Τελευταία Νέα
Οικονομία

Για τα τέλη Σεπτεμβρίου μετατίθεται ο διαγωνισμός ΥΑΦΑ στη Νότια Καβάλα

Για τα τέλη Σεπτεμβρίου μετατίθεται ο διαγωνισμός ΥΑΦΑ  στη Νότια Καβάλα
Το Ταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποφασίσει να παρατείνει κατά έναν μήνα την προθεσμία, η οποία είχε αρχικά οριστεί για την 31η Αυγούστου, μετά από σχετικά αιτήματα ενδιαφερόμενων επενδυτών
Παράταση στην εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) στη Νότια Καβάλα αναμένεται να δώσει το ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο θα αποφασίσει να παρατείνει κατά έναν μήνα την προθεσμία, η οποία είχε αρχικά οριστεί για την 31η Αυγούστου, μετά από σχετικά αιτήματα ενδιαφερόμενων επενδυτών.  
Ο διαγωνισμός μετατίθεται για τα τέλη Σεπτεμβρίου, για να μάθουμε ποιοι εντέλει θα μονομαχήσουν για αυτό το περιουσιακό στοιχείο που είναι μοναδικό για την Ελλάδα, καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως μεσοπρόθεσμη αποθήκη φυσικού αερίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επένδυση είναι ρυθμιζόμενη από τη ΡΑΕ και θα προσφέρει εγγυημένο έσοδο για τον επενδυτή.
Ο διαγωνισμός αφορά την παραχώρηση της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου που προκύπτει από το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», με σκοπό τη μετατροπή του σε χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου.
Το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της υπολεκάνης Πρίνου-Καβάλας, σε θαλάσσιο βάθος 52 μέτρων στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, περίπου 6 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Θάσου.
Η παραχώρηση θα αφορά σε χρονικό διάστημα έως και 50 έτη μετά την αδειοδότηση του έργου της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου.
Η μετατροπή του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» σε ΥΑΦΑ θα πραγματοποιηθεί από τον παραχωρησιούχο εντός δεσμευτικής προθεσμίας, η οποία θα προσδιοριστεί στη σύμβαση παραχώρησης.
Καθώς το έργο έχει ήδη συμπεριληφθεί στον κατάλογο των Έργων Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI) που υιοθετήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2017 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη στην συνάντηση των Περιφερειακών Ομάδων για τα PCI, η μετατροπή του σε υπόγεια αποθήκη θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από κοινοτικούς πόρους.
Η εγκατάσταση και λειτουργία της ΥΑΦΑ Νοτίου Καβάλας θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην προστασία εφοδιασμού των καταναλωτών, καθώς και στην εκπλήρωση των σχετικών με την ασφάλεια εφοδιασμού υποχρεώσεων των ηλεκτροπαραγωγών και των προμηθευτών φυσικού αερίου.
Η ΥΑΦΑ Νοτίου Καβάλας θα λειτουργεί υπό καθεστώς Ρυθμιζόμενης Πρόσβασης Τρίτων (Regulated Third Party Access-rTPA), όπως αυτό θα εξειδικευθεί στον σχετικό Κώδικα Διαχείρισης ΑΣΦΑ που θα εκδοθεί.
Στο καθεστώς Ρυθμιζόμενης Πρόσβασης Τρίτων, η ΡΑΕ καταρτίζει τους κανόνες τιμολόγησης και διαχείρισης της ΥΑΦΑ Νοτίου Καβάλας με στόχο την διαφανή και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στις υπηρεσίες της αποθήκης από συμμετέχοντες στην αγορά φυσικού αερίου.
Λόγω της στρατηγικής σημασίας του Έργου, η ΡΑΕ θα εκδώσει το Πλαίσιο Κανονισμού Τιμολόγησης όπου θα καθορίσει τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις για τη μεθοδολογία κατάρτισης των τιμολογίων χρήσης της ΥΑΦΑ Νοτίου Καβάλας.
Το Πλαίσιο Κανονισμού Τιμολόγησης θα εκδοθεί πριν από την ημερομηνία υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.
Η μετάθεση της ημερομηνίας ήταν επιβεβλημένη σύμφωνα με τους υποψηφίους καθώς  το προσφερόμενο τίμημα συνδέεται άμεσα από τον κανονισμό της ΡΑΕ που θα ορίζει με ακρίβεια τα έσοδα του επενδυτή.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αξία της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν εμπειρία στην κατασκευή αποθηκών  όπως και  στη διαχείριση φυσικού αερίου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης