Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Βγάζει αντίδραση και προσπαθεί να ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές αγορές

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Βγάζει αντίδραση και προσπαθεί να ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές αγορές
ΑΓΟΡΑ: Οι ξένες αγορές άνοιξαν με σημαντική άνοδο. Ο DAX ενισχύεται περίπου 2% και προσεγγίζει και πάλι τις 13.000 μονάδες. Δηλαδή απέχει λίγο από τα ιστορικά υψηλά του. Και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας. Ακόμα και το βελγικό ή το γαλλικό χρηματιστήριο έχουν σημαντικά μικρότερες απώλειες από τις δικές μας.

Εμείς παλεύουμε με τις 610-640 μονάδες και βρισκόμαστε στη ζώνη της απαξίωσης. Δε λέμε να ξεκολλήσουμε από αυτά τα σημεία. Ο τζίρος χαμηλός και η «ορατότητα» περιορισμένη. Έχουμε και τα ελληνοτουρκικά που όπως και να το κάνεις επηρεάζουν. Η αδύναμη οικονομία επίσης δημιουργεί ανησυχίες. Το βασικότερο όμως είναι πως δεν έχουμε επενδυτές.

Το ΧΑ άνοιξε με άνοδο και προσπαθεί να ανακτήσει μέρος των χθεσινών απωλειών. Συμβάλλουν οι τράπεζες αλλά είναι ακόμα νωρίς για να βγουν συμπεράσματα. Ο τζίρος και πάλι χαμηλός στο άνοιγμα. Η Τέρνα Ενεργειακή λόγω της αύξησης υποχωρεί περίπου 1,5%.

TERNA ENERGY: Αύξηση κεφαλαίου μικρού σχετικά ύψους αναλογικά με την αποτίμηση. Θα λέγαμε πως χρειάζεται αύξηση καθώς έχει μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα μπροστά της και ήδη ο ισολογισμός δείχνει υψηλές υποχρεώσεις. Ίσως τα 50 εκατ. ευρώ περίπου που θα αντλήσει να είναι λίγα, αλλά ικανά για να βελτιώσουν εμπορευσιμότητα και να δώσουν μία επιπλέον ρευστότητα.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό χρήσης 2019 οι συνολικές υποχρεώσεις ήταν στα 1,68 δισ. ευρώ με την καθαρή θέση στα 426,5 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 257,4 εκατ. ευρώ. Από τις υποχρεώσεις μακροπρόθεσμα δάνεια αφορούσαν τα 906,5 εκατ. ευρώ, συμμετοχικοί τίτλοι εξομοιούμενοι με χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις ήταν 324,4 εκατ. ευρώ, και υπήρχαν ακόμα βραχυπρόθεσμα δάνεια 36,4 εκατ. ευρώ, μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις πληρωτέες την επόμενη χρήση 70,2 εκατ. ευρώ και συμμετοχικοί τίτλοι εξομοιούμενοι με χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις 51,3 εκατ. ευρώ.

Η στήλη παρακολουθεί εταιρείες με χαμηλή μόχλευση και γι΄αυτό δεν είναι στις επιλογές μας. Η μετοχή πάει βέβαια εξαιρετικά στο ταμπλό και έχει growth. Η αύξηση θα βοηθήσει αν και θα τη θέλαμε μεγαλύτερη. Στα 11,66 ευρώ και στο -2,83% με όγκο 4 χιλ. τεμάχια.

ΤΙΤΑΝ: Με μικρό όγκο στα 11,30 ευρώ. Θα θέλαμε να δούμε να συνεχίζεται η βελτιωμένη συμπεριφορά της και να απομακρύνεται από αυτό το σημείο.

ΟΤΕ: Στο ξεκίνημα με μικρό όγκο βρέθηκε στα 13 ευρώ και τώρα είναι λίγο χαμηλότερα.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Στα 7,75 ευρώ το δικό του άνοιγμα.

ΟΠΑΠ: Μπήκαν σήμερα τα κομμάτια από την επανεπένδυση του μερίσματος με το βασικό μέτοχο να μετατρέπει όλα του τα δικαιώματα και άρα αρκετά από τα κομμάτια που μπαίνουν να είναι παρκαρισμένα. Ενισχύεται η μετοχή αλλά παραμένει κάτω από την τιμή μετατροπής των 7,91 ευρώ.

JUMBO: Στα 15,85 ευρώ πατάει σε στήριξη και είναι εντός πλαισίου συσσώρευσης. Αντιδρώντας από αυτά τα επίπεδα θα μπορούσαμε και πάλι να τη δούμε στα 17 ευρώ.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Αρκετές μετοχές είναι υποτιμημένες και λόγω της πρόσφατης πτώσης έχουν γίνει ακόμα πιο ελκυστικές. Θέλει υπομονή και επιμονή αυτή η κατηγορία. Έχει όμως τα διαμαντάκια της και ίσως δε θα έπρεπε να είναι τόσο στο περιθώριο. Αλλά όταν μετοχές του FTSE 25 δεν κάνουν όγκο τι να κάνουν κι αυτές.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ – ΛΑΠΠΑΣ: Την προσέχουν πλέον τη μετοχή αλλά κοντά στα 0,50 ευρώ η αποτίμηση είναι αστεία. Βγαίνουν όμως κομμάτια.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Κρατιέται πάνω από τα 2 ευρώ και αυτό είναι το σημαντικό. Να χτίσει την καινούρια της βάση και να βάλει τα θεμέλια για υψηλότερα.

ΕΚΤΕΡ: Με 1 κομμάτι στο -2,57% και ενώ χθες είχε σημαντική υποχώρηση. Ο αγοραστής στα 0,72 ευρώ και ο πωλητής στα 0,7560 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης