Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Beta AXEΠΕΥ: Ανακωχή μέχρι νεωτέρας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο

tags :
Beta AXEΠΕΥ: Ανακωχή μέχρι νεωτέρας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο
Ο Γενικός Δείκτης με τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις επανήλθε στην γνωστή περιοχή του εύρους τιμών των τριών τελευταίων μηνών
Η εβδομάδα των πρώτων αναγνώσεων από τα αποτελέσματα εξαμήνου άφησε θετικό αποτύπωμα στην Αγορά καθώς Τράπεζες, Coca Cola, Τιτάν και ΟΤΕ άφησαν καλές εντυπώσεις δίνοντας ενθαρρυντικά στοιχεία για την συνέχεια.
Η προσοχή ξέφυγε από τα επιδημιολογικά δεδομένα και την γεωπολιτική κατάσταση
αποκτώντας πιο εποικοδομητικό χαρακτήρα σε ότι αφορά τις αποτιμήσεις και με την βοήθεια του διεθνή παράγοντα ο Γενικός Δείκτης έκανε ένα μικρό σερί τριών θετικών συνεδριάσεων.
Το ενδιαφέρον ωστόσο δεν ήταν ομοιόμορφο, δείγμα σταθερής επιλεκτικής τακτικής που επικρατεί εδώ και μήνες στην εγχώρια Αγορά με τις τράπεζες να παραμένουν εκτός επενδυτικής εστίασης τουλάχιστον σε ότι αφορά την θεσμική διαχείριση που έχει μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα διακράτησης.
Στατιστικά ο Αύγουστος τα τελευταία 10 χρόνια πραγματοποιεί τα 2/3 του μέσου όρου των συναλλαγών της χρονιάς το οποίο μας οδηγεί σε μια πρώτη εκτίμηση μέσων ημερήσιων τζίρων της τάξης των 45 εκατ. ευρώ για το μήνα.
Παρόλα αυτά η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου έδειξε από νωρίς ότι οι συναλλαγές θα
κινηθούν αισθητά χαμηλότερα από τα ιστορικά δεδομένα αφού σε μια εβδομάδα αποτελεσμάτων που δικαιολογεί δράση στο ταμπλό τα μεγέθη των συναλλαγών με το ζόρι ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα στην ηλεκτρονική εποχή συναλλαγών του ΧΑ είχε σημειωθεί στις 14 Αυγούστου του 2012 με 9,4 εκατ. ευρώ.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης με τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις επανήλθε στην γνωστή περιοχή του εύρους τιμών των τριών τελευταίων μηνών δοκιμάζοντας νωρίτερα τις 613 μονάδες χωρίς όμως να βγάλει καινούργια προσφορά που θα οδηγούσε τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα ισορροπίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το εύρος διακύμανσης της εβδομάδας που πέρασε είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό της προηγούμενης εβδομάδας με μοναδική διαφορά την κατεύθυνση της τάσης.
Το φαινόμενο της εμφάνισης δύο ισομηκών κεριών (candlesticks) διαφορετικής κατεύθυνσης ερμηνεύεται ως ένδειξη τοπικού πυθμένα (tweezer pattern) και δίνει στατιστικά περισσότερες πιθανότητες η αγορά να ακολουθήσει την φορά της αντιστροφής.
Με την δυναμική από τα χαμηλά των 613 μονάδων ο Γενικός Δείκτης φλερτάρει πλέον με την διάσπαση των κινητών μέσων όρων των 30 και 50 ημερών, ωστόσο η άνοδος του άφησε διαγραμματικές εκκρεμότητες με την μορφή ανοδικού χάσματος στην περιοχή των 628 – 633 μονάδων.
Συμπερασματικά αν και οι επόμενες ημέρες δεν διακρίνονται για την δυναμική τους οι αγοραστές θα έχουν την ευκαιρία με μικρό σχετικά κόστος να επιχειρήσουν μια κίνηση προς τις 650 μονάδες.
Χωρίς ιδιαίτερα προγραμματισμένα γεγονότα αναμένεται η ερχόμενη εβδομάδα με μοναδική εξαίρεση ίσως την ανακοίνωση για τις αλλαγές των δεικτών της Morgan Stanley. Συγκεκριμένα τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 12 Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι τριμηνιαίες αλλαγές του MSCI χωρίς ωστόσο να αναμένονται προσθήκες ή αλλαγές.
Οι συναλλαγές των αναδιαρθρώσεων θα λάβουν χώρα στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα στις 31 Αυγούστου.
Κατά τα λοιπά, οι 6.718.571 νέες μετοχές του ΟΠΑΠ που προέκυψαν από την επιλογή
επανεπένδυσης του μερίσματος θα ξεκινήσουν την διαπραγμάτευση τους στις 11 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία θα καταβληθεί το μέρισμα σε όσους κατείχαν μετοχές έως και τις 20 Ιουλίου.
Η τιμή έκδοσης των μετοχών ήταν τα 7,91 ευρώ ενώ οι προηγούμενες τιμές έκδοσης μετοχών από επανεπένδυση μερισμάτων ήταν τα 11,26 και 9,56 ευρώ ανά μετοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης