Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί από τα αζήτητα της οικονομικής ιστορίας, η Λιβύη βρίσκεται στο επίκεντρο;

Γιατί από τα αζήτητα της οικονομικής ιστορίας, η Λιβύη βρίσκεται στο επίκεντρο;
Το 93% των κρατικών εσόδων της Λιβύης βασίζεται στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου
Η Λιβύη διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική με 48,4 δισεκατομμύρια βαρέλια αποδεδειγμένων αποθεμάτων.
Το 93% των κρατικών εσόδων της Λιβύης βασίζεται στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ανατολικά της Λιβύης, που εκτείνεται 350 χιλιόμετρα κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου, υπάρχουν οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, όπως οι Sidre, Ras Lanuf, Briga και Zuveytine.
Το πεδίο άντλησης πετρελαίου Sharara, το "ορυχείο μαύρου χρυσού" στην περιοχή Fezzan, ξεχωρίζει ως το φρεάτιο πετρελαίου με την υψηλότερη ικανότητα παραγωγής αργού πετρελαίου στη χώρα.
Εκτός από το Sharara, το κοίτασμα πετρελαίου El-Fil είναι επίσης γνωστό ως ένα από τα σημαντικά πετρελαϊκά κοιτάσματα της περιοχής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης, η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου της χώρας μειώθηκε κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια από το 2014, σε περίπου 90 χιλιάδες βαρέλια.
Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 92% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2020.
Από την άλλη πλευρά, η NOC εκτιμά ότι η ημερήσια παραγωγή θα μειωθεί σε 72 χιλιάδες βαρέλια, με 60 χιλιάδες βαρέλια από την Cufra και τον τερματικό σταθμό του Μπουρί στις ακτές της Μεσογείου.
Παρ΄ όλα αυτά η Λιβύη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον Τουρκίας, Αιγύπτου, ΗΠΑ, Ρωσίας, Συρίας, Γαλλίας και άλλων χωρών.
Ο λόγος προφανής τα κοιτάσματα πετρελαίου που διαθέτει η Λιβύη αλλά λόγω της εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ της αναγνωρισμένης κυβέρνησης που είναι φίλα προσκείμενη στην Τουρκία και τον στρατηγό Haftar που ελέγχει το 82% του εδάφους της Λιβύης η κατάσταση έχει περιπλακεί.
Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ εναντιώθηκαν στον δικτάτορα Gaddafi που επί 10ετίες κυβερνούσε την Λιβύη, οι επαναστατικές δυνάμεις της χώρας τον σκότωσαν στο τέλος… και η Λιβύη βρήκε ξανά προσδοκία σε ένα στρατηγό τον Haftar.
Από τα παράδοξα της ανύπαρκτης δημοκρατίας της Λιβύης.

j

jjj
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης