Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Νέα μέτρα στην μάχη με τον κορωνοϊό - Κλείνουν μπαρ - εστιατόρια σε 15 περιοχές - Αναβλήθηκε η ΔΕΘ - Τι αλλάζει στις πύλες εισόδου

Νέα μέτρα στην μάχη με τον κορωνοϊό - Κλείνουν μπαρ - εστιατόρια σε 15 περιοχές - Αναβλήθηκε η ΔΕΘ - Τι αλλάζει στις πύλες εισόδου
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει σε κυβέρνηση και ειδικούς η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα
(Upd) Σε κατάσταση συναγερμού  να βρίσκεται η κυβέρνηση και οι υγειονομικές αρχές της χώρας για την πορεία της πανδημίας.
Παρά την αισθητή μείωση των κρουσμάτων τη Δευτέρα (έπεσαν στα 126 από 203 την Κυριακή) η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες 10/8 μια σειρά από νέα περιοριστικά μέτρα για να προλάβει την υπερμετάδοση του ιού.
Η ΔΕΘ ματαιώνεται, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κατεβάζουν νωρίτερα τα ρολά σε Μύκονο, Πάρο, Χαλκιδική και άλλες δώδεκα περιοχές της χώρας ενώ όπως ξεκαθάρισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τα μέτρα αυτά θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας εφόσον παραστεί ανάγκη...
 Στα στοιχεία του ΕΟΔΥ εντοπίζεται πάντως εκτός από την μείωση και ακόμη ένα ενθαρρυντικό στοιχείο.
Για πρώτη φορά την τελευταία εβδομάδα Καταγράφηκαν λιγότερα από 100 εγχώρια κρούσματα.

Έπειτα από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με συναρμόδιους Υπουργούς, κυβερνητικά στελέχη και τον επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα και σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής, αποφασίστηκαν τα εξής:

Ανακοίνωση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπoυ Αριστοτελίας Πελώνη (10/8/20)

1ον: Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, σε περιορισμένο ακροατήριο.
2ον: Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.
3ον: Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα.
Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής.
Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.
4ον: Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.
5ον: Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.
6ον: Με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές:
- Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
- Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
- Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.
Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Κορωνοϊός: Στα 126 τα νέα κρούσματα - Ένας θάνατος

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 10/8 126 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.749, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες.
Τα 1.473 (25,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.795 (48,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Image
Επίσης 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών.
Οι 6 (25%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 58,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 213 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 70 (32,9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image


Κοτανίδου: Έρχονται ακόμα πιο αυστηρά μέτρα - Κίνδυνος για πολύ δύσκολο Αύγουστο και φθινόπωρο

Προ των πυλών βρίσκονται νέα αυστηρότερα μέτρα για τον κορωνοϊό καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των διασωληνώσεων.
«Την απερισκεψία μερικών το προηγούμενο δεκαπενθήμερο την βλέπουμε τώρα» δήλωσε η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου.
Όπως είπε η κα Κοτανίδου, «σήμερα ή αύριο θα πάρουμε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα για να ελέγξουμε την ανοδική πορεία των κρουσμάτων.
Αν δεν το καταφέρουμε αυτό θα περάσουμε πολύ άσχημο Αύγουστο και φθινόπωρο».
Μεταξύ των νέων μέτρων συγκαταλέγονται η μείωση του ωραρίου νυχτερινών καταστημάτων, μείωση του αριθμού ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις και τοπικά lockdown όπως στον Πόρο.
«Η πολιτεία έχει κινηθεί πολύ γρήγορα.
Το πρόβλημα είμαστε εμείς οι πολίτες που δεν συμμορφωνόμαστε με αυτά που έχει καθορίσει η πολιτεία.
Κάποιοι θεωρούν ότι είναι άτρωτοι και κάθονται και μεταδίδουν τον ιό», τόνισε η καθηγήτρια.
Αυτό που την ανησυχεί περισσότερο, όπως ανέφερε, είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η πίεση στο σύστημα υγείας.
Τα πράγματα θα ζορίσουν αν δούμε πολλές εισαγωγές.
«Όλοι πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε αυτή τη φάση με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα», είπε.
Μέχρι στιγμής στα βασικά όπλα κατά του κορωνοϊού είναι η ρεμδεσιβίρη που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στους ασθενείς.
Η κα Κοτανίδου ευελπιστεί ότι οι ασθενείς που αναρρώνουν δεν θα έχουν στο μέλλον επιπτώσεις από την ασθένεια.
Σχετικά με τη μάσκα είπε ότι είναι αυστηρή σύσταση σε ανοιχτούς χώρους με συνωστισμό.
«Αν δούμε ότι οι άνθρωποι δε συμμορφώνονται θα αναγκαστούμε να κάνουμε υποχρεωτική τη μάσκα και στους ανοιχτούς χώρους», τόνισε.
Όσον αφορά τα σχολεία, είπε ότι θα πρέπει να ανοίξουν στην ώρα τους. «Θα δούμε ποια θα είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία μέσα στον Αύγουστο.
Από τον Αύγουστο εξαρτώνται τα πάντα».
Κατά την κα Κοτανίδου, δεν υπάρχει ανησυχία ότι ζούμε 2ο κύμα και ενδεχομένως να μην το ζήσουμε ούτε το Σεπτέμβριο.

Εξαδάκτυλος: Εάν δεν περιοριστεί ο ρυθμός αύξησης θα έχουμε έως και 600 κρούσματα κορωνοϊού τη μέρα

Την ανησυχία του για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, προειδοποιώντας πως εάν ο ρυθμός αύξησης συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό τότε δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να καταγράφονται έως και 600 κρούσματα την ημέρα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε πως ο συναγερμός για τους επιστήμονες έχει σημάνει «εδώ και εβδομάδες, τουλάχιστον από τις 10 Ιουλίου», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
«Σε αναντιστοιχία με τους αριθμούς που βλέπαμε τότε που ήταν γύρω στα 35-40 κρούσματα την ημέρα, αλλά και τη γενικότερη διάθεση που επικρατούσε.
Πρέπει να δράσουμε άμεσα όλοι μαζί με συνέπεια και συνέχεια για να δούμε μετά από μερικές εβδομάδες, όχι 2 και 3, περισσότερες, τα νούμερα να κάμπτονται.
Μπορεί να δούμε μέχρι και 600 κρούσματα την ημέρα ή και μεγαλύτερο. Και βεβαίως όταν αυτό θα το δούμε μετά από μερικούς μήνες, που δε θα είναι το κατακαλόκαιρο που γυρνάνε όλοι σε ανοιχτούς χώρους, θα συνοδεύεται και από μεγάλο αριθμό βαριά νοσούντων ή ανθρώπων που θα είναι στις ΜΕΘ και θα δίνουν σκληρή μάχη.
Ήδη αυξάνονται τα βαριά περιστατικά, πριν από 2-3 εβδομάδες δεν είχαμε στις κλινικές νοσηλευόμενους και τώρα είναι γεμάτες και έχουν ανοίξει κλινικές που είχαν κλείσει και οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ έχουν αυξηθεί αισθητά.
Από εκεί που ήταν μονοψήφιος αριθμός, τώρα είναι διψήφιος», επισήμανε ο ίδιος.
Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως οι επιστήμονες ζητούν τρία πράγματα: να φορούν οι πολίτες μάσκες, να αποφεύγονται οι συναθροίσεις, να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και να εφαρμόζεται σχολαστική υγιεινή χεριών.
«Το τελευταίο είναι το μόνο που έχουμε πετύχει.
Τα υπόλοιπα τρία εάν δεν τηρηθούν θα διακοπεί ο ρυθμός μετάδοσης του ιού» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Μαγιορκίνης: Είναι θέμα χρόνου η μετάδοση του SARS-CoV-2 από τη μια ηλικιακή ομάδα στην άλλη

Καμπανάκι κινδύνου χτύπησε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.
«Υπάρχει αυξημένη ανησυχία, η δυναμική είναι δεύτερου κύματος», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης και υπογράμμισε πως υπάρχουν όλα τα χαρακτηριστικά ενός δεύτερου κύματος μέσα στο καλοκαίρι.
«Αυτό δημιουργεί πολλές ανησυχίες και ελπίζουμε τα μέτρα που ελήφθησαν να έχουν κάποια αποτελεσματικότητα τις επόμενες ημέρες», επισήμανε και παράλληλα στάθηκε στην αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.
Σημείωσε, μάλιστα, ότι «αν συνεχιστεί η δραματική αύξηση των κρουσμάτων, τότε μπορεί να δούμε πάνω από 300 ή και 350 κρούσματα ημερησίως» και συνέχισε λέγοντας πως στο τραπέζι είναι να ληφθούν μέτρα ανάλογα με αυτά που λήφθηκαν στον Πόρο, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τις 11 το βράδυ.
Προσέθεσε, δε, πως ο κίνδυνος συγχρωτισμού εν όψει Δεκαπενταύγουστου προκαλεί προβληματισμό και κατέληξε κρίνοντας ότι είναι θέμα χρόνου η μετάδοση του SARS-CoV-2 από τη μια ηλικιακή ομάδα στην άλλη.

Θεσσαλονίκη: Σε καραντίνα 11 aστυνομικοί - Δύο θετικοί στον κορωνοϊό

Σε καραντίνα τέθηκαν από την Κυριακή (9/8/2020) 11 αστυνομικοί εκ των οποίων οι δύο επιβεβαιώθηκαν θετικοί στον κορονοϊό σύμφωνα με τον πρόεδρο των αστυνομικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Θεόδωρο Τσαϊρίδη.
Τα δύο στελέχη της Αστυνομίας -πρώτης γραμμής- μόλις παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού τέθηκαν άμεσα από την υπηρεσία σε καραντίνα, καθώς και άλλοι 9 συνάδελφοί τους οι οποίοι ήρθαν σε επαφή μαζί τους τα πρώτα 15 λεπτά σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Μέτρα... Πόρου και στη Λάρισα

Το «μοντέλο Πόρου» (σσ. περιορισμοί στην κυκλοφορία, χρήση μάσκας, μείωση ωραρίων) εφαρμόστηκε και στον Αμπελώνα Λάρισας, όπου με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τέθηκαν σε ισχύ τα εξής περιοριστικά μέτρα:
-Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
-Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ.
-Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλη την περιοχή τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δίνεται η δυνατότητα αναστολής της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, ενώ τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες, δηλαδή από τις 06.00 σήμερα το πρωί έως και 20-8-2020 και ώρα 06.00.

Τέλος στις λιτανείες

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύτηκαν οι λιτανείες σε όλα τα θρησκευτικά δόγματα.
Όπως αναγράφεται στο περιεχόμενό της, αναστέλλεται η διεξαγωγή κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χώρων θρησκευτικής λατρείας, ενώ οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο 150 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση έχει ισχύ μέχρι και την 31η Αυγούστου, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω επέκτασή της.


ΕΟΔΥ: 203 νέα κρούσματα την Κυριακή 9/8/2020

Επιπλέον 203 νέα κρούσματα του νέου ιού καταγράφηκαν στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή 9/8, πλέον  είναι 5.623, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.
1438 (25.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2705 (48.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 5 (22.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 59.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 212 θανάτους συνολικά στη χώρα. 69 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης