Βραζιλία: Τριήμερο πένθος για τα 100.000 θύματα του κορωνοΐού κήρυξε το Κογκρέσο

Βραζιλία: Τριήμερο πένθος για τα 100.000 θύματα του κορωνοΐού κήρυξε το Κογκρέσο
Η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας στον πλανήτη, μετά τις ΗΠΑ
Βαρύ το πλήγμα της πανδημίας στη Βραζιλία καθώς ξεπέρασαν τις 100.000 οι νεκροί λόγω του κορωνοΐού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Με 100.477 νεκρούς και 905 νέα θύματα το τελευταίο 24 ωρο και 3.012.412 κρούσματα η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας στον πλανήτη, μετά τις ΗΠΑ.
Η Βραζιλία, είναι αντιμέτωπη με την πιο πολύνεκρη πανδημία από την εποχή της  ισπανικής γρίπης πριν από έναν αιώνα με τον πρόεδρο της χώρας Jair Bolsonaro να εξακολουθεί να υποβαθμίζει την πανδημία και να αντιτίθεται στα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν οι κυβερνήτες των πολιτειών.
«Θα έπρεπε να αισθανόμαστε απελπισία, διότι ζούμε μια τραγωδία που μοιάζει με παγκόσμιο πόλεμο», αλλά η Βραζιλία μοιάζει σαν να «έχει υποβληθεί σε συλλογική αναισθησία», έκρινε ο Δρ. Ζουζέ Ντάβι Ούρμπαες, στέλεχος της Βραζιλιάνικης Εταιρείας Λοιμωξιολογίας.
Ο Ούρμπαες και άλλοι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου διότι, όπως εξηγούν, οι βραζιλιάνικες αρχές ακόμη δεν έχουν συνεκτικό και συντονισμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με πολλούς αξιωματούχους να δίνουν αντ’ αυτού την έμφαση στην επανεκκίνηση της οικονομίας, που το πιθανότερο είναι ότι θα συμβάλλει στην εξάπλωση του ιού.
Το Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο της Βραζιλίας, θεσμοί που έχουν επικρίνει με σφοδρότητα τον τρόπο που ο πρόεδρος Bolsonaro χειρίστηκε την πανδημία, κήρυξαν αντίστοιχα τρεις και τέσσερις ημέρες εθνικού πένθους για τους 100.000 νεκρούς.
Ο πρόεδρος της χώρας δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο δημοσίως μέχρι στιγμής.
Δύο υπουργοί Υγείας, και οι δύο γιατροί, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους μέσα στους τελευταίους μήνες εξαιτίας των διαφωνιών τους με τον αρχηγό του κράτους. Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας είναι στρατηγός εν ενεργεία, ο οποίος προτίμησε να αφήσει κατά μέρος τη σύσταση να τηρείται η λεγόμενη κοινωνική απόσταση, αφού ο πρόεδρος εναντιώνεται στο μέτρο.
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος που διατείνεται ότι ανέρρωσε από τον κορωνοϊό χάρη στην υδροξυχλωροκίνη, ένα ανθελονοσιακό σκεύασμα που όμως ειδικοί λένε ότι δεν έχει αποδειχθεί πως έχει επίπτωση σε ασθενείς με την COVID-19.
«Δεν ξέρουμε πού θα σταματήσουμε, στις 150.000 ή σε 200.000 θανάτους. Μόνο ο χρόνος θα δείξει τον πλήρη αντίκτυπο του COVID-19 εδώ», προειδοποιεί ο Αλεσάντρε Νάιμε, επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στη σχολή ιατρικής του πανεπιστημίου της πολιτείας Σαν Πάουλου.
Για τον Ούρμπαες, η Βραζιλία μοιάζει σήμερα εξίσου παραιτημένη, σαν έχει αποδεχθεί ήδη τους θανάτους που θα έρθουν εξαιτίας του COVID-19. «Το μήνυμα της κυβέρνησης σήμερα είναι: ‘μολυνθείτε από τον κορωνοϊό και, αν είστε σοβαρά, υπάρχει η εντατική’. Αυτό συνοψίζει την πολιτική της χώρας μας σήμερα», τόνισε.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS