Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι περιλαμβάνουν τα προσχέδια των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια - Τι αναφέρει η επιστολή του SSM στις ελληνικές τράπεζες

Τι περιλαμβάνουν τα προσχέδια των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια - Τι αναφέρει η επιστολή του SSM στις ελληνικές τράπεζες
Επιστολή του SSM προς τις ελληνικές τράπεζες
Περιλήψεις των πλάνων τους για τα κόκκινα δάνεια και όχι ολόκληρη τη στρατηγική τους θα ξεδιπλώσουν οι ελληνικές τράπεζες το Σεπτέμβριο 2020 στον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών - SSM μιας και πρόκειται για τις μόνες ευρωπαϊκές τράπεζες που θα δώσουν τα σχέδιά τους δύο φορές μία το Σεπτέμβριο του 2020 και μία το Μάρτιο του 2021 μαζί και με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Με χαλαρή ατζέντα σύμφωνα με mail που έλαβαν οι Eλληνικές τράπεζες την περασμένη εβδομάδα θα καταρτισθούν οι αναφορές αλλά και τα τριετή σχέδια των ελληνικών τραπεζών το Σεπτέμβριο στον SSM.
Οπως εξηγεί στην επιστολή- mail προς τις ελληνικές τράπεζες, με δεδομένο πως όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες - μαζί και οι ελληνικές - θα δώσουν πλήρη στοιχεία για τα NPEs το Μάρτιο του 2021, το Σεπτέμβριο, η υποβολή στοιχείων θα περιοριστεί σε κάποιους πίνακες.

Οι πίνακες αυτοί  θα αναφέρονται:
- Στη διάρκεια ζωής των NPEs
- Στις επικείμενες επιδράσεις του Covid σε ρυθμισμένα δάνεια και μη δάνεια
- Στα  νέα κόκκινα δάνεια
- Στις προγραμματισμένες  πωλήσεις NPEs.

Οπως εξηγούν στο ΒΝ έγκυρες τραπεζικές πηγές δεν θα απαιτηθεί η ανάλυση της πλήρους  στρατηγικής και και το ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο των ελληνικών τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων θα αναπτυχθεί το Μάρτιο του 2021 μαζί με τις άλλες τράπεζες.
Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο ποσοστό των NPEs στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών απαιτεί μεγαλύτερη εγρήγορση και έτσι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να υποβάλουν αναφορές το Μάρτιο του 2021 χωρίς προηγούμενο στάδιο.

Εξαντλήθηκε ο μισός Ηρακλής

Εν τω μεταξύ μετά τα αιτήματα της Alpha Bank αλλά και της Τράπεζας Πειραιώς την περασμένη εβδομάδα για ένταξη στον Ηρακλή, έχουν κλειδώσει κάτι περισσότερο από τις μισές εγγυήσεις του APS και συγκεκριμένα 6,5 δισ. εγγυήσεις.
Με βάση τα senior bonds οι εγγυήσεις αφορούν την Alpha Bank κατά 3 δισ. ευρώ, την Τράπεζα Πειραιώς κατά 1 δισ. ευρώ και τη Eurobank που προηγήθηκε των άλλων δύο κατά 2,5 δισ. ευρώ.
Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν πως τόσο η Alpha Bank όσο και η Πειραιώς επέσπευσαν τις διαδικασίες καθώς οι εγγυήσεις διαμορφώνονται με βάση τα τριετή CDS όπου ο μέσος όρος διμήνου κινήθηκε περί  τις 100 μονάδες βάσης κάτι που κατέστησε πολύ καλή τη συναλλαγή και για την Πειραιώς και για την Alpha Bank.
Σε κάθε περίπτωση τα κόκκινα δάνεια συνεχίζουν να αποτελούν το βασικό προβληματισμό θεσμών και τραπεζών μολονότι τα αποτελέσματα όσων τραπεζών δημοσιοποιήθηκαν μέχρι στιγμής πήραν θετικές κριτικές από τους αναλυτές ακόμη και εάν στάθηκαν στο θέμα των κόκκινων δανείων.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.g

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης