Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέο σχέδιο αντιμετώπισης της ανεργίας από το 2ο κύμα κορωνοϊού - Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η ελαστικοποίηση εργασίας σε 330.000 εργαζόμενους

Νέο σχέδιο αντιμετώπισης της ανεργίας από το 2ο κύμα κορωνοϊού - Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η ελαστικοποίηση εργασίας σε 330.000 εργαζόμενους
Παρέχεται δυνατότητα αναστολής σύμβασης στους εργαζόμενους έως το τέλος Σεπτεμβρίου
Διευρύνεται η ελαστικοποίηση της απασχόλησης μπροστά στον κίνδυνο του δεύτερου κύματος έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού και προκειμένου να αποφεύγονται απολύσεις.
Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας με νέα Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου θα δίνει τη δυνατότητα αναστολής σύμβασης στους εργαζόμενους έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ θα αφήνεται και ανοιχτό παράθυρο για περαιτέρω επέκταση μέχρι τέλος Οκτωβρίου.
Οι εργαζόμενοι που θα εντάσσονται στο καθεστώς αυτό θα λαμβάνουν  την ειδική επιδότηση ύψους έως και 534 ευρώ τον μήνα.
Πρόκειται για κλάδους  του επισιτισμού, πολιτισμού και αθλητισμού καθώς και κάθε άλλου κλάδου πληττόμενου από την πανδημία και εκτιμάται ότι θα αφορούν περίπου 330.000 εργαζομένους.
Με στόχο δε, και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην νέα ΠΝΠ θα υπάρχει διάταξη που θα επιτρέπει την ένταξη περισσότερων εργαζομένων στον μηχανισμό στήριξης της απασχόλησης «Συν-Εργασία».
Συγκεκριμένα, με την προωθούμενη διάταξη θα επεκτείνεται  σε όλες τις επιχειρήσεις που βάσει των ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών θεωρούνται πληττόμενες, και κυρίως  σε επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα των κλάδων επισιτισμού, πολιτισμού και αθλητισμού.
Ετσι, οι εργοδότες αυτοί θα έχουν την επιλογή για το επόμενο διάστημα και πάντως έως το τέλος Σεπτεμβρίου, να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους.
Κατά εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η σχετική δαπάνη αφορά περίπου 330.000 εργαζομένους, και ανέρχεται σε περίπου 180 εκατ. ευρώ, για την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης ύψους έως 534 ευρώ, και σε επιπλέον 110 εκατ. ευρώ για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, για κάθε έναν από τους μήνες  Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Με δεύτερη διάταξη στην ΠΝΠ, το υπουργείο Εργασίας προχωράει σε νέα βελτιωτική κίνηση προκειμένου να «λειτουργήσει» ο μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης «Συν-Εργασία» που μέχρι σήμερα εξακολουθεί να μην προσελκύει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων.
Ετσι, ο μηχανισμός, από την υπογραφή της ΠΝΠ και μετά θα  μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους εργαζομένους, με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει ενεργή σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης, κατά την ημερομηνία αίτησης της επιχείρησης για ένταξή του στον μηχανισμό.
Μέχρι σήμερα, ως προϋπόθεση ίσχυε η ύπαρξη ενεργής σχέσης εργασίας, πλήρους απασχόλησης, κατά την 30ή Μαΐου 2020.
Η πρόβλεψη αυτή στην πράξη έθετε εκτός μηχανισμού όλους τους εργαζομένους σε εποχικές επιχειρήσεις που άνοιγαν κατά τους θερινούς μήνες και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο και μετά.
Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθούν οι νέες προσλήψεις, παράλληλα με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα αποφευχθούν και οι απολύσεις εργαζομένων που δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον μηχανισμό εξαιτίας της μεταγενέστερης από την προβλεπόμενη ημερομηνία, πρόσληψής τους.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης