Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Haftar: Βυθίσαμε σκάφος με μισθοφόρους της Τουρκίας - Εξελίξεις και στο μέτωπο Ελλάδας - Λιβύης

Haftar: Βυθίσαμε σκάφος με μισθοφόρους της Τουρκίας - Εξελίξεις και στο μέτωπο Ελλάδας - Λιβύης
Ελλάδα και Λιβύη συζητούν για θαλάσσια σύνορα, αναφέρει ο LNA
Λογαριασμός στο Twitter που πρόσκειται στις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύη (LNA) έκανε ανάρτηση στην οποία αναφέρει ότι «Ελλάδα και Λιβύη ξεκινούν διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων».
Την ίδια ώρα ο στρατάρχης Haftar (LNA) υποστηρίζει ότι κατέστρεψε σκάφος που μετέφερε μισθοφόρους της Τουρκίας, στα ανοικτά της Λιβύης.
Συγκεκριμένα ο λογαριασμός στο Twitter που απηχεί τις απόψεις του LNA ανέφερε: «Λιβυκός Στρατός: στοχεύσαμε και καταστρέψαμε ένας σκάφος που μετέφερε Σύρους αντάρτες και μισθοφόρους πιστούς στην Τουρκία και την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) μόλις πέρασαν την θαλάσσια ζώνη αποκλεισμού στα ανοικτά της Σύρτης.
Το σκάφος ειδοποιήθηκε μέσω ασυρμάτου αλλά δεν απάντησε στην προειδοποίηση και στοχοθετήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την ακτή, που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του στόχου και τον θάνατο 20 Σύρων τρομοκρατών μισθοφόρων πιστών στην Τουρκία και την «ληγμένη» κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας» ανέφεραν πηγές προσκείμενες στον Στρατάρχη Haftar.

Εξελίξεις και στο μέτωπο Ελλάδας - Λιβύης

Λογαριασμός στο Twitter που πρόσκειται στις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύη έκανε ανάρτηση στην οποία αναφέρει ότι "Ελλάδα και Λιβύη ξεκινούν διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων".
Στην ανάρτηση του ο LNA επικαλείται ένα άρθρο του libyareview σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, Abdul-Hadi Al-Hawaij, αποκάλυψε ότι το υπουργείο του έχει συνομιλήσει με το ελληνικό επί του θέματος. "Τόσο η Λιβύη όσο και η Ελλάδα συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων τους, καθώς και να συζητήσουν ορισμένα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών".
Σύμφωνα με το άρθρο ο Al-Hawaij σημείωσε ότι η Λιβύη χαιρετίζει μια λύση μέσω του άρθρου 74 του Δικαίου της Θάλασσας, που αφορά λύσεις που βασίζονται σε συμφωνίες και καλή γειτονία.
Το Λιβυκό ΥΠΕΞ χαιρέτισε τη συμφωνία που ορίζει τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας. Τόνισε ότι η Λιβύη χαιρετίζει κάθε συμφωνία που είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ και η οποία διατηρεί τα δικαιώματα των Λιβύων.
Τόνισε ότι οι επισκέψεις του Λιβύου προέδρου του Κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ, σε ορισμένες χώρες είχαν ως στόχο να αποσαφηνίσουν την πολιτική πρωτοβουλία Λιβύης-Αιγύπτου.
Ο ομιλητής ισχυρίστηκε ότι ο λαός της Λιβύης είχε εξαντληθεί από την παρουσία της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA).
"Ένας από τους πιο σημαντικούς όρους για συναίνεση μεταξύ των Λιβύων είναι να απομακρυνθεί η τουρκική επέμβαση στη χώρα και να αφεθεί το θέμα στους Λιβύους να αντιμετωπίσουν την κρίση", πρόσθεσε.

Γιατί από τα αζήτητα της οικονομικής ιστορίας, η Λιβύη βρίσκεται στο επίκεντρο;

 Η Λιβύη διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική με 48,4 δισεκατομμύρια βαρέλια αποδεδειγμένων αποθεμάτων.
Το 93% των κρατικών εσόδων της Λιβύης βασίζεται στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ανατολικά της Λιβύης, που εκτείνεται 350 χιλιόμετρα κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου, υπάρχουν οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, όπως οι Sidre, Ras Lanuf, Briga και Zuveytine.
Το πεδίο άντλησης πετρελαίου Sharara, το "ορυχείο μαύρου χρυσού" στην περιοχή Fezzan, ξεχωρίζει ως το φρεάτιο πετρελαίου με την υψηλότερη ικανότητα παραγωγής αργού πετρελαίου στη χώρα.
Εκτός από το Sharara, το κοίτασμα πετρελαίου El-Fil είναι επίσης γνωστό ως ένα από τα σημαντικά πετρελαϊκά κοιτάσματα της περιοχής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης, η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου της χώρας μειώθηκε κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια από το 2014, σε περίπου 90 χιλιάδες βαρέλια.
Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 92% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2020.
Από την άλλη πλευρά, η NOC εκτιμά ότι η ημερήσια παραγωγή θα μειωθεί σε 72 χιλιάδες βαρέλια, με 60 χιλιάδες βαρέλια από την Cufra και τον τερματικό σταθμό του Μπουρί στις ακτές της Μεσογείου.
Παρ΄ όλα αυτά η Λιβύη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον Τουρκίας, Αιγύπτου, ΗΠΑ, Ρωσίας, Συρίας, Γαλλίας και άλλων χωρών.
Ο λόγος προφανής τα κοιτάσματα πετρελαίου που διαθέτει η Λιβύη αλλά λόγω της εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ της αναγνωρισμένης κυβέρνησης που είναι φίλα προσκείμενη στην Τουρκία και τον στρατηγό Haftar που ελέγχει το 82% του εδάφους της Λιβύης η κατάσταση έχει περιπλακεί.
Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ εναντιώθηκαν στον δικτάτορα Gaddafi που επί 10ετίες κυβερνούσε την Λιβύη, οι επαναστατικές δυνάμεις της χώρας τον σκότωσαν στο τέλος… και η Λιβύη βρήκε ξανά προσδοκία σε ένα στρατηγό τον Haftar.
Από τα παράδοξα της ανύπαρκτης δημοκρατίας της Λιβύης.

j

jjj
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης