Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι ξένοι πουλάνε ελληνικές μετοχές 8 συνεχόμενους μήνες – Πως έχουν συμπεριφερθεί από την εκλογή της ΝΔ στην Κυβέρνηση

Οι ξένοι πουλάνε ελληνικές μετοχές 8 συνεχόμενους μήνες – Πως έχουν συμπεριφερθεί από την εκλογή της ΝΔ στην Κυβέρνηση
Παρά την αλλαγή της Κυβέρνησης οι εκροές των ξένων διατηρήθηκαν – Από τη μέρα των ευρωεκλογών είναι 11 μήνες πωλητές και 3 αγοραστές
Με τους ξένους επενδυτές να εμφανίζονται για όγδοο συνεχόμενο μήνα πωλητές και να καταγράφουν αθροιστικά καθαρές εκροές 488 εκατ. ευρώ περίπου, συνεχίζεται η προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά των 610 μονάδων.
Η συσσώρευση στο ΧΑ συντηρείται μέσα στο εύρος των 610-660 μονάδων, αλλά τεχνικά το σκηνικό είναι υπέρ του αρνητικού σεναρίου, όσο δεν πραγματοποιείται ανοδική διαφυγή, σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές.
Το ερώτημα είναι γιατί οι ξένοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το ελληνικό χρηματιστήριο;
Η ανάγνωση των μηνιαίων εισροών-εκροών τους δείχνει πως οι διαθέσεις τους είχαν γίνει πιο επιφυλακτικές για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αρκετό καιρό πριν ξεσπάσει η πανδημία.
Και ενώ τα αρνητικά επιτόκια και η υπερβάλλουσα ρευστότητα οδηγούσε τις ξένες αγορές σε ιστορικά υψηλά, οι ξένοι απείχαν από το ΧΑ, με αποτέλεσμα να βαλτώνει σε επίπεδα κοντά στις 900 μονάδες στα τέλη Ιανουαρίου.
Στη συνέχεια, τον περασμένο Μάρτιο, ξέσπασε η πανδημία και οι πωλήσεις παρέμειναν από τους ξένους.
Ακόμα όμως και από την αντίδραση των ξένων αγορών, οι οποίες βελτίωσαν αισθητά την πτώση τους από την αρχή του έτους και κάποιες μάλιστα έγραψαν νέα ιστορικά υψηλά, το ΧΑ δεν ωφελήθηκε, ούτε έκανε τους ξένους να το δουν πιο θετικά και να αγοράσουν στα χαμηλά.
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι, εκτιμήσεις για ύφεση και αύξηση των κόκκινων δανείων, έχουν επηρεάσει σημαντικά τις αποφάσεις των ξένων.
Από το Δεκέμβριο του 2019 πάντως και ουσιαστικά λίγους μήνες μετά τις εκλογές και την ορκωμοσία μίας νέας κυβέρνησης πιο φιλοεπενδυτικής, μίας κυβέρνησης δηλαδή που ήθελε η αγορά οι ξένοι άλλαξαν στάση.
Είναι ενδεικτικό πως οι ξένοι εμφανίστηκαν αγοραστές στο ΧΑ με καθαρές εισροές από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Νοέμβριο του 2019, ήτοι αρκετά αργότερα και από τις Ευρωεκλογές αλλά και από τις Βουλευτικές εκλογές που έγιναν Μάιο και Ιούλιο αντίστοιχα.
Αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές που έγιναν στις 26 Μαΐου 2019, όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα το ΧΑ από τις 725 μονάδες βρέθηκε σταδιακά μέχρι τις 900 μονάδες στις αρχές Ιουλίου και αμέσως μετά τις Βουλευτικές εκλογές.
Όμως και τον Ιούνιο 2019 αλλά και τον Ιούλιο οι ξένοι επενδυτές είχαν εκροές 93 και 76 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Οι εκροές συνεχίστηκαν και τον Αύγουστο του ίδιου έτους με 25 εκατ. ευρώ.
Οι ξένοι επενδυτές έγιναν ξανά αγοραστές από τα επίπεδα των 860 μονάδων τον περασμένο Σεπτέμβριο με καθαρές εισροές 51 εκατ. ευρώ και συνέχισαν τον Οκτώβριο με εισροές 39 εκατ. ευρώ και τον Νοέμβριο με εισροές 49 εκατ. ευρώ.
Στα τέλη Νοεμβρίου η αγορά είχε βρεθεί ξανά στις 900 μονάδες.
Η κορύφωση της αγοράς κοντά στις 950 μονάδες έγινε τον Ιανουάριο αλλά στο μεσοδιάστημα οι ξένοι ήταν πωλητές.
Και ενώ η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε μία σειρά από κινήσεις και έδειχνε διαθέσεις να ξεκινήσουν μεγάλα έργα που είχαν βαλτώσει για χρόνια και να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θέλει η αγορά χωρίς να έχουν γίνει για πολλά χρόνια, οι ξένοι δε φαίνεται να πείστηκαν.
Πλέον έχουν συμπληρώσει 8 μήνες με καθαρές εκροές και πιο συγκεκριμένα:
Τον Ιούλιο του 2020 είχαν καθαρές εκροές 66,11 εκατ. ευρώ.
Τον Ιούνιο είχαν εκροές 99,5 εκατ. ευρώ.
Το Μάιο είχαν εκροές ύψους 126,9 εκατ. ευρώ.
Τον Απρίλιο εκροές 55 εκατ. ευρώ.
Τον Μάρτιο εκροές μόλις 3 εκατ. ευρώ.
Τον Φεβρουάριο εκροές 25 εκατ. ευρώ.
Τον Ιανουάριο του 2020 εκροές 104 εκατ. ευρώ και το Δεκέμβριο του 2019 είχαν εκροές 8 εκατ. ευρώ.
Η ρηχότητα της αγοράς και η περιορισμένη εγχώρια επενδυτική κοινότητα καθιστούν σαφές πως χωρίς τη συμβολή των ξένων επενδυτών το ΧΑ δε μπορεί να κάνει την υπέρβαση.
Μέχρι στιγμής οι εγχώριοι επενδυτές καταφέρνουν να κρατήσουν την αγορά εντός συσσώρευσης, χωρίς όμως να μπορούν να ανατρέψουν το υπάρχον σκηνικό.
Image
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης