Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis - Erdogan: Κανείς δεν θα μας φυλακίσει στις ακτές μας - ΗΠΑ: Η Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις έρευνες

Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis - Erdogan: Κανείς δεν θα μας φυλακίσει στις ακτές μας - ΗΠΑ: Η Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις έρευνες
Διεθνείς επαφές Μητσοτάκη για τις τουρκικές προκλήσεις - Σε απευθείας διάλογο καλεί Ελλάδα και Τουρκία η Γερμανία
(upd6) Στα άκρα οδηγεί η Τουρκία την κόντρα με την Ελλάδα, ως αντίδραση στην υπογραφή συμφωνίας της χώρας μας με την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες.
Η δήλωση του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, περί επανεκκίνησης των ερευνών έλαβε σάρκα και οστά...
Μάλιστα, σε δηλώσεις του εμφανίστηκε αποφασισμένος η Τουρκία να καταστεί ενεργειακά ανεξάρτητη με το πρόγραμμά της.
«Κανείς δεν θα μας φυλακίσει τις ακτές μας» είπε χαρακτηριστικά.
Image
Τα ξημερώματα της Δευτέρας 10/8 το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis μαζί με τα δύο μικρότερα ερευνητικά πλοία Ataman και Cengiz Han απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας.
Δέκα μιλία ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται το Ορούτς Ρέις, και έχει απλώσει καλώδια, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες δεν δύναται να κάνει έρευνες, λόγω του θορύβου των πλοίων (ελληνικών και τουρκικών) που έχει κοντά του. Οι ελληνικές φρεγάτες του εκπέμπουν μήνυμα που λέει ότι βρίσκεται παρανόμως σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και το καλούν να αποχωρήσει.
Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά το ερευνητικό σκάφος, αναφέρουν οι πηγές του Πενταγώνου.
Image


Παράταξη ελληνικών πολεμικών πλοίων κοντά στο Oruc Reis - Ο ελληνικός στόλος στο σύνολό του βρίσκεται σε πλήρη διάταξη

Το σύνολο σχεδόν του ελληνικού στόλου έχει παραταχθεί κοντά στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.
Αρκετές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του Oruc Reis, εκπέμποντας κάθε 15 λεπτά μήνυμα μέσω ασύρματου ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται παρανόμως εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες το σκάφος δεν δύναται να κάνει έρευνες, λόγω του θορύβου των πλοίων (ελληνικών και τουρκικών) που έχει κοντά του.
Ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σε πλήρη διάταξη, και σε καίριες θέσεις, με τις μονάδες που παρακολουθούν το Ορούτς Ρέις να εκπέμπουν τα μηνύματα για αποχώρηση.
Ο χάρτης δίνει μια ενδεικτική εικόνα της συγκέντρωσης σκαφών
Image
Πολύ κοντά στο Oruc Reis βρίσκονται τουρκικές φρεγάτες και άλλα σκάφη σε διάταξη νοτίως της Ρόδου μέχρι και νοτίως της Κρήτης.

Εrdogan: Δώσαμε απαντήσεις στη Μεσόγειο, παράνομη η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου


Σε παραληρηματικές, για άλλη μία φορά, δηλώσεις προέβη ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, ενδεικτικές τόσο της ακραίας ψυχοσύνθεσής του όσο και της σύγχυσης στην οποία βρίσκεται ο «σουλτάνος».
«Δώσαμε απαντήσεις στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.
Ωστόσο, οι Έλληνες στράφηκε προς την Αίγυπτο, με την οποία υπέγραψε μια παράνομη συμφωνία.
Η Τουρκία δεν ενοχλεί ποτέ κανέναν και δεν την αφορά το ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο.
Έχουμε νόμιμα συμφέροντα στην περιοχή.
Το μόνο αίτημα που έχουμε είναι να σεβαστεί και η άλλη πλευρά τη νομιμότητα.
Κανείς δεν θα φυλακίσει τις ακτές μας.
Εμείς θέλουμε όλες τις χώρες της Μεσογείου ενωμένες.
Ας βρούμε έναν τρόπο να προασπίσουμε τα συμφέροντα όλων των πλευρών»
 Σε συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως η χώρα θα συνεχίσει την προσπάθεια να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη.
«Σας προσκαλούμε να δοκιμάσετε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας σε αυτό το ζήτημα».
Σε ό,τι αφορά τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της γείτονος, ο Erdogan είπε ότι η Τουρκία ανέβηκε έξι θέσεις το 2019 στον δείκτη παγκόσμιας ανάπτυξης.
«Το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο.
Προσπαθούμε να εξαλείψουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον τουρισμό λόγω της επιδημίας» συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε: 
«Κάποιοι ας μην κάνουν όνειρα.
Κλείσαμε αυτές τις πόρτες.
Το ΔΝΤ μας ζήτησε 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο υπουργός εκείνη την εποχή είπε: θα πληρώσουμε αυτό το χρέος;
Ας το δώσουμε, είπα.
Δεχόμαστε οδηγίες και συμβουλές μόνο».
Image

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου παραβιάζει τα δικαιώματα μας

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου παραβιάζει τα δικαιώματα μας».
«Όπως είναι γνωστό, η σεισμική ερευνητική δραστηριότητα που είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Ιούλιο, εντός της υφαλοκρηπίδας μας, από το ερευνητικό μας πλοίο Oruç Reis, το οποίο θα δρούσε στις περιοχές που η χώρα μας είχε αποστείλει στον ΟΗΕ και εντός των περιοχών αδειών που παραχωρήθηκαν στην TPAO από την κυβέρνησή μας το 2012. 
Οι έρευνες τέθηκαν σε αναστολή για λίγο μετά από εντολή του Προέδρου μας.
Αυτή η χειρονομία καλής θέλησης, την οποία κάναμε μετά από αίτημα της Γερμανίας και της ΕΕ για να δοθεί η ευκαιρία στη διπλωματία και να αναζωογονηθούν οι δίαυλοι διαλόγου, δεν έτυχε ανταπόκρισης.
Η Ελλάδα έχει δείξει ότι δεν είναι ειλικρινής σχετικά με τον διάλογο με την πειρατική συμφωνία που έκανε με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020. Με αυτήν τη συμφωνία, παραβιάστηκε η υφαλοκρηπίδα της χώρας μας και της Λιβύης, στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Με αυτήν την εξέλιξη, το πλοίο Oruç Reis ξεκίνησε την προγραμματισμένη σεισμική ερευνητική δραστηριότητα από σήμερα.
Δεν υπάρχει νομική βάση για την Ελλάδα να αντιταχθεί στη δραστηριότητά μας.
Δεν είναι η Τουρκία που αυξάνει την ένταση στην πλευρά της Μεσογείου, όχι η Τουρκία. Δεν εναπόκειται σε κανέναν να προσπαθήσει να αποκλείσει τη χώρα μας από τη Μεσόγειο, η οποία βρίσκεται υπό τουρκική κυριαρχία εδώ και αιώνες. Όσοι ενεργούν με την κατανόηση ότι "είμαι ο μόνος ιδιοκτήτης" της Μεσογείου θα απογοητευτούν.
Η Τουρκία έχει τις δυνάμεις και την ικανότητα να καταστρέψει όλες τις συμμαχίες του κακού που έχουν συγκροτηθεί εις βάρος της στην Ανατολική Μεσόγειο, με δύναμη και αποφασιστικότητα.
Από την άλλη πλευρά, η στρατιωτική μας παρουσία στην περιοχή δεν στοχεύει να προκαλέσει κλιμάκωση και αποσκοπεί αποκλειστικά στην άσκηση του δικαιώματος νόμιμης άμυνας, εάν είναι απαραίτητο. Φυσικά δεν επιτρέπεται η στρατιωτική επέμβαση σε πολιτικό πλοίο».

Αυστηρό μήνυμα από ΗΠΑ: Η Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis στην Αν. Μεσόγειο

Να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί την Άγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και εκφράζει για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.
Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Πόλεμος νεύρων στο Αιγαίο

Προηγήθηκε η έκδοση νέας τουρκικής Navtex για έρευνες του Οruc Reis, σε περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης, στην ελληνική ΑΟΖ.
H Navtex ενεργοποιείται από σήμερα, 10 Αυγούστου και θα ισχύει έως και τις 23 Αυγούστου.
Επίσης, από σήμερα το πρωί, στις 05:00, ενεργοποιείται και η Navtex για την άσκηση με πραγματικά πυρά των τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Η Ελλάδα απάντησε με αντι-Navtex, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε ήδη τον γύρο επαφών με κορυφαίους αξιωματούχους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν θα δεχθεί εκβιασμούς, καλώντας την Άγκυρα να σταματήσει άμεσα τις παράνομες ενέργειες.
Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η αντίδραση από την Τουρκία δεν άργησε να έρθει.
Ειδικότερα, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX και λέει ότι το Oruc Reis κάνει έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Σημειώνεται ότι η ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων ανέρχεται στο 100%.
Σε διεθνές επίπεδο, η Γερμανία εξέφρασε την ανησυχία της για την τουρκική κινητικότητα, σημειώνοντας ότι οι μονομερείες ενέργειες στέλνουν λάθος μήνυμα, ενώ κάλεσε τις δύο χώρες να προχωρήσουν σε απευθείας διάλογο.
Υπό αυτό το πρίσμα συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση, με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι «όλα θα πάνε καλά», φορώντας μάλιστα στολή παραλλαγής.
Image
Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωσή του «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα».
Νωρίτερα, συνεδρίασε στο ΓΕΕΘΑ το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, με θέμα την εκτίμηση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται μετά από τη νέα πρόκληση των Τούρκων στη περιοχή νότια του Καστελόριζου και της Καρπάθου.
Image


Αυστηρό μήνυμα του ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της, δεν θα δεχτεί εκβιασμούς


"Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας.
Έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.
"Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έλθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της.
Έχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Αντίθετα, η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές. Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων.
Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή", καταλήγει η ανακοίνωση.

Γερμανία: Ελλάδα και Τουρκία να προχωρήσουν σε απευθείας διάλογο - Λάθος μήνυμα στέλνουν οι μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας


Nα προχωρήσουν σε απευθείας διάλογο καλεί την Ελλάδα και την Τουρκία η γερμανική κυβέρνηση, με φόντο τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας.
Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε την «ανησυχία» της «για την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες», τονίζοντας ότι «αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα», καθώς «μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση», ενώ «η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Κάλεσε δε τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε απευθείας διάλογο, ενώ επισήμανε ότι το Βερολίνο «βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και όπου μπορεί να φανεί χρήσιμο, θα το κάνει», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Λάβαμε γνώση με ανησυχία σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες.
Ο υπουργός Εξωτερικών Maas επανειλημμένως δήλωσε ότι πρέπει να τηρηθεί το Διεθνές Δίκαιο και ότι χρειαζόμαστε επειγόντως βήματα αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Και υπό αυτή την έννοια, περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα.
 Μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση και η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ε.Ε.», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών και απηύθυνε έκκληση «και προς τις δύο πλευρές να επιλύσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν έναν διμερή διάλογο, όπως προγραμματίστηκε, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας».
Ο υπουργός Εξωτερικών Haiko Maas ήταν τις προηγούμενες ημέρες σε επαφή και με τις δύο πλευρές και θα συνεχίσει, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Γερμανίας.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Καγκελάριος Angela Merkel προτίθεται να μεσολαβήσει εκ νέου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Stephen Seibert δήλωσε από την πλευρά του ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και το γεγονός ότι υπάρχουν εκεί πρόσφατα εκ νέου εντάσεις.
«Αυτό μας ανησυχεί πολύ.
Το σημαντικό και το επειγόντως απαραίτητο είναι οι εμπλεκόμενοι, η Ελλάδα και η Τουρκία, να επιδιώξουν την απευθείας συνομιλία μεταξύ τους, να συζητήσουν μεταξύ τους απευθείας - και ελπίζουμε και να λύσουν - τα διαφιλονικούμενα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας», συνέχισε ο Saibert για να προσθέσει και από την πλευρά του ότι «η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και, όπου μπορεί να φανεί χρήσιμη, θα το κάνει, αλλά το αποφασιστικό είναι η απευθείας συνομιλία».
Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δυσφορία της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με την τμηματική συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ.
Υπενθυμίζεται ότι η κρίση Ελλάδας - Τουρκίας είχε αποκλιμακωθεί μετά την παρέμβαση της καγκελαρίου Merkel, ωστόο ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan κλιμακώνει εκ νέου τις προκλήσεις, ως απάντηση στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Με αντί - Navtex απαντά η Ελλάδα στις νέες τουρκικές προκλήσεις


Με αντί Navtex, την οποία εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού απαντάει η Ελλάδα στη νέα Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για σεισμογραφικές έρευνες, νότια του Καστελόριζου.
Ο σταθμός Ηρακλείου ανακοινώνει ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ επισημαίνει ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Καλούνται οι ναυτιλόμενοι να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

H Navtex στην αγγλική γλώσσα:

ZCZC HA28
100640 AUG 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 455/20
SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20 IN HELLENIC NAVTEX
SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE
GREEK CONTINENTAL SHELF.
IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO
BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC AUG 20.
NNNN

Η απάντηση της Τουρκίας στην Ελλάδα με δεύτερη NAVTEX

Αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα δείχνει η Τουρκία, που έστειλε από νωρίς το πρωί το Oruc Reis για «έρευνες» βάσει της παράνομης NAVTEX που εξέδωσε.
Αυτό δείχνει η νέα NAVTEX που εξέδωσε, απαντώντας στην αντι-NAVTEX που νωρίτερα είχε κοινοποιήσει η Αθήνα.
Η νέα NAVTEX -με την οποία ισχυρίζεται ότι το Oruc Reis και τα δύο πλοία της συνοδείας του θα πραγματοποιήσουν έρευνες «εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας», είναι η ακόλουθη:
TURNHOS N/W : 1026/20
MEDITERRANEAN SEA
1. TURKISH FLAGGED R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN ARE CONDUCTING SEISMIC SURVER IN TURKEY’S CONTINENTAL SHELF ON BEHALF OF REPUBLIC TURKEY IN ACCORDANCE WITH INTERNATIONAL LAW.
2. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCASTED NAVTEX MESSAGE NUMBER HA28-455/20 IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA. ANTALYA NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
3 ANTALYA TURK RADYO NAVTEX NR. FA26-1024/20 ISSTILL VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA STATION WILL CONTIUNUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARIERS.
4. CANCEL THIS MESSAGE 232059Z AUG 20

H πρώτη NAVTEX από την Τουρκία για έρευνες του Oruc Reis, νότια του συμπλέγματος της Μεγίστης


Αρχικά, η Tουρκία εξέδωσε NAVTEX για έρευνες του Οruc Reris, σε περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης, στην ελληνική ΑΟΖ.
H NAVTEX ενεργοποιείται από σήμερα, 10 Αυγούστου, και θα ισχύει έως και τις 23 Αυγούστου.
Επίσης, από σήμερα το πρωί, στις 05:00, ενεργοποιείται και η NAVTEX για την άσκηση με πραγματικά πυρά των τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Tην ίδια ώρα, καταγράφονται ανησυχητικές κινήσεις του τουρκικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπό αυτό το πρίσμα θα συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στις 12:00, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση.
Αυτή την ώρα συνεδριάζει στο ΓΕΕΘΑ το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, με Θέμα την κτίμηση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται μετά από τη νέα πρόκληση των Τούρκων στη περιοχή νότια του Καστελόριζου και της Καρπάθου.
Image

Ανακαλούνται όλες οι άδειες στρατιωτικών
 
Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές αρχές μετά την τουρκική προκλητικότητα, καθώς φαίνεται πως ο κίνδυνος για ένα θερμό επεισόδιο έχει αυξηθεί δραματικά.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε σε ανάκληση αδειών σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τα στελέχη καλούνται να επιστρέψουν στις μονάδες τους, σε μικρό χρονικό διάστημα.
Όσοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί βρίσκονται σε άδεια, επιστρέφουν άμεσα στις μονάδες, ενώ δεν εγκρίνονται νέες άδειες.

Γεραπετρίτης: Η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη - Είμαστε σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα


Διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητα της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα παρείχε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Η αποφασιστικότητα μας είναι δεδομένη», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης σχολιάζοντας τη νέα πρόκληση της Τουρκίας με τη NAVTEX ανοιχτά του Καστελλόριζου.
Ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στην ΕΡΤ επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα. Η Αθήνα είναι απολύτως έτοιμη να προχωρήσει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, ενώ είπε ότι η Άγκυρα υποχωρεί προσχηματικά, καθώς βλέπει ότι δεν μπορεί να πετύχει τους σκοπούς της.

Cavusoglu: Όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο - Κανείς δεν θα μας πει που θα κάνουμε γεωτρήσεις


Σε νέα φάση εισέρχεται η ελληνοτουρκική κρίση, καθώς η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες φαίνεται πως εξόργισε τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, καθώς ακυρώνει στην πράξη το τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Σήμερα (10/8/2020) κι ενώ η Τουρκία έχει ανακοινώσει την επανέναρξη των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο αλλά κι ενώ έχει εκδώσει Navtex για σεισμικές έρευνες από την Ρόδο μέχρι το Καστελόριζο και τον 30ο μεσημβρινό για το διάστημα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά.
«Αυτή η συμφωνία (Ελλάδας-Αιγύπτου) μας συμφέρει, διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση, κανένας δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές.  
Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις έρευνες και γεωτρήσεις που κάνει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.
Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Αναφερόμενος, μάλιστα, στη συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, είπε: «Η Συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, όπως κι αυτή (με την Αίγυπτο) ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα.
Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά».
Για το Oruc Reis που απέπλευσε κατευθυνόμενο προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα για έρευνες, ο Cavusoglu δήλωσε: «Με την εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή.
Έτσι, όπως φαίνεται, έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας».
Επίσης, ο Cavusoglu απέφυγε να εκτοξεύσει βέλη προς το Κάιρο και επεσήμανε «Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάϊρο δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας.
Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Donmez (Τούρκος υπ. Ενέργειας): Το Oruc Reis έφτασε στον προορισμό του - Το «συνοδεύουν» 83 εκατ. Τούρκοι

Τη θέση ότι το Oruc Reis έχει φτάσει στη Μεσόγειο εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Fatih Donmez.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Donmez, το πλοίο «έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει».
Παράλληλα, στέλνει μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή».
Μάλιστα, στην ανάρτησή του προσθέτει «Oruc Reis, 83 εκατομμύρια (σ.σ. Τούρκοι) βρίσκονται πίσω σου».
Σημειώνεται ότι το πλοίο απέπλευσε από την Αττάλεια για την νέα του αποστολή στη Μεσόγειο, μετά τη νέα Navtex που εξέδωσε η Τουρκία σήμερα.

Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις


Μετά την ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου και τις δηλώσεις Erdogan του τούρκου Προέδρου ότι η Ελλάδα δεν τήρησε την συμφωνία για έναρξη διαλόγου, δόθηκε εντολή σε 14 πολεμικά πλοία της Τουρκίας να να ξεκινήσουν στις 10 και 11 Αυγούστου 2020 ναυτικές ασκήσεις.
Συγκεκριμένα 14 με 15 πολεμικά σκάφη (εκ των οποίων 5 φρεγάτες, 3 κορβέτες και 4 ΤΠΚ) έχουν πάρει θέσεις σε διάφορα σημεία στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ τρία τουρκικά υποβρύχια κλάσης Preveze και GUR βρίσκονται επίσης στην περιοχή.
Συγκεκριμένα τουρκικά πολεμικά πλοία αναπτύσσονται σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου, Ρόδου και Καρπάθου και από την τουρκική πλευρά μεταξύ Ακσάζ έως και την Αττάλεια.
Ταυτόχρονα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας άναψε το πράσινο φως για την έναρξη σεισμικών ερευνών.
Τις κινήσεις του τουρκικού στόλου παρακολουθεί με ψυχραιμία η Ελλάδα, η οποία δηλώνει αποφασισμένη να υπερασπισθεί δυναμικά κάθε απειλή της εθνικής της κυριαρχίας.
Εν τω μεταξύ σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής τέθηκαν και πάλι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τις μονάδες της Εθνοφυλακής στην περιοχή των Δωδεκανήσων να έχουν κινητοποιηθεί, η οποία κατά την διάρκεια της νύχτας θα κορυφωθεί, καθώς ο τουρκικός Στόλος συγκεντρώνεται σε μία περιοχή που ξεκινά από το Ακσάζ και φτάνει μέχρι την Αττάλεια, προκειμένου να εκτελέσει σήμερα και αύριο 11/08, άσκηση.
Στον Ελληνικό Στρατό ανακαλούνται άδειες μονίμων αξιωματικών και γενικά βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.
Ο ελληνικός στόλος έχει ήδη κινητοποιηθεί καθώς κατευθύνονται στην περιοχή 3 πολεμικά πλοία μεταξύ αυτών και μια φεργάτα.
Με βάση την μέχρι τώρα στρατηγική που ακολουθεί η Τουρκία, φαίνεται ότι αποτελεί απάντηση στις κινήσεις της Ελλάδος να ανακηρύξουν ΑΟΖ αποκλειστική οικονομική ζώνη με την Αίγυπτο, ουσιαστικά ακυρώνοντας την συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης.
Εν τω μεταξύ στην συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου το Καστελόριζο και η γύρω θαλάσσια περιοχή έμεινε εκτός και ήδη θεωρείται από την Τουρκία γκρίζα ζώνη.

ΕΕ: Η Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις προκλητικές ενέργειες, ανησυχητικές οι ναυτικές κινήσεις στη Μεσόγειο

Στην επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων μέσω του διαλόγου και όχι των απειλών καλεί η ΕΕ την Τουρκία.
Πιο συγκεκριμένα, πηγή της ΕΕ τόνισε ότι «αυτό που θέλει να επιτύχει η ΕΕ είναι η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και τις αντιπαραθέσεις και να ξεκινήσει επιτέλους να συμπεριφέρεται σαν κανονικός πολιτισμένος εταίρος.
Πρέπει να συμπεριφέρεται σαν εταίρος  «ο οποίος επιλύει τα ανοιχτά ζητήματα μέσω του διαλόγου και όχι μέσω των απειλών και των μονομερών ενεργειών», δήλωσε η πηγή της ΕΕ.
Νωρίτερα, την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της τουρκικής παραβατικότητας εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.
«Οι τελευταίες ναυτικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές.
Δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων. Αντίθετα, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία.
Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων.
Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Josep Borrell.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε αυτόν τον τομέα ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια.
Ως Ύπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ και την Πολιτική Ασφάλειας, θα καταβάλω κάθε προσπάθεια που απαιτείται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου και για τη διευκόλυνση της επανέναρξης.
Η παρούσα πορεία δράσης δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της Τουρκίας.
Πρέπει να συνεργαστούμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο», πρόσθεσε ο ίδιος.
36

55
O Erdogan παίζει με τη φωτιά

Νωρίτερα στις 9/8/2020 το bankingnews.gr έγραφε: Σε δύσκολη φάση είναι πιθανόν να εισέλθουν εκ νέου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, αντιδρά με οξύ τρόπο στη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Ήδη η Άγκυρα τορπίλισε – τουλάχιστον επί του παρόντος – τις διερευνητικές επαφές και προαναγγέλλει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Αθήνα από την πλευρά της επεξεργάζεται διαφορετικά σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του Τούρκου προέδρου.
Κλειδί για τις περαιτέρω εξελίξεις θα αποτελέσει το εάν η Τουρκία θα επιχειρήσει ένα «Oruc Reis 2» δηλαδή προγραμματισμό ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως γράφει η «Καθημερινή».
Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε ετοιμότητα και σε μία τέτοια περίπτωση θα ακολουθήσει το πρόσφατο «πρωτόκολλο» με ανάπτυξη του στόλου, καθώς καθίσταται σαφές ότι, δεν θα επιτραπούν έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Πάντως είναι γεγονός, πως η συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, που επιτεύχθηκε έπειτα από έντονο παρασκήνιο ισχυροποιεί τη θέση της Αθήνας και διαμορφώνει νέα δεδομένα στην περιοχή.
Επί της ουσίας τρία είναι τα σενάρια για την «επόμενη μέρα» των ελληνοτουρκικών σχέσεων:
Η Τουρκία να επιλέξει την προσωρινή και μόνο αναστολή των διερευνητικών επαφών, προκειμένου να μην εμφανιστεί ότι προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου αμέσως μετά από μία διπλωματική ήττα, όπως αυτή σηματοδοτήθηκε από την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου.
Η Άγκυρα να αξιοποιήσει την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου, ώστε να τορπιλίσει μία διαδικασία που προήλθε ως προϊόν πιέσεων προς την ίδια από το Βερολίνο αλλά χωρίς να προβεί σε ακραίες κινήσεις που θα δυναμίτιζαν το κλίμα.
Ο Erdogan να αντιδράσει ακραία, οδηγώντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο «κόκκινο».       
Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου παρατηρούν τις τελευταίες ημέρες αύξηση των προσφυγικών ορών από τα τουρκικά παράλια ενώ με προσοχή παρακολουθούν τις εξελίξεις στην τουρκική οικονομία με τη μεγάλη πτώση της λίρας και τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της γειτονικής χώρας.
Έτσι δεν μπορεί να αποκλειστεί, ο Erdogan να επιχειρήσει να «εξαγάγει» την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Τουρκία.


bankingnews.gr

BREAKING NEWS