Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Έβγαλε αντίδραση έστω και με πολύ χαμηλό τζίρο

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Έβγαλε αντίδραση έστω και με πολύ χαμηλό τζίρο
ΑΓΟΡΑ: Έστω και έτσι ανέκαμψε. Προσέγγισε πάλι τις 630 μονάδες και απέχει λιγότερο από 4 μονάδες, αλλά με εξαιρετικά χαμηλές συναλλαγές. Σήμερα ήταν μία πολύ καλή μέρα για τις ευρωπαϊκές αγορές με τους βασικότερους δείκτες να ενισχύονται 2%. Έτσι πήραμε και εμείς λίγο από τη λάμψη τους.

Έχουμε αυτόνομη πορεία το τελευταίο διάστημα, λόγω και των ελληνοτουρκικών αλλά και των ανησυχιών για την εξάπλωση της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα που αναμένεται να πλήξουν περαιτέρω την οικονομία. Ωστόσο, πολλές μετοχές είναι εξαιρετικά φθηνές από όλες τις κεφαλαιοποιήσεις. Η στήλη προτιμά αυτές που έχουν και χαμηλή μόχλευση.

Το σημαντικό είναι η αγορά να συνεχίσει να ενισχύεται και να αποφύγουμε τον κίνδυνο των 600 μονάδων ή των 580 μονάδων. Το επενδυτικό ενδιαφέρον πάντως είναι μικρό και δύσκολα στην παρούσα φάση να μπορέσει να οδηγήσει το γενικό δείκτης προς τις 650 μονάδες. Στάση αναμονής και είναι απαραίτητη και η ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια.

ΟΓΚΟΣ: Όταν βλέπεις τον ΟΤΕ μισή ώρα πριν το κλείσιμο να μην έχει κάνει 60 χιλ. τεμάχια, ή την Μυτιληναίος να κάνει όλη μέρα λιγότερα από 90 χιλ. τεμάχια, είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος τι έγινε στις μετοχές εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο τζίρος στα 26,6 εκατ. ευρώ ή λίγο κάτω από 25 εκατ. ευρώ ο καθαρός χωρίς τα πακέτα.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Λόγω της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου δέχθηκε κάποιες πιέσεις σήμερα η μετοχή. Αλλά πάλι βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλά. Στα 11,68 ευρώ και στο -2,67% με όγκο 165 χιλ. τεμάχια.

MOTOR OIL: Πιέστηκε σήμερα αρκετά και με 92 χιλ. τεμάχια έχασε 1,59% και έκλεισε στα 11,13 ευρώ. Το γράφημα δείχνει την πλαγιοκαθοδική κίνηση εδώ και καιρό.
Image
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Είχε διορθώσει αρκετά από τα πρόσφατα υψηλά της και σήμερα έκανε μία δυνατή κίνηση με καλό όγκο. Ίσως ήταν και υπερβολική η πτώση των προηγούμενων εβδομάδων λόγω και της ανόδου της ΤΕΝΕΡΓ. Στα 6,09 ευρώ και στο +5%

ΔΕΗ: Ξανά πάνω η μετοχή και σε επαφή με τα πρόσφατα υψηλά της. Το «κλειδί» είναι τα δικαιώματα από εκπομπές ρύπων. Λόγω κλεισίματος λιγνιτικών μονάδων θα πληρώσει λιγότερα φέτος, άρα ίσως μπορέσει και η τελική γραμμή να έχει κάτι για τους μετόχους.

Αρκετοί βέβαια υποστηρίζουν πως ο στόχος για τα EBITDA που έχει δώσει η διοίκηση μπορεί να ξεπεραστεί. Στα 3,8420 ευρώ και στο +3,78% με όγκο 366 χιλ. τεμάχια.

COCA COLA: Κρατάμε από την ανάλυση της Eurobank την εκτίμηση ότι ίσως ένα νέο κύμα πανδημίας και νέα περιοριστικά μέτρα επηρεάσουν τα μεγέθη του 2021 και άρα οι εκτιμήσεις των αναλυτών ίσως πέσουν έξω. Υπάρχει ένα ρίσκο.

Αυτό το κρατάμε για όλες τις εταιρείες που επηρεάζονται, καθώς όσο δε φτάνουμε σε ένα εμβόλιο, πειστικό και αποτελεσματικό, ίσως τα κρούσματα να μην περιοριστούν άμεσα. Σημειώστε επίσης πως πολλές εταιρείες είχαν ανακοινώσει ότι το πρώτο δίμηνο του 2020 ήταν εξαιρετικό και μετά έπεσαν τα νούμερα λόγω της πανδημίας.

ΟΤΕ: Όταν βλέπεις αυτή τη μετοχή να κάνει τέτοιο όγκο καταλαβαίνεις το μέγεθος της αδιαφορίας των επενδυτών αυτή την περίοδο για το ΧΑ. Ευτυχώς που έγιναν κάποια κομμάτια στις τελικές δημοπρασίες και ο όγκος πήγε στις 178 χιλ. τεμάχια. Στα 13 ευρώ το κλείσιμο της μετοχής.

Η μετοχή είναι στις επιλογές της στήλης και αν προστεθεί και το μέρισμα πλέον υπάρχει μικρό κέρδος από το κλείσιμο που είχε όταν παρουσιάσαμε τις επιλογές μας. Δε μας πάει όμως το χέρι να πούμε πάρτε τα κέρδη σας, τα οποία αν συγκριθούν με την πτώση της αγοράς δεν είναι λίγα, καθώς θεωρούμε πως θα μπορούσε να δει υψηλότερα επίπεδα και κοντά στα 14 ευρώ.

JUMBO: Πάτησε στη στήριξη και γύρισε πάνω η μετοχή. Στα 16,18 ευρώ και στο +2,15% με όγκο 159 χιλ. τεμάχια.

NEWSPHONE: Πούλησαν σήμερα 2.000 τεμάχια κάτω από τα 0,45 ευρώ. Η δημόσια πρόταση θα ξεκινήσει εκ νέου μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Τόσο καιρό βέβαια δεν πουλούσαν στα 0,47 ευρώ. Είχαν στηθεί κάποιοι χαμηλά για να πάρουν χαρτιά και να τα δώσουν αργότερα στη δημόσια πρόταση.

ΟΛΘ: Αν πάει πάλι κάτω από τα 21 ευρώ και προς τα 20 ευρώ θα είναι καλό σημείο εισόδου. Και εδώ βέβαια στα 21,10 ευρώ η αποτίμηση είναι αστεία.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης