Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: H Γερμανία αμφιβάλλει και για την ασφάλεια του ρωσικού εμβολίου

Κορωνοϊός: H Γερμανία αμφιβάλλει και για την ασφάλεια του ρωσικού εμβολίου
Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα αλλά ακόμη και την ασφάλεια του ρωσικού εμβολίου για τον κορωνοϊό εξέφρασε το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας
Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα αλλά ακόμη και την ασφάλεια του ρωσικού εμβολίου για τον κορωνοϊό εξέφρασε το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας, παρότι πήρε έγκριση από τις ρωσικές αρχές.
«Δεν υπάρχουν γνωστά δεδομένα σχετικά με την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του ρωσικού εμβολίου», ανέφερε μια εκπρόσωπος του υπουργείου, μιλώντας στον όμιλο μέσων ενημέρωσης RND.
Υπενθύμισε επίσης ότι «για την Ευρωπαϊκή Ένωση η ασφάλεια των ασθενών είναι η κυρίαρχη προτεραιότητα».
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε το πρωί ότι η χώρα του ανέπτυξε το «πρώτο» εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό, το οποίο αποκαλείται Sputnik V.
Η Μόσχα φιλοδοξεί να ξεκινήσει την παραγωγή του εμβολίου τον Σεπτέμβριο, μολονότι οι δοκιμές δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και η Φάση 3, σε χιλιάδες εθελοντές, πρόκειται να αρχίσει αύριο Τετάρτη.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισήμανε πάντως ότι θα πρέπει να υπάρξει ανεξάρτητη και επιστημονική επαλήθευση αυτού του εμβολίου.

Ο ΠΟΥ θέλει να αξιολογήσει τα δεδομένα ασφάλειας του ρωσικού εμβολίου

Tα δεδομένα ασφάλειας του ρωσικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού, με το οποίο εμβολιάστηκε και η κόρη του Putin, θέλει να εξετάσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Είμαστε σε στενή επαφή με τις ρωσικές υγειονομικές αρχές και συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με την πιθανή προέγκριση του εμβολίου από τον ΠΟΥ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας υγείας των Ηνωμένων Εθνών. «Η επιτάχυνση της προόδου δεν σημαίνει συμβιβασμό στην ασφάλεια» διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών Ταρίκ Γιασάρεβιτς.
Ο Οργανισμός δήλωσε ότι οποιαδήποτε σφραγίδα έγκρισής του για υποψήφιο εμβόλιο COVID-19 θα απαιτήσει αυστηρή αξιολόγηση δεδομένων ασφαλείας, αφού η Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενέκρινε το εμβόλιο, με την ονομασία Sputnik V.
Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε ένα εμβόλιο που προσφέρει «βιώσιμη ανοσία» κατά του νέου κορωνοϊού.
«Είμαστε σε στενή επαφή με τις ρωσικές υγειονομικές αρχές και συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με την πιθανή προέγκριση του εμβολίου από τον ΠΟΥ», δήλωσε ο Γιασάρεβιτς σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.
«Η προέγκριση οποιουδήποτε εμβολίου περιλαμβάνει την αυστηρή εξέταση και αξιολόγηση όλων των απαιτούμενων δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας» τόνισε ο αξιωματούχος.
Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V αναπτύχθηκε από το ερευνητικό ινστιτούτο Gamaleya σε συντονισμό με το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Συνολικά 165 υποψήφια εμβόλια παρασκευάζονται σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία επισκόπηση του ΠΟΥ που εκδόθηκε στις 31 Ιουλίου.
Από αυτά, τα 139 βρίσκονται ακόμη σε προκλινική αξιολόγηση, ενώ οι άλλα 26 βρίσκονται σε διάφορες φάσεις δοκιμής σε ανθρώπους, εκ των οποίων τα έξι προηγούνται, έχοντας φτάσει στη Φάση 3 της κλινικής αξιολόγησης.
«Κάθε χώρα διαθέτει εθνικούς ρυθμιστικούς οργανισμούς που εγκρίνουν τη χρήση εμβολίων ή φαρμάκων στην επικράτειά τους», εξήγησε ο Γιασάρεβιτς.
«Ο ΠΟΥ εφαρμόζει μια διαδικασία προέγκρισης για εμβόλια αλλά και για φάρμακα.
Οι κατασκευαστές ζητούν να έχουν την προπιστοποίηση του ΠΟΥ επειδή είναι ένα είδος σφραγίδας ποιότητας.
Για να γίνει αυτό, υπάρχει έλεγχος και αξιολόγηση όλων των απαιτούμενων δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που συλλέγονται μέσω των κλινικών δοκιμών.
Ο ΠΟΥ θα το κάνει αυτό για οποιοδήποτε υποψήφιο εμβόλιο» δήλωσε ο αξιωματούχος του Οργανισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης