Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s, S&P, Fitch: To Ταμείο Ανάκαμψης δεν επηρεάζει την πιστοληπτική ποιότητα της ΕΕ

Moody’s, S&P, Fitch: To Ταμείο Ανάκαμψης δεν επηρεάζει την πιστοληπτική ποιότητα της ΕΕ
Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκδώσει ομόλογα ύψους 750 δισ. ευρώ δεν αποτελεί άμεση απειλή για την πιστοληπτική ικανότητα του μπλοκ
Σταθερή θα παραμείνει το 2019 η πιστοληπτική ποιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τη μεγάλη αύξηση χρέους που σηματοδοτεί η έκδοση ευρωπαϊκών τίτλων χρέους χάριν του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζουν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, Standard&Poor’s και Fitch Ratings.
Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκδώσει ομόλογα ύψους 750 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης, μετά το πλήγμα που επέφερε η πανδημική κρίση, δεν αποτελεί άμεση απειλή για την πιστοληπτική ικανότητα του μπλοκ, σύμφωνα με τους μεγαλύτερους οργανισμούς, παρά τις διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών σχετικά με τον τρόπο επιστροφής των χρημάτων.
Υπενθυμίζεται πως οι 27 κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν τον Ιούλιο μια απάντηση-ορόσημο στην κρίση του κορωνοϊού, εξουσιοδοτώντας την Επιτροπή να συγκεντρώσει 750 δισεκατομμύρια ευρώ, με σκοπό βοηθηθούν οι πληγείσες οικονομίες.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η βοήθεια θα παρασχεθεί είτε με τη μορφή δανείων είτε με τη μορφή των επιχορηγήσεων.
Η συμφωνία περιελάμβανε και μια «υπόσχεση» για διερεύνηση νέων πηγών εισοδήματος (π.χ. έναν ευρωπαϊκό ψηφιακό φόρο ή φόρο στις εισαγωγές άνθρακα).
Σε κάθε περίπτωση, οι κυβερνήσεις διαφωνούν για τις εισφορές.
Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης επισημαίνουν ότι αυτοί οι φόροι δεν θα είναι κρίσιμοι για την αξιοπιστία των Ευρωπαίων εταίρων.
«Η πιστοληπτική αξιολόγηση εστιάζει στην ικανότητα και την προθυμία του εκδότη να εξυπηρετήσει χρέος» δήλωσε ο Dietmar Hornung, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Moody's, ο οποίος θεωρεί την ΕΕ δανειολήπτη αυξημένου κύρους.
Ο κ. Hornung σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν να παρέχουν επιπλέον 80 δισ. ευρώ ετησίως μέσω προϋπολογισμού για την αποπληρωμή των ομολόγων.
«Σε αυτό το πλαίσιο, η προέλευση των εσόδων είναι δευτερεύουσας σημασίας».
Η Fitch Ratings δήλωσε το καθεστώς ΑΑΑ των Βρυξελλών δεν βασίστηκε στους λεγόμενους «ιδίους πόρους» της ΕΕ.
Παρά τη μαζική επέκταση του δανεισμού που έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μπορεί να καλυφθεί άνετα από κράτη-μέλη όπως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες, σύμφωνα με τον Arnaud Louis, επικεφαλής υπερεθνικών αξιολογήσεων της Fitch.
Chart showing the EU’s  bond issuance over the years
Η Γαλλία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που ηγούνται της κίνησης για την επιβολή φόρων εκ μέρους της ΕΕ στις τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google και η Amazon, αλλά και για την καθιέρωση δασμών σε εισαγωγές από ρυπογόνους χώρες.
Η Επιτροπή δήλωσε ότι θα υποβάλει προτάσεις και για τις δύο υπό πρόταση εισφορές το πρώτο εξάμηνο του 2021, με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας έως το 2023.
Ωστόσο, τα φορολογικά ζητήματα απαιτούν ομοφωνία από τα κράτη μέλη.
Η Γερμανία αντιτίθεται σε μια πρόταση για την επιβολή φόρου στον άνθρακα, όπως και για τον ψηφιακό φόρο.
Φυσικά, πάντα θα υπάρχει το μπλοκ των Βορείων που θα αντιτίθεται στο μπλοκ των Νοτίων.
«Οι συγκρούσεις μεταξύ των εταίρων ενέχουν κίνδυνο και θα μπορούσαν να θέσουν εν αμφιβόλω την πιστοληπτική ικανότητα της ΕΕ» λέει η Fitch Ratings.
Σε κάθε περίπτωση, έχει ήδη θεσπιστεί ένας φόρος ανακύκλωσης πλαστικών στην ΕΕ, που εκτιμάται ότι θα «παράγει» 7 δισ. ευρώ ετησίως - θα τεθεί σε ισχύ το 2021.
Οι αποπληρωμές των ομολόγων του Ταμείου Ανάκαμψης θα ξεκινήσουν το 2028, για περίοδο 30 ετών.
Οι Βρυξέλλες έχουν περιορίσει τις ετήσιες δαπάνες για αυτές τις αποπληρωμές στο 7,5% των εκκρεμών επιχορηγήσεων, οι οποίες ανέρχονται σε μόλις κάτω από 30 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Ο Patrice Cochelin, ανώτερος διευθυντής κρατικών αξιολογήσεων στην S&P, ο οποίος βαθμολογεί την ΕΕ με το ΑΑ, δήλωσε ότι οι μελλοντικές συγκρούσεις για τους φόρους της ΕΕ θα μπορούσαν να «αποδυναμώσουν το μπλοκ».
Στο μεταξύ, το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών, μια διαδικασία που, όπως προειδοποιούν οι διπλωμάτες, θα μπορούσε να τραβήξει έως τις αρχές του 2021.
Επίσης, εκκρεμεί και η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εγείρει σοβαρές ενστάσεις.
Το χρέος της ΕΕ διαπραγματεύεται επί του παρόντος στην αγορά πλησιέστερα σε σχέση με τα μέλη του μπλοκ με βαθμολογία ΑΑ, παρά τη βαθμολογία ΑΑΑ από δύο από τους τρεις μεγάλους οργανισμούς πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Ένα ομόλογο της ΕΕ που λήγει το 2032, για παράδειγμα, διαπραγματεύεται με απόδοση -0,11%, κοντά στο αντίστοιχο γαλλικό ομόλογο, ενώ το κόστος δανεισμού υπερβαίνει τις 0,3 εκατοστιαίες μονάδες πάνω από το γερμανικό ισοδύναμο.
Οι αποδόσεις ίσως χρειαστεί να αυξηθούν, για να γίνουν πιο ελκυστικές, δήλωσε ο David Zahn της Franklin Templeton.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης