Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποιες είναι τώρα οι φθηνές μετοχές του χρηματιστηρίου μετά την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 620 μονάδες

tags :
Ποιες είναι τώρα οι φθηνές μετοχές του χρηματιστηρίου μετά την υποχώρηση του Γενικού  Δείκτη προς τις 620 μονάδες
Η «λίστα» με τις φθηνές εταιρείες με βάση τα κέρδη του 2019 θα έχει ανατροπές καθώς αρκετές δε θα μπορέσουν να επαναλάβουν τα κέρδη και το 2020
Παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας και ακόμα και αν αρκετές εταιρείες δουν τα μεγέθη του 2020 να μειώνονται σε σχέση με αυτά του 2019, υπάρχουν στο ΧΑ αρκετές εταιρείες που διαπραγματεύονται σε ελκυστικά επίπεδα.
Δυστυχώς το δείγμα των φθηνών εταιρειών θα μπορούσε να είναι πιο αντιπροσωπευτικό αν υπήρχαν αρκετές δημοσιεύσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Ωστόσο αν και έχουν περάσει 2 μήνες από τη λήξη του εξαμήνου, ελάχιστες έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως το μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον στο ΧΑ, έχει δώσει μία πλαγιοκαθοδική κίνηση σε πολλές μετοχές, με αποτέλεσμα η αποτίμηση να διολισθαίνει με μεγαλύτερο ρυθμό έναντι της μείωσης των κερδών.
Σίγουρα η «λίστα» με τις φθηνές εταιρείες με βάση τα κέρδη του 2019 θα έχει ανατροπές αφού με βάση τα περσινά κέρδη οι φθηνότερες μετοχές είναι η Aegean Airlines και η Autohellas.
Όμως η Aegean έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία και την υποχώρηση της τουριστικής κίνησης και τα περσινά κέρδη δε θα επαναληφθούν.
Το ίδιο ισχύει και για την Autohellas, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί πως η διοίκηση υποστήριξε πως το 2020 θα είναι κερδοφόρο.
Η Ευρωπαϊκή Πίστη αν τα κέρδη δεν υποχωρήσουν σημαντικά θα διαπραγματεύεται με χαμηλό P/Ε.
Με βάση τα κέρδη του 2019 το P/E είναι στις 5,5 φορές.
Η Μυτιληναίος θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για να αποτελέσει μία από τις πλέον φθηνές μετοχές του ΧΑ.
Το πρώτο τρίμηνο του 2020 πήγε αρκετά καλά με αύξηση πωλήσεων και μικρή μείωση κερδών.
Με βάση τα κέρδη του 2019 παίζει με p/e κάτω από 8 φορές.
Η ισχυρή ρευστότητα της AS Company αποτελεί ασπίδα για την εισηγμένη, η οποία ωστόσο περιμένει μείωση τζίρου 30% για φέτος.
Με τα περσινά κέρδη παίζει με p/e κάτω από 8 φορές.
Λόγω μειωμένου φόρου εισοδήματος η Πετρόπουλος κράτησε τα καθαρά κέρδη στο φετινό εξάμηνο στα ίδια επίπεδα με το περσινό.
Με τα κέρδη του 2019 παίζει με p/e 8,1 φορές.
Η μετοχή έχει πιεστεί λόγω αποχώρησης μεγάλου επενδυτή και πλέον διαπραγματεύεται και με χαμηλό p/bv 0,8 φορές.
Με χαμηλό p/e παίζει και η Cenergy τα κέρδη του 2019 και το ερώτημα είναι αν θα τα επαναλάβει, ενώ να σημειωθεί πως διαπραγματεύεται με p/bv 0,75 φορές.
Εξαιρετικά φθηνός είναι και ο ΑΔΜΗΕ και μάλιστα έχει μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα να υλοποιήσει το οποίο μακροπρόθεσμα θα φέρει σημαντική ενίσχυση στα μεγέθη του.
Από τον κλάδο της πληροφορικής, ο οποίος έχει δει την πλειονότητα των μετοχών να καταγράφει μεγάλη άνοδο, η Performance παίζει με p/e κάτω από 10 φορές.
Ο κλάδος συνολικά έχει πολύ καλές προοπτικές σύμφωνα με δηλώσεις αρκετών διοικήσεων των εταιρειών πληροφορικής.
Η ΕΥΑΘ αποτελεί μία από τις πλέον φθηνές μετοχές με μονοψήφιο p/e και χαμηλό p/bv.
Με χαμηλό p/bv (0,63 φορές) διαπραγματεύεται η Έλτον και με p/e 10 φορές αλλά με τα κέρδη του 2019, ενώ φαίνεται πως υπάρχει μία υστέρηση στο τζίρο το 2020.
Οι Ευρωσύμβουλοι αν συνεχίσουν το turnaround story θα έχουν επίσης p/e κοντά στις 10 φορές, αλλά σημειώνεται πως τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά κατά 1 εκατ. ευρώ.
Η Flecopack αποτελεί μία εξαιρετικά φθηνή εταιρεία με χαμηλό p/e και p/bv και πολύ καλή διάρθρωση ισολογισμού.
Τα Πλαστικά Κρήτης έχουν προβεί σε σημαντικές επενδύσεις οι οποίες μάλιστα γίνονται από ίδια κεφάλαια και έχουν αρνητικό καθαρό δανεισμό.
Περιμένουν καλή πορεία και το 2020.
Το p/e με τα κέρδη του 2019 είναι στις 11 φορές.
Χαμηλό p/e έχει και η Καρέλιας και είναι ακόμα μικρότερο αν αφαιρεθεί η τεράστια ρευστότητα που έχει και είναι ύψους 408 εκατ. ευρώ.
Μόνο ακριβή δε μπορεί να χαρακτηριστεί η ΕΥΔΑΠ, η οποία διαθέτει και ρευστότητα 425 εκατ. ευρώ και χαμηλό p/bv (0,72x) ενώ το p/e με βάση τα κέρδη του 2019 είναι κάτω από 12 φορές.
Εξαιρετικά φθηνός και ο ΟΛΘ με p/e κάτω από 13 φορές, αρνητικό καθαρό δανεισμό 53 εκατ. ευρώ και p/bv 1,3 φορές.
Η Κρι-Κρι παρά το γεγονός ότι είναι σε ιστορικά υψηλά, συνεχίζει να παρουσιάζει υψηλό growth και να παίζει 13 φορές τα κέρδη του 2019.
Τα βελτιωμένα τέλος κέρδη του Τιτάνα στο πρώτο εξάμηνο βάζουν ξανά τη μετοχή στο επίκεντρο η οποία έχει μείνει πίσω έναντι άλλων μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης και παίζει με p/bv 0,67 φορές και με p/e 18 φορές τα κέρδη του 2019.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης