρούς λύσης.

To συμπέρασμα του bankingnews

Μην περιμένετε πολλά χρηματιστηριακά από τις ελληνικές τράπεζες για τους επόμενους μήνες.
Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε ομηρεία NPEs και ανεπάρκειας κεφαλαίων.
Η σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια θα φθάσει στο 75% με 80% και το χειρότερο με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ και του IFRS 9 οι τράπεζες θα χρειαστούν 8 με 10 δισεκ. νέα κεφάλαια.
Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης