Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Cavusoglu: H Ελλάδα δεν θέλει διάλογο - Κανείς δεν θα μας πει που θα κάνουμε γεωτρήσεις

tags :
Cavusoglu: H Ελλάδα δεν θέλει διάλογο - Κανείς δεν θα μας πει που θα κάνουμε γεωτρήσεις
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι με τη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου γίνονται υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης
Σε νέα φάση εισέρχεται η ελληνοτουρκική κρίση, καθώς η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες φαίνεται πως εξόργισε τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, καθώς ακυρώνει στην πράξη το τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Σήμερα (10/8/2020) κι ενώ η Τουρκία έχει ανακοινώσει την επανέναρξη των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο αλλά κι ενώ έχει εκδώσει Navtex για σεισμικές έρευνες από την Ρόδο μέχρι το Καστελόριζο και τον 30ο μεσημβρινό για το διάστημα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά.
«Αυτή η συμφωνία (Ελλάδας-Αιγύπτου) μας συμφέρει, διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση, κανένας δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές.  
Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις έρευνες και γεωτρήσεις που κάνει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.
Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Αναφερόμενος, μάλιστα, στη συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, είπε: «Η Συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, όπως κι αυτή (με την Αίγυπτο) ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα.
Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά».
Για το Oruc Reis που απέπλευσε κατευθυνόμενο προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα για έρευνες, ο Cavusoglu δήλωσε: «Με την εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή.
Έτσι, όπως φαίνεται, έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας».
Επίσης, ο Cavusoglu απέφυγε να εκτοξεύσει βέλη προς το Κάιρο και επεσήμανε «Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάϊρο δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας.
Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Donmez: Το Oruc Reis έφτασε στον προορισμό του 

Από την πλευρά του, πάντως, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Fatih Donmez, υποστήριξε πως το Oruc Reis έχει φτάσει στον προορισμό του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης