Θερινή ραστώνη πλήττει τις φορολογικές δηλώσεις - Εκτός ΤΑΧΙS περισσότερα από 870.000 Ε1, οι 4 επιλογές των πολιτών

Θερινή ραστώνη πλήττει τις φορολογικές δηλώσεις - Εκτός ΤΑΧΙS περισσότερα από 870.000 Ε1, οι 4 επιλογές των πολιτών
Oι δηλώσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα φθάνουν τις 876.351(ποσοστό 13,6%)
Μεγάλος είναι ακόμη ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που δεν έχουν υποβληθεί ενώ σε 18 ημέρες εκπνέει η προθεσμία της παράτασης που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, και η οποία απ’ ότι φαίνεται καθησύχασε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων  (ΑΑΔΕ) οι δηλώσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα φθάνουν τις 876.351(ποσοστό 13,6%) τις οποίες οι υπόχρεοι θα τις υποβάλλουν μάλλον μετά τις θερινές τους διακοπές, εκμεταλλευόμενοι την προθεσμία υποβολής που λήγει στις 28 Αυγούστου.
Ακόμη και σε  αυτή την περίπτωση διατηρούνται οι 8 δόσεις για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος ο οποίος προκύπτει από την εκκαθάριση της δήλωσης αλλά με τη διαφορά ότι για τις δηλώσεις οι οποίες θα υποβληθούν εμπρόθεσμα, δηλαδή έως τις 28 Αυγούστου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει έως τις 31 Αυγούστου να έχουν εξοφλήσει τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου, δηλαδή τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου.
Επίσης, η  έκπτωση του 2% χορηγείται εφόσον ο φόρος εξοφληθεί εφάπαξ έως τις 31 Αυγούστου.
Οι υπόχρεοι έχουν την δυνατότητα να δουν αναλυτικά το νέο δοσολόγιο  πληρωμών του φόρου εισοδήματος στους λογαριασμούς που διαθέτουν στο ΤAXISnet πατώντας πάνω στο σύνδεσμο της προσωποποιημένης πληροφόρησης και να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να εξοφλήσουν τον φετινό λογαριασμό.
Επισημαίνεται ότι η υγειονομική κρίση και τα προβλήματα καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων που δημιούργησε στους φορολογούμενους - πολλοί από τους οποίους ζούνε ήδη με τον εφιάλτη της ανεργίας ή εργάζονται με πολύ χαμηλά ημερομίσθια- ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών στην παροχή μιας σειράς επιλογών με στόχο να μπορέσουν να καταβάλουν τους φόρους που τους αναλογούν.
Σε αυτό το πλαίσιο οι φορολογούμενοι έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν: από τις 8 μηνιαίες δόσεις και την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος με έκπτωση 2%, μέχρι την ένταξη των οφειλών τους στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει 12 ή 24 δόσεις.
Εκτός φορολογικής διοίκησης πολύ καλή πρόταση ενδεχομένως να αποτελεί για πολλούς υπόχρεους και η λύση που δίνουν τα πιστωτικά ιδρύματα με τα προγράμματα των πολλών άτοκων δόσεων.

Αναλυτικότερα, οι επιλογές των πληρωμών έχουν ως εξής:

1. Εφάπαξ μέχρι την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης, δηλαδή έως τις 31 Αυγούστου. Στην περίπτωση αυτή τα φυσικά πρόσωπα θα κερδίσουν έκπτωση φόρου 2%.

2.  Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη και δεύτερη δόση να καταβάλλεται έως τις 31 Αυγούστου και την τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

3. Σε έως 12 ή 24 δόσεις εντάσσοντας την οφειλή στη νέα πάγια ρύθμιση. Οσοι επιλέξουν τις 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,5%, ενώ για τις 24 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο αυξάνεται και διαμορφώνεται στα επίπεδα του 6%. Για την υπαγωγή της οφειλής στην πάγια ρύθμιση δεν απαιτείται αυτή να καταστεί ληξιπρόθεσμη. Μπορεί να ρυθμιστεί και πριν από την εκπνοή της προθεσμίας εξόφλησης της πρώτης δόσης ή των επόμενων δόσεων του φόρου εισοδήματος.

4. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και τις λύσεις που προσφέρουν τα πιστωτικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, μπορούν να πληρώσουν τον φόρο σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι πληρώνοντας ολόκληρο το ποσό του φόρου με κάρτα κερδίζουν και την έκπτωση φόρου 2% και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Επισημαίνεται ότι ο φόρος εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν φέτος πάνω από 3 εκατ. φορολογούμενοι υπερβαίνει τα 3,3 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:
- Από τις 5.535.336 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί οι 2.706.200 είναι  χρεωστικές, δηλαδή προέκυψε οφειλή φόρου. Το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 2,6 δις ευρώ. Ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 959 ευρώ.

- Οι 958.823 χιλιάδες δηλώσεις είναι πιστωτικές, δηλαδή προκύπτει επιστροφή φόρου εισοδήματος. Το μέσο επιστρεφόμενο ποσό ανέρχεται σε 309 ευρώ ή 297 εκατ. ευρώ συνολικά.

- Τα υπόλοιπα 3.986.120 εκκαθαριστικά που αποτελούν το 52,1% του συνόλου των δηλώσεων είναι μηδενικά, δηλαδή δεν προκύπτει οφειλή ή επιστροφή φόρου.

Μάριος Χριστοδούλου

Μάριος Χριστοδούλου

BREAKING NEWS