Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη που κάναμε το 2008

El-Erian: Επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη που κάναμε το 2008
Απογοητευμένος από την πορεία της διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας εμφανίζεται ο διακεκριμένος οικονομολόγος Mohamed El-Erian
Απογοητευμένος από την πορεία της διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας εμφανίζεται ο ιδρυτής της Pimco, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και διακεκριμένος οικονομολόγος Mohamed El-Erian, επισημαίνοντας πως, παρότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για ανάκαμψη, γίνονται τα ίδια λάθη που είχαν τελεστεί και κατά την περίοδο της μεγάλης χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008.
Όπως δήλωσε στο Financial News ο El-Erian, οι παγκόσμιες οικονομίες εξακολουθούν να κινδυνεύουν να πέσουν σε μακρά ύφεση.
Ως εκ τούτου, η αποφυγή σφαλμάτων πολιτικής που τελέστηκαν κατά την οικονομική κατάρρευση του 2008 θα πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.
Το κλειδί για την ανάκαμψη είναι η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας με υγιή και υπεύθυνο τρόπο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα τις προκλήσεις της μακροπρόθεσμης ανασφάλειας των νοικοκυριών και τα προβλήματα στο μέτωπο της παραγωγικότητας, επισημαίνει ο ιδρυτής της Pimco.
«Mια μακράς διάρκειας και βαθιά παγκόσμια ύφεση παραμένει κίνδυνος, αλλά μπορεί να μειωθεί μέσω κατάλληλων κυβερνητικών πολιτικών και υγιών αλλαγών στην ατομική συμπεριφορά» είπε ο El-Erian, που έχει διατελέσει και αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προσθέτοντας:
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία είναι η επανάληψη του πολιτικού λάθους της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης:
Να κερδίσουμε δηλαδή τον πόλεμο ενάντια στην απειλή μιας παγκόσμιας ύφεσης, αλλά, κυρίως, να αποτύχουμε να διασφαλίσουμε… υψηλή, χωρίς αποκλεισμούς, διαρκή οικονομική ανάπτυξη».
Μάλιστα, σημείωσε τρεις προτεραιότητες που πρέπει να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις έγκαιρα:
«Μέτρα ανακούφιση για τα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας, ώστε να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις τεράστιες ζημιές που έχουν ήδη προκληθεί, καθιστώντας τη ζωή με την πανδημία Covid-19 πιο υγιή και παραγωγική.
Πρόνοια για τις αρνητικές μακροπρόθεσμες πιέσεις στην παραγωγικότητα και αντιμετώπιση της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανασφάλειας των νοικοκυριών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης