Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μοντέλο Πόρου εξετάζει η κυβέρνηση για την έκρηξη του κορωνοϊού – Καθοριστική η τηλεδιάσκεψη στις 10/8 – Τι θα γίνει με τη ΔΕΘ

Μοντέλο Πόρου εξετάζει η κυβέρνηση για την  έκρηξη του κορωνοϊού – Καθοριστική η τηλεδιάσκεψη στις 10/8 – Τι θα γίνει με τη ΔΕΘ
Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε ημερήσια βάση πιθανώς να οδηγήσει τις ελληνικές αρχές σε πιο δραστικά μέτρα
Καθοριστική θεωρείται η τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Δευτέρα 10/8/2020 για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και επί τάπητος βρίσκεται η λήψη επιπλέον μέτρων για να ανακοπεί η διασπορά του ιού με τα τοπικά lockdowns να βρίσκονται στο τραπέζι.
Στις 11:00 το πρωί της Δευτέρας 10/8, ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου στην τακτική τηλεδιάσκεψη για την επιδημία του κορονοϊού, ενώ στη συνέχεια,  θα μεταβεί στην Εύβοια όπου θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές.
Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε ημερήσια βάση πιθανώς να οδηγήσει τις ελληνικές αρχές σε πιο δραστικά μέτρα και τις τελευταίες ημέρες συζητείται έντονα η επέκταση του  «μοντέλου Πόρου» και σε άλλες περιοχές της χώρας, με αυξημένα κρούσματα του Covid -19.
Ήδη, η ανακοίνωση νέων μέτρων από πλευράς του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά επιβεβαιώνει τον προβληματισμό της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που συνεδρίασε την  Παρασκευή 7/8, για να καταλήξει στους εξής περιορισμούς:

- οι επισκέπτες από την Μάλτα, από την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 και ώρα 00:01, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

-  αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις, μετά και από σχετική σύσταση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας

- Επεκτείνεται ως τις 31 Αυγούστου το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κ.λπ., με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

Το μοντέλο Πόρου

Καθοριστικό θεωρείται το χρονικό διάστημα του Δεκαπενταύγουστου για τη λήψη νέων μέτρων αναχαίτισης του ιού.
Μεταξύ άλλων εξετάζεται να υπάρχει ωράριο στα bar και στα κέντρα διασκέδασης.
Αρχικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το μέτρο θα αφορά τοπικές κοινωνίες ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων, όπως γράφει η Realnews.
Θεωρείται πιθανό τα bar να κλείνουν στις 23:00 σε μία προσπάθεια περιορισμού της διασποράς.
Ήδη ο Πόρος έχει τεθεί σε τοπικό lockdown που περιλαμβάνει:
Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23:00 έως τις 7:00 της επομένης.
Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες και λαϊκές αγορές.
Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
Μέγιστος αριθμός έως 4 άτομα σε τραπεζοκαθίσματα σε χώρους εστίασης. Εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού επιτρέπονται έξι άτομα.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλο το νησί, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Τα μέτρα αποτελούν και τον οδηγό για όπου χρειαστεί να επιβληθεί καραντίνα σε τοπικό επίπεδο, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Η περίοδος των κρίσιμων αποφάσεων για το εάν χρειαστούν πιο δραστικά μέτρα είναι το διάστημα 20 με 22 Αυγούστου.
Οι ειδικοί θα έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα στις 7 με 9 ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση.
Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα είναι πιθανό η κυβέρνηση να λάβει και άλλα μέτρα ανάλογα με τα κρούσματα.
Εξάλλου η σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης της Δευτέρας (10/8) , που είναι προγραμματισμένη στις 11:00,  ίσως φέρει και άλλα μέτρα, όπως ο περιορισμός του αριθμού των καλεσμένων (100 σήμερα) σε γάμους και βαπτίσεις.

Χαρδαλιάς: Αναμένουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων

«Έχουμε στη διάθεσή μας πλήθος μέτρων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πριν αποφασιστεί η επιβολή lockdown» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
O ίδιος δεν απέκλεισε να αυστηροποιηθούν περαιτέρω μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, όπως το όριο των 100 καλεσμένων σε κοινωνικές τελετές και συναθροίσεις.
«Περιμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ώστε να αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα» επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, καθώς βαρόμετρο των όποιων κυβερνητικών αποφάσεων θα αποτελέσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα του Σαββατοκύριακου, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση συζήτησης για την πιθανή επιβολή νέων περιορισμών την ερχόμενη Δευτέρα (10/8), στην καθιερωμένη πια τηλεδιάσκεψη, παρουσία Μητσοτάκη.
Ο κ. Χαρδαλιάς θεωρεί ότι μετά το lockdown των περασμένων μηνών, ο μικρός αριθμός κρουσμάτων, η χαλαρή διάθεση που χαρακτηρίζει το καλοκαίρι και η επιθυμία να «αφήσουμε την πανδημία πίσω μας» επέφεραν χαλάρωση στον πληθυσμό και μη τήρηση των μέτρων προστασίας.
Θεωρεί ότι η πολιτεία έλαβε έγκαιρα μέτρα κατά των καταστάσεων συνωστισμού -όπως τα πανηγύρια που απαγορεύτηκαν- ενώ όσον αφορά τους γάμους και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις όπου ισχύει το όριο των 100 καλεσμένων, δεν αποκλείει να παρθούν και νέα μέτρα, καθώς, όπως τόνισε, «περιμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ώστε να αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα».
 
Τι θα γίνει με τη ΔΕΘ

Στην κυβέρνηση εξετάζεται ακόμα και η ματαίωση της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Το ενδεχόμενο αυτό μάλιστα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα, τον περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο της συμπρωτεύουσας, Κωνσταντίνο Ζέρβα.
Με τη Θεσσαλονίκη να είναι η δεύτερη πόλη μετά την Αθήνα στη λίστα με τα περισσότερα κρούσματα, η ματαίωση της ΔΕΘ μοιάζει πολύ πιθανή, όπως πιθανό είναι και το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω μέτρων, μεταξύ των οποίων ίσως θα υπάρξει αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της πόλης.
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που αφορούν στη Θεσσαλονίκη, τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν παρουσιάσει μεγάλη αύξηση στο δεύτερο μισό του Ιουλίου και τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, αφού από τις 16 έως τις 31 Ιουλίου, καταγράφηκαν 85 κρούσματα.

Παγώνη (ΕΙΝΑΠ): Αν ξεκινήσουν νοσηλείες και διασωληνώσεις, τότε η κατάσταση θα έχει ξεφύγει

Τον προβληματισμό της εκφράζει η πρόεδρος των  νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη για τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού, λέγοντας πως καθοριστικός παράγοντας θα είναι οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις.  
«Ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει φθάσει στο 1. Είναι στο 1 και πάει προς τα πάνω» προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ η κ. Παγώνη.
«Ό,τι γίνεται σήμερα θα τα δούμε περίπου σε 10 με 15 μέρες.
Αν ξεκινήσουν νοσηλείες, διασωληνώσεις, τότε τα πράγματα έχουν ξεφύγει τελείως.
Είχαμε φτάσει στο 0,20 – 0,25 ήμασταν πολύ καλά το Μάιο. Ας ευχηθούμε ότι δε θα υπάρξει άλλη αύξηση.
Πρέπει να περιοριστεί το όριο των συγκεντρώσεων σε κάτω από 50 άτομα για να ξεπεράσουμε το σκόπελο» σημείωσε η κ. Παγώνη.
«Ανησυχούμε παρά πολύ, αλλά είμαστε ψύχραιμοι γιατί ο πανικός δεν φέρνει καλά αποτελέσματα» επισήμανε.
Όπως εξήγησε, είναι δύσκολες οι ημέρες που διανύουμε, και θα είναι δύσκολες μέχρι τις 20 Αυγούστου γιατί όλοι θα βγουν, όλοι θα πάνε στα νησιά.
«Χρειάζεται απόσταση πάνω από δύο μέτρα και μετά μάσκα και πλύσιμο χεριών» πρόσθεσε.
«Σε εσωτερικούς χώρους χρειάζεται μάσκα όλοι και μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός» δήλωσε.
«Όσο περισσότερος πληθυσμός υπάρχει, τόσο περισσότερα τα κρούσματα εξήγησε για την αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».
Αναφερόμενη στον Πόρο τόνισε ότι γίνεται εύκολα ιχνηλάτηση, γιατί είναι περιορισμένος ο χώρος.
«Χρειάζεται μάσκα μέσα και έξω όλοι, δεν ξέρουμε ποσά είναι τα κρούσματα δεν ξέρουμε ποιος είναι ο διπλανός μας.
Ειδικά στον Πόρο οπουδήποτε και στο καφέ μάσκα, μέχρι να γίνει ιχνηλάτηση  να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα» ανέφερε.
«Το εμβόλιο το ξεχνάμε για φέτος. Τα εμβόλια έχουν συγκεκριμένες φάσεις και πρέπει να είναι ασφαλή.
Από το 2021 το εμβόλιο» επισήμανε η κ. Παγώνη.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης