Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Ανθεκτικές οι γαλλικές τράπεζες, δαμόκλειος σπάθη ο κορωνοϊός

Scope: Ανθεκτικές οι γαλλικές τράπεζες, δαμόκλειος σπάθη ο κορωνοϊός

Ανθεκτικές στις προκλήσεις που προέβαλε το πανδημικό περιβάλλον που διαμόρφωσε η νόσος του κορωνοϊού εμφανίζονται οι γαλλικές τράπεζες
Ιδιαίτερα ανθεκτικές στις προκλήσεις που προέβαλε το πανδημικό περιβάλλον το οποίο διαμόρφωσε η νόσος του κορωνοϊού εμφανίζονται οι γαλλικές τράπεζες, σύμφωνα με ανάλυση του γερμανικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings, ωστόσο η αβέβαιη οικονομική πραγματικότητα ασκεί ισχυρή πίεση στα έσοδα.
Οι προσπάθειες των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τη μη επανεμφάνιση κόκκινων δανείων αποφέρουν καρπούς και ενισχύουν την ανθεκτικότητα των γαλλικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Αλλά καθώς τράπεζες και πελάτες προσπαθούν να προσαρμοστούν σε μια νέα, θολή οικονομική πραγματικότητα, η δυναμική που αναπτύσσουν οι ισολογισμοί ασκεί νέα πίεση στα έσοδα.
Περιμένουμε από τις γαλλικές τράπεζες να είναι ανθεκτικές στον οικονομικό κύκλο, αναφέρει η Scope Ratings.
Όμως, παρότι οι τράπεζες προβάλλονται ως μέρος της λύσης, τα μέτρα πολιτικής δεν είναι ουδέτερα ως προς την επιχειρηματική προοπτική τους.
Τα ζητήματα που υπήρχαν προ κρίσης δεν έχουν εξαφανιστεί.
Το γαλλικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά -13,8% το β’ τρίμηνο του 2020, έπειτα από συρρίκνωση -5,9% το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Οι γαλλικές τράπεζες άντεξαν το lockdown και τις συνέπειές του.
Ωστόσο, πρέπει να αποδειχθούν εξίσου ανθεκτικές στο διαμορφούμενο περιβάλλον αβεβαιότητας που αναδύεται στη μετα-Covid-19 εποχή, αφ’ ης στιγμής τα μέτρα τόνωσης της γαλλικής οικονομίας αποσκοπούν σε μια ανάκαμψη σε σχήμα V.
Image
Οι γαλλικές τράπεζες παρουσίασαν ανθεκτικούς δείκτες κεφαλαίου στο τέλος του α’ εξαμήνου, ενώ οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκαν πολύ κάτω από τα επίπεδα του τέλους του 2018.
Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη το αντίστοιχο διάστημα μειώθηκαν σημαντικά σε ετήσια βάση λόγω πιέσεων στα λειτουργικά έσοδα και του αυξανόμενου κόστους κινδύνου.
Τα αποτελέσματα διέφεραν ευρέως κυρίως λόγω της συγκέντρωσης του κλάδου σε εγγενώς πιο ασταθείς δραστηριότητες εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής (CIB).
Για τη στήριξη της γαλλικής οικονομίας, οι τράπεζες κλήθηκαν να καταβάλουν επιπλέον προσπάθειες για τη χρηματοδότησή της.
Η ώθηση προέρχεται από το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων ύψους 300 δισ. ευρώ.
Μέχρι τις 31 Ιουλίου είχαν χορηγηθεί συνολικά 116,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα μέτρα υποστήριξης μέχρι στιγμής φαίνεται να πετυχαίνουν τον στόχο τους.\
Image
Ωστόσο, παρότι οι δείκτες των NPLs είναι σταθεροί, ο όγκος των δανείων έχει επίσης αυξηθεί.
Λόγω των αβέβαιων μακροοικονομικών δεδομένων, των έκτακτων μέτρων στήριξης και άλλων ζητημάτων, οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν μια θολή οικονομική πραγματικότητα.
Εν τω μεταξύ, τα έσοδα από τόκους συμπιέζονται όλο και περισσότερο.
Οι εταιρείες έχουν στραφεί σε προγράμματα βραχυπρόθεσμου κεφαλαίου κίνησης, με χαμηλά επιτόκια.
Από την άλλη, τα στεγαστικά δάνεια κυμαίνονται σε καλά επίπεδα.
Για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των εσόδων, όμως, οι Γάλλοι τραπεζίτες πρέπει να συμπιέσουν τα κόστη.
Επίσης, απαιτείται διαφοροποίηση – κάτι που δεν θα συμβεί εν μια νυκτί, με τον κορωνοϊό να επικρέμαται σαν δαμόκλειος σπάθη.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης