Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συναγερμός στις ένοπλες δυνάμεις λόγω τουρκικής προκλητικότητας - Ανακαλούνται όλες οι άδειες στρατιωτικών, σε πολεμική ετοιμότητα το ΓΕΕΘΑ

Συναγερμός στις ένοπλες δυνάμεις λόγω τουρκικής προκλητικότητας - Ανακαλούνται όλες οι άδειες στρατιωτικών, σε πολεμική ετοιμότητα το ΓΕΕΘΑ
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε σε ανάκληση αδειών σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων
(upd) Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές αρχές μετά την τουρκική προκλητικότητα, καθώς φαίνεται πως ο κίνδυνος για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία έχει αυξηθεί δραματικά.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε σε ανάκληση αδειών σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τα στελέχη καλούνται να επιστρέψουν στις μονάδες τους, σε μικρό χρονικό διάστημα. 
Όσοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί βρίσκονται σε άδεια, επιστρέφουν άμεσα στις μονάδες, ενώ δεν εγκρίνονται νέες άδειες.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι έχουν ανακληθεί άδειες και νεοσύλλεκτων φαντάρων.
Εν τω μεταξύ σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής τέθηκαν και οι μονάδες της Εθνοφυλακής στην περιοχή των Δωδεκανήσων, η οποία κατά την διάρκεια της νύχτας θα κορυφωθεί, καθώς ο τουρκικός Στόλος συγκεντρώνεται σε μία περιοχή που ξεκινά από το Ακσάζ και φτάνει μέχρι την Αττάλεια, προκειμένου να εκτελέσει σήμερα και αύριο 11/08, άσκηση.
Ο ελληνικός στόλος έχει ήδη κινητοποιηθεί καθώς κατευθύνονται στην περιοχή 3 πολεμικά πλοία μεταξύ αυτών και μια φεργάτα.
Με βάση την μέχρι τώρα στρατηγική που ακολουθεί η Τουρκία, φαίνεται ότι αποτελεί απάντηση στις κινήσεις της Ελλάδος να ανακηρύξουν ΑΟΖ αποκλειστική οικονομική ζώνη με την Αίγυπτο, ουσιαστικά ακυρώνοντας την συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης.
Πάντως στη συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου το Καστελόριζο και η γύρω θαλάσσια περιοχή έμεινε εκτός και ήδη θεωρείται από την Τουρκία γκρίζα ζώνη.


Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα καθώς ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, υλοποιεί τη δήλωση περί επανέναρξης των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τα ξημερώματα της Δευτέρας (10/8/2020) το Oruc Reis μαζί με τα δύο μικρότερα ερευνητικά πλοία Ataman και Cengiz Han απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας.
Την ίδια στιγμή, οι δηλώσεις των Τούρκων υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας, Mevlut Cavusoglu και Fatih Donmez, είναι χαρακτηριστικές της διάθεσης της Τουρκίας για κλιμάκωση της έντασης.
Ειδικότερα, σε ανάρτηση του στο twitter, o Donmez ανέφερε ότι το Oruc Reis απέπλευσε από την Αττάλεια για την νέα του αποστολή στη Μεσόγειο.
«Έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει» ανέφερε και ενώ διεμήνυσε ότι οι προσπάθειες για την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή».
Μάλιστα, στην ανάρτησή του προσθέτει «Oruc Reis, 83 εκατομμύρια (Τούρκοι) βρίσκονται πίσω σου».
Από την πλευρά του, o Cavusoglu δήλωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι «σύμφωνα με πληροφορίες μας τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάιρο δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στις κινήσεις του Oruc Reis, δήλωσε ότι: «Με την εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή. Έτσι, όπως φαίνεται, έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης