Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προκαλούν οι Τούρκοι - Το Oruc Reis απαντά στο ελληνικό ναυτικό: Είσαστε σε τουρκική υφαλοκρηπίδα

Προκαλούν οι Τούρκοι - Το Oruc Reis απαντά στο ελληνικό ναυτικό: Είσαστε σε τουρκική υφαλοκρηπίδα
Θρασύτατη απάντηση των Τούρκων: Είμαστε σε τουρκική ΑΟΖ, εσείς να φύγετε

«Έσπασε» η σιγή ασυρμάτου που επικρατούσε από πλευράς του πληρώματος του Oruc Reis και των πλοίων που το συνοδεύουν.
Αφού στην αρχή απλώς αγνοούσαν τις εκκλήσεις των στελεχών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που τους καλούσε να αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, πλέον έκαναν στροφή 180 μοιρών και όχι μόνο απαντούν, αλλά το κάνουν και με θράσος.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι κυβερνήτες των τουρκικών πλοίων απαντούν στους Έλληνες κυβερνήτες ότι δεν πλέουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά «εντός της τουρκικής ΑΟΖ».
Άρα θα πρέπει εκείνοι να εξέλθουν από την «τουρκική ΑΟΖ», όπως λένε.
Σε θαλάσσια περιοχή άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας πλέει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, με τα δύο βοηθητικά του πλοία Αταμάν και Τζένγκις Χαν και έναν μικρό στολίσκο από τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν.
Ο πλους ενός ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα επιτρέπεται, όπως επίσης δεν υπάρχει κάποιου είδους περιορισμός για κίνηση πολεμικών πλοίων οποιασδήποτε χώρας στην ανοικτή θάλασσα. Υπ’ αυτή την έννοια, με δεδομένο δηλαδή ότι το Oruc Reis με τα δύο βοηθητικά του πλοία και οι μονάδες του τουρκικού στόλου πλέουν σε διεθνή ύδατα, δεν υπάρχει κάποιου είδους παραβίαση των κανόνων της διεθνούς ναυσιπλοϊας.
Τον πλου του Oruc Reis βοηθά και το γεγονός πως χρονικός περιορισμός για την διάρκεια της περιπλάνησης άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά σε διεθνή ύδατα, δεν υπάρχει. Οι Τούρκοι έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στη θαλάσσια περιοχή που έχουν προσδιορίσει με την Navtex, μέχρι την ημερομηνία που αυτή λήγει, στις 23 Αυγούστου.
Τα καλώδια του παραμένουν ποντισμένα, πράξη που αποτελεί προπαρασκευαστική διαδικασία για σεισμικές έρευνες, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς, δεν μπορεί να προχωρήσει σε ερευνητικό έργο λόγω του θορύβου που προκαλούν τα πλοία που βρίσκονται κοντά του, τόσο τα ελληνικά και όσο και τα τουρκικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης