Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Ισχυρό το πλήγμα του κορωνοϊού στις πορτογαλικές τράπεζες

DBRS: Ισχυρό το πλήγμα του κορωνοϊού στις πορτογαλικές τράπεζες
To α’ εξάμηνο του 2020, οι πορτογαλικές τράπεζες ανέφεραν ζημίες ύψους 66 εκατομμυρίων ευρώ
Ισχυρό πλήγμα από την πανδημική κρίση υπέστησαν οι πορτογαλικές τράπεζες, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανάλυσή του ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar.
To α’ εξάμηνο του 2020, οι πορτογαλικές τράπεζες BCP, CGD, Novo Banco, Santander Totta, Banco BPI, Caixa Economica, Montepio Geral-CEMG ανέφεραν συνολική καθαρή ζημιά ύψους 66 εκατομμυρίων ευρώ (γράφημα 1).
Αν με τις ζημιές συνεκτιμηθεί το γεγονός πως α’ εξάμηνο του 2019 τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Πορτογαλίας είχαν κέρδη 600 εκατομμυρίων ευρώ, αντιλαμβάνεται κανείς πως οι απώλειες ήταν τεράστιες.
Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν ως επί το πλείστον από την αύξηση των παροχών, καθώς και από την πίεση στα έσοδα λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος που προκάλεσε από την πανδημία COVID-19.
Τα συνολικά βασικά έσοδα μειώθηκαν σε ετήσια βάση, με το lockdown να βλάπτει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τις καταναλωτικές δαπάνες.
Την ίδια στιγμή, οι προβλέψεις διπλασιάστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Ορισμένες τράπεζες έχουν επίσης αναφέρει ζημίες, αφού προέβησαν σε κεφαλαιακή αναδιάρθρωση
Τα μορατόρια σε ό,τι αφορά τις πληρωμές δανείων συνεχίζονται, με σκοπό την προστασία της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων που είναι εγγεγραμμένα στο ενεργητικό.
Ωστόσο, σύμφωνα με την DBRS Morningnstar, η επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων θα γίνει εντονότερη το 2021, όταν τα μέτρα στήριξης μειωθούν ή περιοριστούν.
Όσον αφορά τον ισολογισμό, αρκετές τράπεζες ανέφεραν σημαντική αύξηση του όγκου των δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αυτή η ανάπτυξη αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την παροχή πιστωτικών ορίων για τη στήριξη της οικονομίας στο πλαίσιο της πανδημίας.
Επισημαίνεται πως οι τράπεζες έχουν γίνει πιο συνετές ως προς τη διαχείριση της ρευστότητας που έχουν στη διάθεσή τους.
Image

Προβλέψεις

Οι καθαρές προβλέψεις υπερδιπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση το α’ εξάμηνο του 2020 σε περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ, από 385 εκατομμύρια ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (γράφημα 2).
Το ετήσιο κόστος κινδύνου, που αναφέρθηκε από τις τράπεζες, κάλυψε ένα ευρύ φάσμα, από 27 μονάδες βάσης έως 221 μονάδες βάσης.
Την ίδια περίοδο του 2019, το κόστος κινδύνου κυμαινόταν από -3 μονάδες έως 115 μονάδες βάσης.
Αυτή η κατάσταση αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις σχετικές με την COVID-19 προβλέψεις σε ό,τι αφορά την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους.
Η αύξηση των προβλέψεων οφείλεται στις μακροοικονομικές παραδοχές των τραπεζών ενώ ακολουθεί τις πτωτικές αναθεωρήσεις της Τράπεζας της Πορτογαλίας (BoP) για την οικονομία της χώρας.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις , το ΑΕΠ θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 9,5% το 2020, ακολουθούμενο από ανάκαμψη 5,2% το 2021, ενώ το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να αυξηθεί σε 10,1% το 2020 από 6,7% σε ετήσια βάση το 2019, με ανάκαμψη 8,9% το 2021.
Image

H εικόνα των πορτογαλικών τραπεζών βάσει DBRS Mornignstar
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης