Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Washington Post: Η Τουρκία αδικήθηκε κατάφωρα από τη Συνθήκη των Σεβρών

tags :
Washington Post: Η Τουρκία αδικήθηκε κατάφωρα από τη Συνθήκη των Σεβρών
«Μια συνθήκη 100 ετών στοιχειώνει τη Μεσόγειο».
Τη φιλοτουρκική και ανιστόρητη υπόθεση πως η Τουρκία αδικήθηκε κατά την υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών ξεδιπλώνει με άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.
Ο τίτλος που επέλεξε για το κείμενό του ο συντάκτης της είναι χαρακτηριστικός:
«Μια συνθήκη 100 ετών στοιχειώνει τη Μεσόγειο».
Αν μη τι άλλο, είναι σαφής η προσπάθεια να ξεπλύνει την αναθεωρητική τάση του Τούρκου προέδρου Erdogan, ο οποίος 100 χρόνια από τη διάλυση της πλέον βάναυσης αυτοκρατορίας, της Οθωμανικής, με την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, επιδιώκει να την αναβιώσει.
«Η Συνθήκη των Σεβρών, η οποία υπογράφηκε στις 10 Αυγούστου του 1920, επέβαλε στους ηττημένους Οθωμανούς όρους οι οποίοι, κατά γενική ομολογία, θεωρούνται πιο ακόμη πιο τιμωρητικοί από τα μέτρα που επιβλήθηκαν στη Γερμανία με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών. Η αυτοκρατορία [σσ: εννοείται η Οθωμανική] εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί από τα δικαιώματά της σε εδάφη της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής» επισημαίνει ο φιλότουρκος αρθρογράφος, προσθέτοντας:
«Η Βρετανία και η Γαλλία όρισαν τις δικές τους ξεχωριστές ζώνες αποικιοκρατικής επιρροής από τις αραβικές ερήμους ως τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ η Ελλάδα και η Ιταλία διασφάλισαν τα δικά τους κεκτημένα σε περιοχές όπου σήμερα είναι η δυτική και νότια Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης υπό τον έλεγχό τους σε μυριάδες νησιά του Αιγαίου Πελάγους».
Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η Τουρκία αδικήθηκε κατάφωρα από τη Συνθήκη των Σεβρών, η Washington Post γράφει ότι «οι Αρμένιοι και οι Κούρδοι απέκτησαν δικό τους χώρο, ενώ στους Οθωμανούς δόθηκε ένα εξευτελιστικά μικρό κρατίδιο, κάπου στα βάθη της Ανατολίας.
H ανάμνηση των προσπαθειών της αποικιοκρατικής Δύσης να αφαιρέσει από την Τουρκία την εθνική της κυριαρχία -όπως και ο ένοπλος αγώνας που χρειάστηκε για να ματαιωθούν αυτά τα σχέδια- εξακολουθεί να σκιάζει την πολιτική φαντασία στην Τουρκία».
Φυσικά, καμία αναφορά δεν γίνεται στην προκλητικότητα του νεοοθωμανικού καθεστώτος Erdogan και τον έντονο αναθεωρητισμό που εκφράζεται μέσω του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης